FeaturedKIBRIS

Dinçyürek “Ülkemizde saptanan kızamık vakası yoktur “

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, bugün tarihiyle ülkemizde saptanan kızamık vakası olmadığını açıkladı.
Dinçyürek, çocukların ve toplumun sağlığını korumak için Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği zamanlarda tüm çocukların aşılarının uygulanması önemli olduğunu vurguladı.

Dinçyürek şunları kaydetti:

“Kızamıkta yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve sulanma, öksürük gibi belirtiler görüldügünü ifade eden Dinçyürek, bu bulgulardan birkaç gün sonra tipik olarak yüzde başlayıp tüm vücuda yayılan kırmızı, kahverengi döküntü gelişir.

Kızamık normalde 7-10 günde iyileşir ancak zatürre, menenjit, nöbet ve körlüğe neden olabilir. Nadir de olsa kızamık öldürücü olabilir.

Kızamık önlenebilir bulaşıcı bir hastalıktır ve tek önleme yolu aşıdır.

Dünyada Covid pandemisi aşı karşıtlığı ve savaşlar nedeniyle kızamık aşılanma oranlarındaki düşüş hastalığın eski yıllara göre artışına neden olmuştur.

KKTC Sağlık Bakanlığı kızamık aşısını KKK olarak 1 ve 4 yaşta tüm çocuklara 2 doz halinde uygulanmasını önermektedir. Yine aşının (kontrendike bir durum olmadığı taktirde) eksik aşılı veya aşısız kişilere uygulanmasını da önermektedir.

Her yıl Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ilköğretim 1. ve 5. Sınıf öğrencilerde eksik aşıların saptanması ve yapılması için okullara gitmektedir.

Son 1 yıldır dijitalizasyon çalışmaları kapsamında Aşı Takip Sisteminin kurulması yönünde çalışmalar yapılmış ve yakın bir tarihte devreye girmesi planlanmıştır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde tüm okullardaki öğrencilerin aşı kartları istenmiştir.

Çocukların ve toplumun sağlığını korumak için Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği zamanlarda tüm çocukların aşılarının uygulanması önemlidir.

Aşıların ertelenmesi, geciktirilmesi sadece bir çocuğun değil, tüm toplumun sağlığını riske atar.”

 

 


Benzer Haberler

2 zanlının ifadeleri teyit edilecek!

Voice Kıbrıs Haber

Hristodulidis Guterres’in 3’lü ya da 5’li görüşme önerdiğini savundu

TAK

ABD’de Republic First Bank kapatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Savaşan, “Health Tourism Expo-Bakü” açılışında KKTC’yi temsilen konuşma yaptı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs ile Kırgızistan arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzalanacak

Voice Kıbrıs Haber

“Timsah Ateşi” seyirciyle buluştu

Voice Kıbrıs Haber