FeaturedKIBRIS

“Çözüm yolu Berlin açıklaması ile netleşti”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün akşam Kıbrıs Genç TV’de canlı yayınlanan Er Meydanı programına katılarak Mustafa Alkan’ın sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 5 yıllık ilk cumhurbaşkanlığı görev süresinin Kıbrıs sorununun çözüm çabaları açısından “Zor bir 5 yıl oldu. Yoğun çabalarla geçen, zamanımızın daha fazlasını Kıbrıs sorununun aldığı bir süreç. Zaman zaman Kıbrıs Rum liderle haftada 3 kez bir araya geldiğimiz, 60 yılın ardından ilk kez garantörlerin de dahil olduğu 5’li görüşmenin gerçekleştiği zor, yoğun, yorucu ekip çalışması ile yürütülen bir süreçti” şeklinde değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 2105’te başlayan sürecin Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarının gözetildiği, mümkün olan ve bir Türk tezi olan federasyon hedefiyle çok ayrıntılı çabalar ve uzlaşıların sağlandığı bir dönem olduğuna işaret ederek, siyasi irade eksikliği yüzünden sonuca ulaşılamadığını belirtti. “Niyet ve irade varsa Kıbrıs sorunu bugün de çözülebilir,” diye konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, siyasi irade ve kararlılık gösterilememiş olması nedeniyle çözümün kıyısından dönüldüğünü söyledi.

“KENDİ KİMLİĞİMİZ VE KİŞİLİĞİMİZLE FEDERAL BİR ÇÖZÜM ÇERÇEVESİNDE AB İÇİNDE YAŞAMAYI ÖNERİYORUM”

Kıbrıs sorununa çözüm bulunamazsa, bunun bizi Türkiye ile ilhaka götürebileceği yönündeki görüşlere ilişkin değerlendirmesi sorulan Cumhurbaşkanı Akıncı şunları kaydetti:

“İşin gerçeği şu: Kıbrıs’ta dünyanın da kabul edebileceği, BM’nin yıllardır gündeminde olan ve Türkiye’nin de yıllarca resmi tezi olan, Sayın Rauf Denktaş’ın, Sayın Talat’ın, Sayın Eroğlu’nun ve benim masada savunduğumuz; Eroğlu’nun imzasını taşıyan 11 Şubat 2014 belgesi ile KKTC Kuruluş Bildirgesi’nde ‘federal çözüme açığız’ diyen bir temelden bahsediyoruz. Eğer siz önünüzde olan ve BM’nin de desteğini alabileceğiniz süreçten çıkarsanız, daha iyi ve dünyaya anlatıp kabul ettirebileceğiniz bir seçeneğiniz olması lazım. Ortada böyle bir seçenek yoktur” dedi.

YOL BELLİ

Berlin görüşmesinde hangi yoldan yürüneceği yönünde taşların yeniden yerine oturduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, Berlin’de sürecin yeniden rayına konulmasının nedeninin BM zemininden ayrılmama konusundaki kararlılığı olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Akıncı, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz dünyadan tanınma isterken, Türkiye takımları ile maç bile yapamadığımızı görmezden gelemeyiz. Federal çözüm olmazsa nereye gideceğiz? Biri bizi tanımıyor, Türkiye tanıyor ama tanımanın gereklerini tam olarak yerine getiremiyor. Kıbrıs Rum tarafını tanımıyor ama tanımamanın gereklerini tam olarak yerine getiremiyor. Dünyanın bizi tanımadığı şartlarda bizim Türkiye’ye olan bağımlılığımız adım adım artmayacak mı? Bunun adına resmen ilhak demeyebilirsiniz. Ekonomik bağımlılığımız giderek daha da artmayacak mı? Nüfus yapımız değişmeyecek mi? Bu süreç adını koymasak da bizi AİHM’nin de adını koyduğu gibi bir alt yönetim olarak yaşamaya itmeyecek mi? Sadece Cumhurbaşkanı olarak değil bir birey olarak da benim gönlüm buna razı değil. Kendi kimliğimiz ve kişiliğimizle federal bir çözümde eşit siyasi haklara sahip, AB içinde yaşamayı öneriyorum. Bunun daha doğru ve tutarlı olduğunu düşünüyorum.”

ÇÖZÜM YOLU BERLİN AÇIKLAMASI İLE NETLEŞTİ

Cumhurbaşkanı Akıncı pandemi sürecinin Kıbrıs’ta iki toplumun birbirine muhtaç olduğunu somut olarak bir kez daha gösterdiğine işaret ederek iki toplumun bu adada barış ve huzur içinde yaşamanın yolunu bulması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs sorununun, siyasi irade gösterilerek çözülmesi gerektiğini, bunun yolunun Berlin Açıklaması ile yeniden açıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, “Halk yetkimi yenilerse, önümüzdeki dönemde, pandemi sürecinin dünya genelindeki seyrine göre, Kıbrıs sorunu dünyanın da gündemine gelecek. O gün geldiğinde elde bir Berlin rehberi var. Oradan ilerleyip sonuç alıcı bir irade ve kararlılıkla çözüm sağlamak lazımdır” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI PARTİ BAŞKANLIĞINA UYGUN BİR MAKAM DEĞİLDİR

Cumhurbaşkanı Akıncı, geçtiğimiz 5 yılda hükümetler tarafından yapılan bazı atamalarda Cumhurbaşkanlığının bir sigorta görevi üstlendiğini söyledi. Genellikle hükümetlere atamalarında yardımcı olduğunu, ancak sorunlu gördüğü bazı atamaları onaylamadığını belirterek, “Cumhurbaşkanlığı, parti başkanlığına uygun bir makam değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Cumhurbaşkanlığının yetkilerinin bağımsız ve tarafsız olarak kullanılacak bir makam olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bunu hakkıyla yerine getirdiğime inanıyorum. Bu makamda bağımsız ve tarafsız biri olmasaydı Ombudsman mevkiine değerli bir yargıç olan Emine Dizdarlı atanabilir miydi? Görevinde başarıyla hizmet veren Kamil Kayral’ın görev süresi uzatılabilir miydi? Prof. Dr. Akıle Büke değerli bir akademisyen olarak YÖDAK Başkanlığı’na getirilebilir miydi?” diye sordu.

İKİNCİ DÖNEM

İkinci döneme ilişkin bir soruya karşılık Cumhurbaşkanı Akıncı şu cevabı verdi:

“İşin özü şudur: Önümüzdeki 5 yılda yapılacakların rotası farklı olmayacak Halkımız bize 5 yılda yaptıklarımız nedeniyle güven duydu. Yapılan araştırmalarda Cumhurbaşkanına güven endeksinin siyasiler içinde istikrarlı bir şekilde en yüksek noktada olduğunu herkes biliyor. Halk, gerçekleri söyleyen, kendileri için çalışan birini gördüğü için güven duyuyor. Halkımız yetkiyi yenilerse halkla birlikte yolumuza devam edeceğiz. Türkiye ile iyi ilişkiler için de, Kıbrıs Türk halkının özgün kimliği, varlığı ve kişiliği ile kendi ayakları üzerinde durması, kendi kendini yönetme niteliğine ulaşması ana hedef olmalıdır. Ben Türkiye ile ilişkilere bu felsefe ile bakarım ve Türkiye’yi bir kardeş ve dost olarak görürüm. Kıbrıs’ın sadece kuzeyinin değil güneyi ile birlikte tüm Kıbrıs’ın Türkiye için dost bir coğrafya olmasını isterim.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununun ana mesele olmaya devam edeceğini ancak “biz bütün sorunlarımız, Kıbrıs sorunu bitsin de hallolacak rehavetine asla kapılmamalıyız. Kıbrıs sorununun çözümü için çaba harcarken, diğer sorunları da çözmek için elimizden gelen her türlü çabayı göstermeliyiz” şeklinde konuştu.

Voice of the Island / CB


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Mahkemede söz alan zanlı “Anlaştığım madde eksik geldi”

Voice Kıbrıs Haber

Gardiyanoğlu “Kamuya 20 engelli daha istihdam edilecek”

TAK

Özersay “Yeni tutuklamaların yapılacağını düşünüyoruz”

TAK

KTOEÖS’ten şok eylem

Voice Kıbrıs Haber

7 yıl hapse mahkum edilen zanlı Türkiye’ye iade edilecek!

Voice Kıbrıs Haber