FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Büyükelçi Garber “Her iki tarafı geçiş noktalarını yeniden açmaya çağırıyoruz”

Emine DAVUT YİTMEN

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), adadaki her iki tarafa geçiş noktalarını açmaları yönünde çağrıda bulundu. ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Judith Garber, iki toplum arasındaki etkileşimin çözüm olasılığını artırdığı yönündeki inancını belirterek, “Her iki tarafı da geçiş noktalarını yeniden açmaya çağırıyoruz” dedi.

Büyükelçi Judith Garber, Cenevre’deki gayrı resmi Kıbrıs toplantısı öncesi Voice Kıbrıs Haber’e konuştu. Garber, Amerikan yönetimin Kıbrıs sorununa bakış açısı, Kapalı Maraş ve daha birçok konuda sorularımızı yanıtladı.

“TARAFLARIN, GÖRÜŞMELERE YAPICI BİR ŞEKİLDE KATILMALARINI UMUYORUZ”

Garber, Biden Yönetimi’nin Kıbrıs sorununa yaklaşımı ile ilgili soruya karşılık, Biden Yönetimi’nin, Doğu Akdeniz bölgesinde barış ve istikrara bağlı olduğunu belirterek, adada kalıcı adil bir çözümün yalnızca tüm Kıbrıslılara değil, aynı zamanda bölgeye de fayda sağlamasının ABD’nin uzun süredir devam eden politikası olduğu yanıtını verdi.

Garber, Cenevre’deki gayrı resmi Kıbrıs toplantısı ile ilgili olarak, BM Genel Sekreteri’nin taraflar arasında resmi müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için ortak bir zemin olup olmadığını araştırmak amacıyla toplantıya ev sahipliği yapma girişimini takdir ettiklerini söyledi. Garber, herkesin masaya gelecekle ilgili vizyonlarını taşıyacağı yönündeki beklentisini dile getirerek, tüm tarafların görüşmelere yapıcı bir şekilde yaklaşmaları ve ortak zemine sahip olabilmek için gerekli esneklik ve pragmatizmi göstermeleri yönündeki umudunu dile getirdi.

“KIBRISLILARIN ÖNCÜLÜĞÜNDE SÜREÇ OLMALI”

Garber, bu görüşmelerin Kıbrıslıların öncülüğünde olması ve BM tarafından kolaylaştırılmasının önemine işaret etti.

Garber, pek çok BM Güvenlik Konseyi kararında yer alan iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çerçevesini açıkça desteklediklerini anımsatarak, “Kıbrıslıların öncülüğünde süreç olması gerekiyor. Bu yüzden, herkesin yapıcı bir şekilde bu görüşmelere katılacağını ve yeterince esneklik ve pragmatizm göstereceğini umuyoruz. Böylece, resmi müzakerelerin yeniden başlaması mümkün olacaktır” dedi.

“CENEVRE İLE İLGİLİ SPEKÜLASYON YAPMAK İSTEMİYORUM”

Büyükelçi Garber, Cenevre’deki gayrı resmi Kıbrıs toplantısında ne olacağı konusunda spekülasyon yapmak istemediğini, Kıbrıslıların öncülüğünde bir süreç olmasının önemini yineleyerek, ABD’nin yardımının istenmesi ve anlamlı olması halinde, süreci desteklemeye hazır olduklarını kaydetti

Garber, ada genelinde siyasi parti ve siyasilere yönelik yapmış olduğu ziyaretlerle ilgili gözleminin sorulması üzerine, Kıbrıs konusunda anlaşılır bir şekilde güçlü görüşlere sahip olduklarını kaydetti. Garber, taraflara gelecek vizyonları hakkında konuşma fırsatı vermek ve ortak zemin aramak için Cenevre’de yapılacak olan toplantının önemine dikkat çekerek, “Bu basit bir şey olsaydı, adanın bölünmesinden bahsetmiyor olurduk. Bunlar basit sorular değil. Bu karmaşık, önemli ve çok fazla anlamı var. Herkesi bu tartışmalara yapıcı yaklaşmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

AMERİKA, KIBRIS TÜRK TARAFININ KAPALI MARAŞ ADIMINI KIŞKIRTICI BULUYOR

Garber, ABD Başkanı Joe Biden’ın 2014 yılında Başkan Yardımcısı olduğu dönemde Kıbrıs ziyareti ve Kapalı Maraşa’a (Varoşa) göstermiş olduğu ilgi hakkındaki soru üzerine, o dönem Biden’ın adanın trajik bölünmesine bir çözüm bulmak için devam eden çabalarla çok meşgul olduğunu söyledi. Garber, özellikle Kapalı Maraş’la (Varoşa) ilgili ülkesinin, BM Güvenlik Konseyi’nin Ekim ayında yayınladığı Kapalı Maraş’ı açma adımları konusundaki derin endişesini ifade eden ve kararın geri alınması çağrısını yapan bildiriyi desteklediğini ifade etti.

Garber, Kıbrıslı Türklerin Türkiye tarafından desteklenen tek taraflı eylemini kışkırtıcı olarak gördüklerini, bunun BM Güvenlik Konseyi 550 ve 789 sayılı kararına aykırı olduğuna inandıklarını vurguladı.

Voice Kıbrıs Haber 2021


Benzer Haberler

Tabipleri Birliği: Halk sağlığı açısından riskli

Voice Kıbrıs Haber

Merkezi Cezaevi’nde grev

Voice Kıbrıs Haber

Alkollü sürücü aydınlatma direğine çarptı

“Referans Şartlarında” bütün müdahillerden anlaşma istiyor

Voice Kıbrıs Haber

88 araç trafikten men edildi, 11 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

TC Ulaştırma Bakanı Karaismailoğu KKTC’de

Voice Kıbrıs Haber