FeaturedKIBRIS

‘En riskli grupta olan diş hekimleri unutuldu’

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dr. Dt. Ahmet Özant yazılı açıklama yaparak “Ekonomik Önlemler Paketi’nin gözden geçirilmesini ve diş hekimi çalışanlarının da bu pakete dahil edilerek maaş katkısı yapılmasını talep ediyoruz. ” dedi.

Açıklama şu şekilde:

Covid-19 salgını dünyada hızla yayılmakta olduğu gibi, ülkemizde de her geçen gün vaka sayısında artış gözlenmektedir. Biz diş hekimliği çalışanları ve yardımcı personeli olarak, ağız ortamında hava-su püskürten döner aletlerle tedavi uygulanması sırasında, aeresol ve çok sayıda damlacığın ortama yayılması nedeniyle, tüm meslekler arasında covid-19 enfeksiyonu bulaşma riski sıralamasında en yüksek risk grubundayız. 

Bildiğiniz gibi özel sağlık kuruluşları zorunlu olarak kapatılacak kurumlar dışında bırakılmıştır. Ancak günlük klinik çalışmalar sırasında alınan standart koruyucu önlemler Covid-19’un hekime, yardımcısına ve bir sonraki hastaya yayılmasını önleyecek kadar etkili değildir. Bu nedenle böylesine tehlikeli bir salgında açık kalabileceği belirtilen sektörlerde alınması gereken koruyucu önlemler mutlaka belirlenmeli ve denetlenmelidir.

Açık tutulan sağlık sektörleri içerisinde sayılan diş kliniklerinin bulaş kaynağı olmaması için öncelikle tarafımızca hazırlanan ve EK’te belirtilen korunma, dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntemlerinin tüm diş kliniklerinde uygulanması şarttır. Bu şartların yerine getirilmesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenerek kliniklerin açık kalmasına izin verilmelidir. Çalışabilir izni verilen kliniklere tüm gerekli koruyucu ekipmanları sağlamak da Devletin Yükümlülüğündedir. Özellikle Devlet Kamu Sağlık Kurumlarında görev yapan diş hekimlerinin eğer gerçekten acil tedavi hizmeti vermeleri isteniyorsa, tüm koruyucu ekipmanların tedarik edilmesi gerekmektedir. Devletimizden en kısa sürede bu önemli konudaki yardım çağrımızı duymasını, gereken tüm koruyucu ekipmanları tedarik etmesini talep ediyoruz!

Sağlık Bakanlığından yazılı ve sözlü olarak talep ettiğimiz, N95 maskelerin tüm diş hekimlerine tedarik edilmesi konusunda olumlu cevap aldık. Bir başlangıç olduğunu düşündüğümüz bu katkı için çok teşekkür ederiz. Elbette bir maskeyle bitmiyor ancak ithalatında sıkıntılar yaşandığı ve özel sektörden temin edilemediği bu dönemde çok değerli bir katkı olmuştur. Yakın zamanda tüm ekipmanların Özel sektör tarafından ithalatının erken zamanda gerçekleşmesini ve sıkıntıların bitmesini temenni ediyoruz.  

Özel sektörün Hala T.C’ den yapacağı özellikle koruyucu ekipman ithalatındaki zorluklar tam olarak aşılamamıştır. Bürokratik işlemler ve sonrasında uzun bekleme sırasına yazılarak iznin çıkmasını beklemektedirler. Hala gümrüklerde tutulan malzemeler vardır. Ülke olarak bu ekipmanları tedarik edebileceğimiz tek yer Anavatan Türkiye’dir. Küçük bir ülke olarak ihtiyacımız olan ekipman miktarı da buna paralel olarak az olacaktır. Türkiye’nin küçük bir ilçesi büyüklüğündeki ülkemizin ihtiyaçlarının karşılanması için KKTC’ye ihraç izin işlemlerinde öncelik verilmelidir. Özel Klinikler gerekli ekipmanlara kavuşursa daha efektif olarak hasta bakabilir ve bu durumda Devlet sektöründe çalışan sağlık merkezlerinin yükü de hafiflemiş olur. Hekimler olarak içinde bulunduğumuz durumda ihtiyaç duyan insanlarımıza yardımcı olabilmek acılarını bir nebze olsun hafifletebilmek en büyük amacımızdır. Bir aydır kapalı olan klinikler, İşyeri kirası, çalışanın maaşı, devlete olan yatırımlar, vergiler, taksiti olan ve ailesinin geçimi için maddi sıkıntılara giren üyelerimiz kliniklerini açmak zorunda kalacaklardır.

Açık tutulan sağlık sektörleri içerisinde yer almamıza rağmen, koruyucu ekipman yetersizliği sebebiyle hem kendimizi hem de toplumumuzu korumak adına, Diş Tabipleri Odası olarak, 12 Mart tarihinde üyelerimize acil hastalar dışında hasta kabul etmemeleri, ayrıca basın yoluyla da halkımıza acil olmayan diş tedavilerini ertelemeleri yönünde çağrıda bulunmuştuk. Bu çağrımıza kulak verildiğini görmek bizleri mutlu etmiştir. Bu koşullarda özel sağlık sektöründe çalışan diş hekimi üyelerimizin birçoğu hem kendilerini hem de halkımızı korumak adına muayenehane ve kliniklerini kapatmışlardır. Yani tek geçim kaynakları sıfır noktasına gelmiştir. Az sayıda çalışan özel sağlık merkezleri ve hastaneler dahil bugün açık olsalar bile acil durumlar dışında hasta kabulünü durdurdukları için, kazançları çalışanların maaşlarını ödeyemeyecek noktadır. 

Hem açıksınız denilerek maddi katkı dışında bırakılacak, hem de açık kalma sebebimiz olan Acil vakaların tedavilerini yapabilmemiz için gereken koruyucu ekipman sağlanmayacak, çalışan diş hekimlerine ‘ŞU ANDA SADECE REÇETE YAZIN’ denilecek!!! Böyle bir şey tarafımızca kabul edilemez. Diş tedavilerinde sadece reçete yeterli olmamaktadır. Hekimler olarak içinde bulunduğumuz durumda ihtiyaç duyan insanlarımıza yardımcı olabilmek, acılarını bir nebze olsun hafifletebilmek en büyük amacımızdır.

Çalışan–çalışmayan tüm sektörler ciddi bir Ekonomik Darbe almıştır. Ne kadar süreceği belli olmayan bu büyük salgın sonucunda, tüm dünyada olduğu gibi bizler de ülke olarak yaşanan ekonomik krizden nasibimizi alıyoruz. Özel sektörde çalışanların maaşından kesinti, işten çıkarma ve hatta ayakta kalamayıp kapanacak işyerleri olasılığı muhtemeldir. Bu gerçekler karşısında Devletimizin Tüm Özel Sektör İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta primlerini yatıran çalışanlarına maaş desteği yapması şarttır. 

27 Mart 2020 tarihinde Sayın Başbakan’a gönderdiğimiz yazımızda durumumuzu izah etmiş ve bu talebimizi dile getirmiştik. Ayrıca dağıtımını da Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına da yapmıştık. Ancak olumlu yanıt alamamıştık. Görüyoruz ki sesini çıkaran tüm sektörler kademeli olarak rahatlatılmaya çalışılmıştır. Ancak koruyucu ekipman yetersizliği sebebiyle çalışamayan en riskli grupta olan diş hekimleri unutulmuştur. Bizim de diğer herkes gibi sesimizi yükseltmemiz mi gerekiyordu? 

Hükümet olarak alınan Ekonomik Önlemler Paketi’nin gözden geçirilmesini ve diş hekimi çalışanlarının da bu pakete dahil edilerek maaş katkısı yapılmasını talep ediyoruz. 

Kayıpları da kazançları da paylaşma zamanıdır. Bu krizden hep birlikte kurtulur ayakta kalırsak Devletimizin varlığını Ülkemizin bütünlüğünü hep birlikte koruyabilir, geleceğe daha umutla bakabiliriz. “


Benzer Haberler

Galatasaray’dan 6 gollü galibiyet: Süper Lig’de yeni rekor

NTV

19’uncu İpek Koza Festivali tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

TürkBankası bahar etkinliğinde ana tema yine “ Sürdürülebilir Bir Gelecek ” oldu

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber

Tatar İİT Zirvesi’nde konuştu “Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı İnsan Haklarını ihlallerine yönelik somut adımlar atmalıyız”

TAK

Büyükkonuk Eko Gün’deki etkinlikler iptal edildi

TAK