FeaturedKIBRIS

Elektronik bileklik ve 3 gecelik kapalı turizm uygulaması başlıyor

Bakanlar Kurulu bugünkü toplantısında Bulaşıcı Hatalıklar Üst Komtiesi’nin koronavirüs önlemleriyle ilgili yeni kararlarını görüşüp onayladı.

Yaklaşık 5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Ersan Saner, Orta Öğretim Kurumlarında Sınıf Geçme Tüzüğü’nün onaylandığını ve eğitim yılının üç döneme ayrılarak değerlendirileceğini kaydetti.

Ölçme ve değerlendirme süreçlerinin tüzük gereği üç döneme ayrıldığını dile getiren Saner, birinci değerlendirme döneminde Ekim- Aralık aylarını kapsayan yüz yüze öğretim faaliyetlerini içereceğini, ikinci değerlendirmenin ise uzaktan eğitimde yaşanan olumsuzluklardan etkilenen öğrencileri gözeten değerlendirme süreci olarak tüzükte yer alacağını, üçüncü değerlendirme süreci ise Nisan ve Haziran döneminde özellikle tablet ihtiyaçlarının orta öğrenimde tamamlanmasıyla birlikte bu süreçteki değerlendirmeler sağlayacağını kaydetti.

Bakanlar Kurulu ayrıca sokağa çıkma yasağı ile ilgili 12-19 Nisan tarihlerini kapsayan bir dizi karar ürettiğini dile getirten Saner, Pazar günleri tam gün, geri kalan günlerde gece 22.00 ile sabah 05.00 arası sokağa çıkma yasağı önümüzdeki hafta da devam edeceğini belirtti.

Saner, devlet ve özel okullarda tüm okul öncesi ve ilk ve ortaöğretimin 12. Sınıflar hariç dershane, etüt, özel dersler ve kurs faaliyetlerinin de dahil olmak üzere eğitimlerine bir sonraki karara kadar çevirimiçi (online) devam edileceği kararının üretildiğini kaydetti.

HAFTADA BİR ANTİJEN TEST ZORUNLULUĞU

Kreşlerde, 3,4 ve 5 yaşı kapsayan kurumlarda ve 12. Sınıflarda görev alan öğretmeneler ve çalışanların Sağlık Bakanlığı’nın belirttiği yerlerde 7 günde bir hızlı (antijen) test yaptırmak zorunda olduklarını dile getiren Saner, berber, kuaför, güzellik salonlar ve dövme salonlarının da saat 07.00-21.00 arasında çalışmalarını sürdüreceklerini ve bu sektörde görev yapanların da her 7 günde bir hızlı (antijen) test yaptırmak zorunda olduklarını kaydetti.

Restoran, pastane, cafe ve meyhanelerin paket servisleri, kapalı alanların üçte bir alanı kullanılarak devam edeceğini dile getiren Saner, belirtilen sektörlerde nargile kesinlikle kullanılamayacağını vurguladı.

Bu sektörlerde görev alan kişiler bakanlığın belirleyeceği yerlerde 13 Nisan’dan itibaren her 7 günde bir antijen testlerini yenileyeceğini dile getiren Saner, kahvehane, kafeterya lokallerin dış mekan ve kapalı alanları azami üçte bir kullanılacağını ancak belirtilen sektörlerde oyun oynatılmayacağını ve nargile kullandırılmayacağını kaydetti.

Bet ofislerin taahhütnamelerde belirlenen şekilde faaliyetlere devam edeceklerini ve ofislerin sadece kapalı alanlarının 3’te bir alanını çalıştırabileceklerini ve yiyecek içecek servisinin yapılmayacağını dile getiren Saner, burada çalışanların da  hızlı testlerini 13 Nisan’dan itibaren 7 günde bir yenileyeceğini belirtti.

BİLEKLİK UYGULAMASI BAŞLIYOR

Maliye ve Sağlık Bakanı ile birlikte KKTC’de dünyada ilk kez uygulanacak bileklik uygulaması için protokol imzalandığını dile getiren Saner, bu uygulamanın tanıtımının ise pazartesi sabah 09.30’da yapılacağını duyurdu.

Elektronik bileklik uygulamasıyla başlayacak ev karantinası uygulamasında öncelik Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere uyanlara verileceğini belirten Saner, elektronik bileklik uygulamasıyla kriterlerin hem yaşamı kolaylaştıracağını hem de devletin harcamalarında da ciddi bir tasarruf sağlamasına imkan sağlanacağını dile getirdi.

Saner, “Biz hükümet olarak ne kadar tedbir alırsak alalım hangi kuralları uygularsak uygulayalım ne kadar denetim yaparsak yapalım ve cezai müeyyide arzulamıyoruz en önemli görev vatandaşlara düşmektedir” diyerek, artık bu hastalıkla birlikte yaşamayı öğrenmek gerektiğini söyledi.

SALI BAŞLAYACAK RAMAZAN AYINDA İBADET KURALLARI

Ramazan ayının Salı günü başlayacağını hatırlatan Saner, halka ve tüm İslam alemine hayırlı olmasını diledi.

Ramazan ayı boyunca yapılacak toplu ibadetlerde kapalı alanlardaki ibadetlerde alanın üçte birinin kullanılacak şekilde olacağına dikkat çeken Saner, burada da maske, mesafe kurallarına uyulması gerektiğini ve toplu ibadet mekanlarına giriş çıkışların kayıt altına alınması zorunluluğunun getirildiğini kaydetti.

“ÖZEL MEKANDA İBADET TERCİHİMİZ”

Saner, toplu ibadet yerine vatandaşların ibadetlerin kendi özel mekanlarında yapmalarının da hükümetin özel tercihi olduğunu ifade etti.

CHARTER SEFERLERLE 3 GECELİK KAPALI TURİZM BAŞLAYACAK

Elektronik bileklik uygulamasıyla turizmin charter seferlerle 3 gecelik kapalı gruplarla başlamasına da imkan sağlayacaklarını dile getiren Saner, aldıkları kararlar arasında halen açık olan internet kafelerin pazartesi gününden itibaren kapatılmasının yer aldığını da bildirdi.

AŞI

Yeni aşıların ülkeye ne zaman geleceği konusundaki soruya karşılık Saner, dünyada aşıya ulaşım konusundaki sıkıntının ilk günlerdeki gibi zor süreç olduğunu söyledi.

“Biz kendimizi şanslı addediyoruz. Anavatan aşlar ulaştıktan ve 14 günlük test süreci tamamlanınca ülkemize aktarılması yönünde hiçbir sıkıntı yaşamadık.” diyen Saner, aşı konusunda kesin tarih verdiği takdirde aşıların o tarihte gelmemesi halinde eleştirilere maruz kalınabileceğini kaydetti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin bir Avrupa ülkesi olmasına rağmen, ulaşan aşı miktarının 170 bin KKTC’ye gelen aşı miktarının ise 120 bin olduğunu söyleyen Saner, “Biz güneye göre iki buçuk kat aşılama yaptık. KKTC olarak AB ülkeleri içinde 3. sıradayız.” dedi.

Voice Kıbrıs Haber/TAK


Benzer Haberler

Restoranda yangın!

Voice Kıbrıs Haber

Uyuşturucu hapları Türkiye’den KKTC’ye satmak için getirdiler

Voice Kıbrıs Haber

Hem maaş hem de iki emeklilik maaşı alan devlet yetkililerinin adı açıklandı

Voice Kıbrıs Haber

BRT Hayvanseverler Derneği 1. Genel Kurulu yapıldı

TAK

Hırsızlık çetesinin çaldığı bazı emareler halen bulunamadı!

Voice Kıbrıs Haber

Baf’ta polislerin otellere “komando baskınları” yapmasına tepki

TAK