DÜNYAFeatured

Çok sayıda Rus ülkeyi terk ediyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün sabah, Ukrayna savaşı için 300 bin yedek askerin derhal göreve çağrılması emrini içeren “kısmi seferberlik” açıklamasının ardından, ülkeyi terk etmek isteyenler sınırlarda uzun kuyruklar oluşturdu. Rusya’dan vizesiz gidilebilen Türkiye, Sırbistan gibi ülkelere uçak bileti fiyatları da yükseldi.

Kremlin savaş çağındaki erkeklerin kaçmaya çalıştığı yönündeki haberlerin abartıldığını, yanlış bilgiden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Ancak Gürcistan sınırında kilometrelerce araç kuyrukları oluştu. Araçlarda savaştan kaçmaya çalışan erkekler de vardı.

Bazı görgü tanıkları Rusya-Gürcistan sınırındaki Upper Lars kontrol noktasındaki araç sırasının 5 kilometre boyunca devam ettiğini, başka bir grup ise sınırı geçmenin yedi saat sürdüğünü anlatıyor.

Bölgeden çekilen videolarda bazı sürücülerin araçlarını terk ettiği görülüyor.

Gürcistan, Rusya’dan gelenlerden vize talep etmeyen komşu ülkelerden biri.

Rusya ile 1.300 kilometre uzunluğunda sınırı bulunan Finlandiya ise vize talep etse de gece yönetilebilir seviyede bir trafik artışı olduğunu bildirdi.

İstanbul, Belgrad ve Dubai gibi şehirlere ise uçak bilet fiyatları seferberlik açıklamasının ardından yükseldi, bazı yönlere biletler tükendi.

Reuters haber ajansı, Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez seferberlik ilan ettiğini yazdı. Moskova’dan yakın ülkelere tek yön uçak bileti fiyatlarının 5 bin dolara yükseldiğini, önümüzdeki günler için çoğu havayolu biletinin tamamen tükendiğini belirtti.

Rusya’nın açıklamasından sonra Moskova ve St Petersburg gibi büyük şehirlerde protestolar düzenlendi, 1.300 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, seferberliğin Rusya’nın bazı kesimlerinde iyi karşılanmadığını söyledi. “Putin, ihtiyaç duyulan savaş gücünü sağlama umuduyla olası bir siyasi riski kabul etmiş oldu” denildi.

Ancak bu çağrı başarılı olsa dahi seferber edilen yeni birimlerin savaşa hazır olması birkaç ay alacak.

Rusya yetkilileri yapılan çağrının profesyonel askerlik deneyimi olanlarla sınırlı olacağı konusunda ısrar ediyor.

Ancak Rusya’da seferberliğin açıklanandan daha geniş olabileceği konusunda spekülasyonlar var.
Yönetimini Avrupa’ya taşıyan bağımsız Rus Novaya Gazeta gazetesi, Putin’in kararının fazladan bir paragraf içerdiğini, bunun gizli tutulduğunu yazdı. Bu paragrafta 300 bin değil 1 milyon kişinin çağırılacağı bilgisinin bulunduğunu ifade etti.

(Kaynak BBC/Reuters)


Benzer Haberler

Mağusa’da 6 kişi boğulma tehlikesi geçirdi!

Voice Kıbrıs Haber

Hristodulidis bugün Lübnan’da

Gürsel Altınöre hayatını kaybetti

Voice Kıbrıs Haber

‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeseli gösteriliyor

Voice Kıbrıs Haber

“Rum Yönetimi’ni, Türkiye ve KKTC’nin ortak gücünü sınamamaya davet ediyoruz”

“23 Aralık sonrasına dikkat!”

Voice Kıbrıs Haber