FeaturedKIBRISKıbrıs Sorunu

“Çünkü bizim hedefimiz hem müzakerelerin başlaması hem de Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bunmasıdır.”

Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou, Kıbrıs hükümetinin Kıbrıs sorununu etkileyecek uluslararası gelişmeleri takip ettiğini söyledi; şu an müzakerelerin başlaması ve temsilcisi Jane Holl Lute aracılığıyla BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in girişimi üzerine odaklandığını tekrarladı.

Kıbrıs Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı’ndan bugün yapılan basın açıklamasında Prodromou, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades’in Trodos’taki cumhurbaşkanlığı ikametgâhında Eğitim ve Kültür Bakanı Kostas Hampiaouris ile görüşmesinden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD ve Türkiye arasındaki gerginliğin Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi sürecine olası etkisiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Sözcü, “Doğal olarak uluslararası gelişmeleri, özellikle Kıbrıs sorunundaki elebaşları ve aktörleri etkileyebilecek uluslararası gelişmeleri takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

Prodromou şöyle devam etti:

“Yapılabilecek, yapılması gereken birçok analiz ve değerlendirme vardır. Şu an siyasi olarak dikkatimiz, Kıbrıs Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıs sorunundaki diyaloğun başlaması için verdiği olumlu yanıt üzerinde yoğunlaşmaktadır.”

“Dikkatimiz, BM Genel Sekreteri’nin girişimi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Hükümetin, Guterres’in temsilcisi Jane Holl Lute’nin değerlendirmelerinin sonucunu beklemektedir.”

Bir yerel gazetenin, Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs müzakerelerinin başarısız olması durumunda Maronit köyü Ayia Marina Skyllouras’ı açmayı bekledikleri haberiyle ilgili olarak da Prodromou şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanı, Jane Holl Lute’ye, Guterres’in çerçevesi esasında ve Guterres çerçevesinin büyük bölümünü yerine getirecek müzakerelere bırakıldığı yerden hemen başlamaya hazır olduğunu belirtmiştir.”

“Çünkü bizim hedefimiz hem müzakerelerin başlaması hem de Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bunmasıdır.”

“Hedefimiz Kıbrıs sorununu ve işgali çözmek, garantörler ve yabancı askerler olmadan özgür bir Kıbrıs’ı yeniden birleştirmektir. Dolayısıyla biz hiçbir koşulda Türk kaynaklarının değindikleri bir çıkmaz üzerinde yorum yapmak istemiyoruz.”

Mısır hükümetiyle boru hattıyla ilgili görüşmelere ve Noble ile Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki Blok 12’de bulunan Aphrodite kuyusunda bulunan doğal gaz kaynaklarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Sözcü, görüşmelerin devam ettiğini, bir açıklama yapılacaksa bunun Enerji Bakanı’nın yapacağını söyledi.

Prodromos Prodromou, yeni olanın siyasi partilerin uzmanlarına daha fazla bilgi verilmesi olduğunu, partilerin Cumhurbaşkanı Anastasiades’in Ulusal Konsey’in son görüşmesinde ricası esası üzerinde daha iyi bilgi sahibi olabileceklerini vurguladı.


Benzer Haberler

Sefa Karahasan: “İsteseydim bir günde de diploma alabilirdim”

Voice Kıbrıs Haber

KSTU’da yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Remziye Seven teminatla serbest bırakıldı

TAK

Hayvanlarını başkasının tarlasında otlatan şahsa yasal işlem!

Voice Kıbrıs Haber

Girne’de sahtekarlıkla para temini ve büyücülük!

Voice Kıbrıs Haber

Girne’de markette hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

3 alkollü sürücü kaza yaptı

Voice Kıbrıs Haber