FeaturedTürkiye

Erdoğan ve Putin’den önemli açıklamalar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Ankara’ya geldi. Yapılan ortak basın toplantısında Erdoğan, “Kudüs konusunda Sayın Putin ile benzer yaklaşımlara sahip olduğumuzu gördüm.” dedi. Erdoğan ayrıca, “S-400 hava savunma sistemi alımıyla ilgili arkadaşlarımız bu hafta içinde bir araya gelip bu işi neticelendirecek.” diye konuştu. Rusya Devlet Başkanı Putin ise, “Kudüs’ün statüsü İsrail ile Filistin arasında doğrudan temaslarla ele alınmalıdır” dedi.

Rus lideri taşıyan uçak, 19.02’de Esenboğa Havalimanı’na indi. Putin’i karşılama heyetinde, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gelişinde Putin’i karşılamasının ardından, iki lider girişte Türkiye ve Rusya bayrakları önünde el sıkışarak gazetecilere poz verdi. Erdoğan ve Putin, 19.45’de baş başa görüşmeye geçti.

İki lider arasındaki görüşme 1 saat sürdü.

İki lider, daha sonra katılacakları heyetlerarası çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan: Kudüs konusunda benzer yaklaşım içindeyiz

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına değinen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

Değerli dostum Putin ile bu yıl içerisinde 8. kez bir araya geliyoruz. Türkiye Rusya işbirliği her geçen gün daha da güçleniyor. Bugün ikili ilişkilerimizin yanında bölgesel meseleleri de ele alma imkanımız oldu. Ele aldığımız konuların başında elbette Kudüs ile ilgili gelişmeler vardı. ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı tüm tünyada büyük bir infial uyandırdı. Atılan bu sorumsusz adım nedeniyle yaşanan gerginlikler ortada.

İşgal altındaki topraklardaki protestolarda İsrail’li askerler 4 Filistinliyi şehit etti. Ayrıca yüzlece Filistinli yaralanmış vaziyette. Son aldığım rakam 2 bine yakın. Gazze İsrail uçakları tarafından bombalandı. İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor. Baskı ve şiddet eylemlerini daha da arttırmak için bir fırsat olarak görüyor.

Vicdan , değer , ahlak sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir. Bildiğiniz gibi İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak iki gün sonra İstanbulda Olaganüstü İslam Liderler Zirvesini davet ettik ve toplanacağız. Oradan çok güçlü bir mesaj vereceğimize inanıyorum.

Kudüs konusunda Putin ile benzer yaklaşımlar içerisinde olduğumuzu gördüm. Bu konudaki temaslarımızı sürdürmek hususunda mutabık kaldık. Ayrıca Suriye’deki durumuda ele aldık. Astana Zirvesi’nin devamı niteliğindeki bu süreci değerlendirme fırsatımız oldu.En kısa zamanda Soçi’de 2. görüşmemizi yapacağız. S 400 konusuyla ilgili olarakta arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yapmak suretiyle bir araya gelip bu işi neticelendirecektir.

Putin: Doğrudan temaslar olmalı

Rusya Devlet Başkanı Putin ise, “Kudüs’ün statüsü İsrail ile Filistin arasında doğrudan temaslarla ele alınmalıdır” dedi.

Putin, “Amerikan yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıma kararı bölgedeki durumu dengesizleştirmektedir. İsrail-Filistin arasındaki barış sürecini baltalayabilir. Kudüs’ün statüsü İsrail ile Filistin arasında doğrudan temaslarla ele alınmalıdır.” diye konuştu.


Benzer Haberler

Evinde ölü olarak bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Trafik ekiplerinin kontrol maksatlı durdurduğu araçta uyuşturucu çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa derbisi Çetinkaya’nın

BRT

21. Orkide Yürüyüşü Dilekkaya Ormanı’nda gerçekleşti

Voice Kıbrıs Haber

Hasipoğlu “İsias Davası’nın olası kasta dönmesi gerektiğini bir kez daha gözlemledik”

TAK

Güneyden kuzeye atılan uyuşturucuyu alırken yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber