FeaturedKIBRIS

Başbakan, hükümetin 15 maddelik projelerini açıkladı


Başbakan Tufan Erhürman, 4’lü koalisyon hükümeti olarak göreve geldikten sonra geçen 5 haftalık sürede hazırladıkları 15 proje hakkında bilgi verdi.

Erhürman, bir icraat hükümeti olma vizyonu ile çalıştıklarını belirterek,   sosyal ve ekonomik kalkınmayı artırmak için çalışmaya başlamak gertektiğini söyledi.

Başbakan Erhürman bugün düzenlediği haftalık olağan basın toplantısında, kamuoyuna mal bildiriminde de bulundu.

Erhürman basın toplantısında, bir önceki hükümet döneminde müşavir konumunda bulunan 6 kişinin başbakanlıkta görevlendirildiğini belirtti.

Başbakan Tufan Erhürman, “Bu arkadaşlar göreve çağrıldıkları anda hemen göreve geldiler ve mesai mevhumu bilmeden çalıştılar. Onlara teşekkür ederim” dedi.

Erhürman daha sonra mal bildiriminde bulundu.

Başbakan, kendi adına kayıtlı taşınmaz mal olarak Gönyeli’de bir apartman dairesi ve 2 araç olduğunu söyledi.

Tufan Erhürman, yine Gönyeli’de, eşinin adına bir ev ve bir araç kayıtlı olduğunu aktardı.

Bankada 25 bin türk liralık eşiyle ortak bir hesaplarının bulunduğunu da açıklayana Başbakan Erhürman, ev almak için de İhtiyat sandığından da borçlandıklarını belirterek şu anda toplam 111 bin tl. borçları bulunduklarını  belirtti.

5 Haftalık bir hükümet olduklarını belirten Başbakan, tüm bakanlıklarda 3 ayaklı bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Erhürman, bunların ilkinin rutin işler ve atamalar, 2’incisinin geçmiş döneme ait denetimler ve 3’üncü ayağının ise yeni projeler ve icraatların hazırlanması olduğunu açıkladı.

Başbakan hükümet olarak çalışma başlattıkları 15 proje hakkında ise bilgi verdi.

Erhürman ilk sırada bölgesel kalkınma projelerinin olduğunu belirtti.

Erhürman, İskele-Karpaz Bölgesine yönelik bölgesel kalkınma projesinin kısa sürede tamamlanma aşamasına geleceğini söyledi.

Başbakan Erhürman, Türkiye ile mali protokol görüşmelerinin bir süre sonra başlayacağını belirterek, görüşmelerin özellikle ekonomi ayağının çok önemsenmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

İskele-Karpaz bölgesindeki işssizlik oranının yüksek olduğuna dikkati çeken Başbakan, bu nedenle bölgesel kalkınma projesini bir an önce tamamlamak için çalıştıklarını söyledi.

Başbakan Erhürman, İskele-Karpaz bölgesinin yanı sıra, Lapta-Kalkanlı kalkınma projesi, Mesarya bölgesi kalkınma projesi ile Mağusa Surlar içi ve Lefke Kasaba bölgelerinin “Old Town” şeklinde tasarlanması konusunda çalışmaların da devam ettiğini anlattı.

2. sırada Lefkoşa sanayi bölgesi taşkın önleme projesi olduğunu belirten Erhüman, bu yıl yağışların azaldığı bir döneme girildiğini ancak söz konusu projeyi gelecek kış dönemine kadar tamamlamak istediklerini aktadırdı.

Konuyla ilgili olarak KTMMOB ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Tufan Erhürman, 3’üncü Projenin ise Mağusa, Maraş ve surlar içi bölgelerine gençlik merkezleri yapılması konusu olduğunu söyledi.

Başbakan, bu bölgelerin, yoksulluk nedeniyle çocuk ve gençler için riskli bölgeler olduğunu belirterek, gençlik merkezleri yapılması konusuna büyük önem verdiklerini ifade etti.

4’üncü projenin ülkedeki Spor Politikalarıyla ilgili olduğunu söyleyen Başbakan Erhürman, ülkede sporun yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Bir önceki hükümet döneminde Futbola 5 milyonluk TL’lik bütçe ayrıldığını anımsatan Başbakan, bunun devam edeceğini belirterek amaçlarının, sadece futbolda değil başka branşlarda da sporun yaygınlarştırılması ve daha çok lisanslı sporcunun yetişmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Erhürman, bu konuyla ilgili olarak 1-2 ay içerisinde tamamlamayı planladıkları “Yetenek Seçimi Projesi” adı altında bir çalışma yapıldığını belirtti ve bu konuda da pilot bölge olarak surlar içini seçtiklerini söyledi ve bunun daha sonra ülke geneline de yayılacağını kaydetti.

Başbakan,  5’inci Projenin ise Genç Tepe Parkı projesi olduğunu belirterek bu konuda Başbakanlık personelinin, KTMMO ile birlikte çalışma yaptıklarını anlattı.

Bu konudaki revize çalışmaları biter bitmez proje inşaatının başlayacağını belirten Erhürman, hedeflerinin görev süresi içerisinde ilk 2 etabı açmak olduğunu söyledi.

Tufan Erhürman, Mustafa Çelik Engelsiz Spor Salonu Projesiyle ilgili olarak da teknik bir takım sıkıntılar olduğunu ancak bunların kısa sürede aşılacağını belirtti.

Başbakan Erhürman, Gençlik Dairesi Projesi kapsamında ise 8-9 üniversite ile görüştüğünü belirtti.

Erhürman, kamu okullarında okuyan 30-40 civarında çocuğun okul sonrası üniversitelerde oluşturulacak bilim, sanat ve spor merkezlerinde eğitileceklerini söyledi.

Başbakan, Kooperatif Şirketler Mukayitliği nezdindeki mukayitlik personelinin de bundan böyle günlük ve anlık olarak denetlemeler yapmaya başlayacağını söyledi.

Erhürman, “Bu ülkede en çok ihtiyaç duyulan kooperatifçiliği yaygın hale getirelim.”diye konuştu.

Başabakan,  Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binası için de Cumhurbaşkanlığı ile koordinasyon içerisinde bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Orkestaranın kendisinin her gün daha da ileri taşıyan bir konuma geldiğini ancak bina sıkıntıları olduğunu anlatan Erhürman, bir an önce bu sıkıntıyı da gidermek için çalışacaklarını kaydetti.

Yeni Cezaevi projesi hakkında da bilgi veren Başbakan, mahkumların cezaevinden çıktıktan sonra, belli bir eğitimden geçmiş  bir şekilde çıkmaları gerektiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı ile bu konuda yeni bir eğitim program çalışması başlattıklarını anlatan Tufan Erhürman, özellikle uyuşturucu suçu ile içeride olan gençlere, bu eğitimlerden geçerek şartlı tahliye hakkı tanınacağını da söyledi.

Uyuşturucuyla mücadele konusunda ise Başbakan, özellikle mevzuattaki eksiklikleri gidermek için komisyonların çalımalara başladığını söyledi.

Alkolmetre gibi uyuşturucu ölçen cihazların kullanıma sunulması için de bir çalışma başlattıklarını ifade eden Başbakan bu konuda bazı sıkıntılar olduğunu ancak bunların aşılmasının hemen ardından bu hizmeti de halka sunmak istediklerini söyledi

Başbakan, gündemlerindeki diğer bir projenin ise Avusturalya ve İngilterede yaşayan Kıbrıslı Türk vatandaşların adaya dönmeleri olduğunu açıkladı.

Erhürman, bu konunun Dışişleri Bakanlığının da üzerinde çalıştığı bir proje olduğunu  belirterek, “biz başbakanlık olarak bu işin envanter kısmıyla ilgili çalışıyoruz” dedi.

Tufan Erhürman, hedeflerinin, olabildiğince çok Kıbrıs Türkü’nü adaya dönmeye ve özellikle de yatırım yapmaya teşfik etmek olduğunu söyledi.

Gençler arasında kitap okumayı artırmak için de yaz döneminde kitap okuma kampanyası başlatacaklarını açıklayan Başbakan, bunun, düşünen, araştıran ve sorgulayan gençler yetiştirmek açısında çok önemli olduğunu söyledi.

AMATEM Rehabilitasyon merkezi yapımı konusunda devam eden çalışma hakkında da bilgi veren Başbakan Erhürman, binanın yerinin tespiti ve projenin hazırlanması konusunda çok hızlı hareket edebilecek bir noktaya geldiklerini belireterek, hedeflerinin bu projeyi de 1 yıl içerisinde tamamlamak olduğunu söyledi.

Başbakan Kültürel Miras konusunda da, Başbakanlık Halkla İlişkiler ve Basın bölümü nezdinde bir proje başlattıklarını söyledi.

Erhürman, Engelli vatandaşların spor yapabilmeleri için daha fazla olanak sağlamak adına da bir takım çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Başbakan, sadece basketbol değil bunun dışındaki farklı branşlarda da daha çok engelli vatandaşın spor yapmasını sağlamak istediklerini söyledi.

Başbakan, önümüzdeki Cumartesi ve Salı günlerinde ise Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımının maçları olduğunu belirterek, halka, bu maçlarına giderek onlara destek vermesi çağrısında bulundu.

Başbakan Erhürman konuşmasının sonundan, hükümetin bir icraat hükümeti olma vizyonuna sahip olduğunu belirterek, sosyal ve ekonomik kalkınmayı artırmak için bir çalışmaya başlamak gerektiğini belirtti.

Erhürman, hükümetin projelerini, “Bütçe geçti, artık icraat zamanıdır” misyonula aktarmak istediğini de sözlerine ekledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başbakan Erhürman bir soru üzerine saatlerin 25 Mart Pazar günü bir saat ileri alınacağını da açıkladı.






Benzer Haberler

Malatya’da deprem meydana geldi!

NTV

Ukrayna konferansının sonuç bildirisi açıklandı “Barışa ulaşmak tüm tarafların katılımını gerektirir”

NTV

Ukrayna Barış Zirvesi sona erdi

AA

Saldırılar bayramda da devam etti, Gazze’de can kaybı 37 bini aştı

AA

Polonya-Hollanda maçı öncesi gerginlik: Alman polisi bir kişiyi vurdu

NTV

AKEL “Kıbrıs sorunundaki durağanlık tehlikeli”

TAK