FeaturedKIBRIS

ExxonMobil: Kıbrıs’ta 10 parselde önemli bir keşif!

Güney Kıbrıs Ulusal Hidrokarbon Şirketi Genel Müdürü Charles Ellinas, 2018 sonlarında Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesindeki 10. parselinde ExxonMobil tarafından gerçekleştirilecek sondaj çalışmalarında büyük bir keşfin “bölge için denklemi büyük ölçüde değiştireceği değerlendirmesinde bulundu.

Ellinas, çarşamba ve perşembe günü Lefkoşa’da gerçekleştirilen Doğu Akdeniz’de Gaz (Eastern Mediterranean Gas) konferansının çarşamba günü öğleden sonra gerçekleştirilen çalışmalarında konuştu.

Uzman konuşmasında, enerji pazarını yeni yatırımcılara açan yeni yasa çerçevesi sonrası Mısır’ın Doğu Akdeniz bölgesinde bir enerji merkezine dönüşmesi ihtimalli üzerinde durdu. Bunun gerçek olması durumunda bölge için çok olumlu bir gelişme olacağını vurguladı.

Aynı zamanda tüm dünyada doğal gaz fiyatlarının daima düşük olmaya devam edeceğini belirten Ellinas, doğal gazın bölgede rekabetçi olabilmesi için yollar bulunulması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs’ta daha fazla keşif beklentilerine de değinen Ellinas, “ciddi beklentiler var ve yılsonunda 10. parselde ExxonMobil tarafından yapılacak sondaj çalışmalarının çok başarılı olacağına inanıyorum. Ve başarılı olması durumunda bölgedeki tüm denklemler değişecek” dedi.

10. Parselde önemli keşif beklentilerinin nerden ortaya çıktığıyla ilgili Kıbrıs’ın güneyinde yayın yapan Kıbrıs Haber Ajansının sorularını yanıtlayan Ellinas, bunun yapılan sismolojik araştırma sonuçlarından kaynaklanan bir umut olduğunu vurguladı.

Düşük fiyatlar engelinin aşılması için kendisinin neler önerdiği sorusuna Ellinas, “eğer 10. parselde önemli keşifler yapılırsa o zaman muhtemelen ExxonMobil Kıbrıs’ta büyük bir sıvılaştırma terminali yapmaya ilgi gösterecek ve bu çerçevede Afrodit ve Kalipso mevduatları da değerlendirilmiş olacak” yanıtını verdi.

“ExxonMobil, doğal gazı sıvılaştırma için maliyeti önemli açıdan düşüren yeni teknolojiler kullanabilir ve bu şekilde Kıbrıs doğal gazı ihracatı da daha rekabetli olabilir”.

Şirket, Nisan 2018’de, Kıbrıs MEB’inde 10. Parselde Qatar Petroleum ile işbirliği için araştırma ruhsatları ve üretim paylaşımını güvence altına aldı.
 
Geçen eylül ayında yapılan basın açıklamasında, Avrupa, Rusya ve Hazar bölgeleri için Başkan Yardımcısı Tristan Aspray, şirketin gelecekteki adımlarının araştırma sonuçlarına bağlı olacağını belirterek, verilerim müsait olması durumunda şirketin Kıbrıs’ta bir sıvılaştırma terminali yapması ihtimalini reddetmemişti. 

Toplantıyı düzenleyen Gulf Publishing İdare Amiri ve Başkanı John Royal da dünyada doğal gaz sıvılaştırma dinamizmi üzerinde durdu.   

Amerika, Rusya ve Katar’da doğal gaz sıvılaştırma altyapılarında büyük bir artış gözetlendiğini vurgulayan Royal, doğal gaz pazarının gelecekteki büyümesinin pek çok hükümet için olumlu politikalar olduğunu çünkü bunların çok defa yenilenebilir enerji kaynaklarıyla birlikte bağlantılı olabileceğine dikkat çekti.
Royal, sanayi alanında ExxonMobil’in değerlendirmelerinde çok dikkatli olduğunun söylendiğini ve bir yere yatırım yapmaya karar verdiğinde muhtemelen çok iyi olanaklara sahip olduğunun altını çizdi.

Doğal gaz danışmanı Gina Cohen, kendi konuşmasında İsrail’de doğal kaynakları geliştirme konusunda kaydedilen gecikmeler ve kaybolan fırsatlara değindi.
Kıbrıs’la ilgili olarak, ihracatın yararları etrafında böyle bir odak noktası olması, tam tersine adanın enerji arz güvenliği ve çevre avantajlarından elde edilecek faydalara odaklanılması gerektiği görüşünü dile getirdi.


Benzer Haberler

12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaporttan tutuklanan karı koca mahkemeye çıkarıldı!

Voice Kıbrıs Haber

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

AA

Kıbrıs’ın Kanatları sergisi YDÜ’de yarın ziyarete açılacak

Voice Kıbrıs Haber

Lefke Polis Karakolu telefon hatları devre dışı kaldı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs mahkemelerinde ABD-Rusya gerilimi

TAK