FeaturedKIBRIS

Federal devletin işlevselliğinin en önemli koşulu siyasi eşitliktir!


Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, üyelere yönelik başlattığı bilgilendirme toplantılarına dün akşam Lefkoşa’da devam etti. Lefkoşa İlçesi’nin organizatörlüğündeki toplantı, Gönyeli Belediyesi’nin konferans salonunda düzenlendi. Salonu dolduran üyeler Kıbrıs Sorunu ve ülkedeki iç gelişmeler hakkında bilgi alırken, Erhürman’a soru sorma ve görüşlerini paylaşma fırsatını da buldular. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda CTP’nin yeni yol haritası da partililerle paylaşıldı. Genel Başkan Tufan Erhürman, konuşmasına Kıbrıs müzakerelerinde gelinen noktayı anlatarak başladı. Birleşik Federal Kıbrıs’ın 1963 yılında yaşanan olayları tekrar yaşamaması gerektiğini belirten Erhürman, yeni devletin işlevsel olabilmesi için yegane koşulun siyasi eşitlik olduğunu kaydetti.

“SİYASİ EŞİTLİK OLMAZSA DEVLET İŞLEYEMEZ”

Siyasal eşitliğin güvence altına alınmaması halinde kurulacak olan federasyonun beklenildiği gibi işleyemeyeceğine vurgu yapan Erhürman, bunu tüm muhataplarına söylediklerini ve söylemeye de devam edeceklerini ifade etti. Kıbrıslı Türkler olarak öngörülebilir bir hayat istediklerinin altını çizen Erhürman, bunun için Kıbrıs Sorununun en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini kaydetti. Anlaşmanın siyasi eşitliği sağlama yanında hukuki kesinlik taşıyan bir anlaşma da olması gerektiğini dile getiren Erhürman, “Bu sadece Kıbrıslı Türklerin talebi olmamalıdır. Çünkü siyasi eşitliği sağlamayan ve hukuki kesinlik taşımayan bir anlaşma ileride işlevsel olmayan bir federal devletle ve türlü sorunlarla karşılaşmamıza yol açacak, bu yalnızca Kıbrıslı Türklere değil, Kıbrıslı Rumlara da kaybettirecektir” dedi.

“HARİTA ÜZERİNDEN KIYAMETİ KOPARDILAR”

Mülkiyet başlığında halen uzlaşı bekleyen 3-4 konu başlığı bulunduğuna dikkat çeken Erhürman, toprak konusunda sadece bir harita verildiğini ve çözüm karşıtı kesimlerin bu harita üzerinden kıyameti kopardığını belirtti. Cenevre Zirvesi’ne giderken “Burası son istasyon olmayacak” cümlesini kurduğunu anımsatan Erhürman, zirve dönüşünde çözüme daha umutlu baktığını üyelere aktardı. Cenevre’de üç seviye birden atlandığını vurgulayan Erhürman, “beşli konferansın toplanmış olması başlı başına son derece önemli bir adımdır” dedi.

“TABULAR GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANDI”

Garantörlük konusunun tabu olarak değerlendirildiğini aktaran Erhürman, Kıbrıslı Türklerin önemli bir çoğunluğunun Türkiye’nin garantörlüğünden yana olduğu, Kıbrıslı Rumların da önemli bir çoğunluğunun garantörlük istemediği yönünde anketler bulunduğuna dikkat çekti. Buna rağmen garantiler konusunun müzakereye açılmış olmasının çok büyük bir adım olduğuna değinen Erhürman, garantör devletlerin de onay vermesi halinde Mart ayı başında Kıbrıs konferansına kalındığı yerden devam edileceğini söyledi.



Benzer Haberler

Altın fiyatları üst üste üçüncü işlem gününde de geriledi

NTV

Nöbetçi eczaneler (23 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Gulamkadir: “Üretimi geliştirmeye kararlıyız”

Voice Kıbrıs Haber

Kartingciler gençlik haftasında yarıştı

Voice Kıbrıs Haber

Naimoğulları: “Bizim derdimiz hayatı pahalı ettirmek değil, üretimi devam ettirebilmektir”

Voice Kıbrıs Haber

TC Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Voice Kıbrıs Haber