FeaturedKIBRIS

‘Eğitim Bakanlığı nerededir? ne yapıyor?’

KTOEÖS’ten yapılan yazılı açıklamada Eğitim Bakanlığı eleştirilerek,  Erenköy Lisesi’nde yarın saat 10.00’da basın açıklaması yapılacağı belirtildi.

Açıklamada öğrencilerin, öğretmenlerin ve okul idarelerinin kaderlerine terk edildiği söylenerek “sendikamız, nitelikli çağdaş, laik , bilimsel kamusal eğitim için mücadelesini sürdürecektir.” denildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Okullar açılalı bir ay olmasına rağmen hala daha okullarımız sorunlarla boğuşuyor. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, okul idarelerimiz kaderlerine terk edilmiş durumda. Eğitim bakanlığı var mıdır? Varsa nerdedir? Eğitim derdi mi? Derdiyse ne yapıyor?

  1. Neredeyse tüm okullarımızda öğretmen eksikliğinden çocuklarımız bir aydır ders yapamıyor. Birçok okulumuzda matematik, fen bilgisi ve daha birçok branşta eksik öğretmen kadroları vardır. Sınavlara çok az bir zaman kalmasına rağmen hala daha bu eksiklikler tamamlanmamıştır. Çocuklarımızın eğitim hakkı bizzat bakanlık eliyle ellerinden alınmaktadır.  Müdür, muavin, bölüm şefi, atölye şefi kadroları eksiktir. Derhal gereği yapılmalı eksik kadrolar tamamlanmalı çocuklarımızın eğitim haklarının ellerinden alınmasına son verilmelidir.
  2. Tüm okullarımızda kalabalık sınıflar mevcuttur. Öğrenci sayıları 40’a dayanmış durumdadır. Okul binaları yetersizdir. Okul yapımı için bakanlık hiçbir adım atmamıştır. Karpaz bölgesindeki meslek lisemiz yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Öğrenci ve öğretmenlerimizin can güvenliği bakanlığın umurunda değil midir?
  3. Tüm okullarımız nüfus artışından patlama noktasına gelmiştir. Lefkoşa’daki kolejde dahi 37 kişilik sınıflar vardır. Bu durum bizzat bakanlığın partizanca usulsüz kararıyla diğer kolejlerden öğrenci aktarmasıyla bu hale getirilmiştir. Bakanlık yazısıyla Lefkoşa’ya kaydırılan öğrencilerden boşalan yerlere ise Girne, Güzelyurt ve İskele’deki kolejler için  alelacele doğru dürüst duyuru yapmadan kontenjan sınavı yapılmıştır.
  4. Tüzük yasa tanımayan uygulamaları alışkanlık hale getiren bakanlık eylül başında bazı okullarda sınıfta kalan bazı öğrencilere bazı branşlardan bütünleme yapılması için okul idarelerine sözlü talimat vermiştir. Partizanlıkla yapılan yasadışı bu uygulama suçtur.
  5. Kontrolsüz nüfus akışından dolayı  ortaokul ve liselerimizde kayıtlar devam etmekte ve yıl boyunca hiç bitmemektedir. Artan sayı nedeniyle okullarda ek derslik yapımı için belediyeler ihaleye çıkmış ancak hala inşaatlar tamamlanmamış öğrencilerimiz inşaatlar sürerken ders yapmaya çalışmaktadır. Öğrencilerimiz okullarımızdaki müzik odası veya kütüphanenin sınıfa dönüştürülmüş halinde ya da okul salonunun kulisinde inşaat gürültülerinin içinde ders yapmaya çalışmaktadır. Eğitimin niteliği kalitesi, çocuklarımızın güvenliği bakanlığın umurunda değil midir?
  6. Kalabalık sınıflarda öğrencilerimiz oturacak sandalye sıra bulamamakta, bazı okullarda öğretmenlerimiz ders hazırlayacak, oturacak dinlenecek yeterli öğretmen odası sandalye masa bulamamaktadır. Devlet okullarının altyapı ve donanımlarını sağlamak bakanlığın temel görevi değil midir?
  7. Özel eğitime gereksinim duyan öğrenci sayısı tüm okullarımızda artış göstermekte bakanlık özel eğitim yasasını hayata geçirip şu anda atanması mümkün olmayan özel eğitim kadrolarının orta eğitime açılıp atanmasına yasal zemin hazırlayacağına, yani çözüm üreteceğine özel okullara yarar sağlayacak özel eğitim tüzüğüyle uğraşmaktadır. Bakanlık protokole dahi konan bu tüzüğü hayata geçirerek sermayeye rant sağlamaya çalışmakta kamusal eğitimi gözden çıkararak öğrencilerimizi öğretmenlerimizi ve okul idarelerimizi mağdur etmektedir.
  8. Tüm okullarda yabancı öğrenci sayısı artmakta, bakanlık ise bunlar yokmuş gibi davranmaktadır. Bir araştırmaya göre 2017-2018 öğretim yılında 34 farklı ülkeden öğrenciler okullarımızda eğitim almaya çalışıyor. Çoğunluğu ne Türkçe ne İngilizce bilen bu çocuklarımız da öğretmenlerimiz de çok sıkıntılar yaşıyor. Oryantasyon eğitimi verilmesi gereken bu öğrencilerin ne eğitim hakları ne de psikolojileri dikkate alınıyor. Eğitim sisteminin düzenlenmesi gerekirken bakanlık partizanca görevlendirmelerle uğraşıyor. Örneğin Lefkoşada bir lisemizde ihtiyaç olmadığı halde bir matematik öğretmeni görevlendirirken 5 farklı okulda matematik öğretmeni olmadığından bir aydır dersler boş geçiyor. Bakanlık eşitsiz adaletsiz partizanca uygulamalarına devam ediyor.
  9. Sınava giren ve atanma bekleyen öğretmenlerimiz dururken birçok branştan TC’den görevlendirme öğretmen getirilmeye devam ediliyor. Hatta uzaktaki bir lisemize ihtiyaç olmadığı halde fazladan TC’den gelen bir rehber öğretmen gönderiliyor.  Kendi ülkemize kendi öğretmenlerimize bakanlık ve ubp-hp hükümeti ihanet etmeye devam ediyor. Yönetim kurulumuz eğitimde ve okullarımızda yaşanan bu sıkıntılara çözüm üretilmesi için kadro ve altyapı sorunları yaşayan her okulumuzda basın açıklaması ve eylem ve grev de dahil yasal hakkın kullanılması kararı almıştır.

Bu amaçla 17 Ekim 2019 Perşembe gün saat 10.00’da Erenköy Lisesinde basına açıklama yapacaktır. Sendikamız, nitelikli çağdaş, laik , bilimsel kamusal eğitim için mücadelesini sürdürecektir.”

(Voice of the Island – KTOEÖS)

 



Benzer Haberler

Anneler Günü Ercan Havalimanı’nda da kutlandı

Voice Kıbrıs Haber

Meclis’in gündeminde iki yasa tasarısı bulunuyor

TAK

Kibrit “Neyi kutluyoruz? Halen daha anlayamadık ve farkında olamadık mı?”

TAK

Hemşireler, Lefkoşa’da “Hemşireyi Fark Et” sloganıyla yürüdü

TAK

BM Filistin Raportörü “Gazze’deki soykırım Holokost’u çağrıştırıyor”

AA

NASA’ya Boeing uyarısı: “Felaket riski var”

NTV