DÜNYAFeaturedVOI Özel Haber

Arizona, ABD seçimlerinin sonucunu nasıl belirleyecek? 

Eleni Konstantinu

Donald Trump ve Joe Biden, 3 Kasım cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir adım kaldı. Şu an, kararsızları kazanmak için bir yol yarışı vererek final düzlüğüne girdiler.

Artık, ortada olan soru siyasal analistlerin de sorduğu bir soru: anketlerin onaylanıp onaylanmayacağı. 2016 seçimlerine bakıldığında, Hillary Clinton’un Donald Trump’tan yaklaşık üç milyon oyla önde olmasına rağmen, Amerikan seçim sistemi nedeniyle Temsilciler Meclisi’nin kendi dinamikleri olduğu için seçimi kaybetti.

New York Times’ın anketine göre, Joe Biden, Donald Trump’ın 2016’da küçük bir farkla kazandığı en önemli dört belirsiz eyalette (Wisconsin, Pennsylvania, Florida ve Arizona) önde bulunuyor. Biden lehine fark, 11 puana ulaştığı Wisconsin’de daha büyük, %52’ye karşı %41. Aynı eyalette, 2016’da Trump bir puandan daha az farkla kazanmıştı. 

Pennsylvania’da Biden 6 puanla önde ve orada da 2016’da Trump, Hillary Clinton’u bir puan farkla yenmişti.

Florida’da Biden üç puan farkla önde, Trump’ın 2016, 4 puan farkla kazandığı Arizona’daysa 6 puan önde.  

Anketler, bu 4 kritik eyaletlerin hiçbirinde 2016’da küçük bir farkla kazanan ancak şimdi o zamanki topladığı yüzdelerin gerisinde kalan Donald Trump’a %44’ten fazlasını vermiyor.

Daha önce de belirtildiği gibi, “kilit” eyaletler, biri geleneksel bir Cumhuriyetçi devlet olan Arizona olmak üzere nihai sonucu belirleyecektir.

ABC15 Arizona’da Data Analyst olan Garrett Archer’ın açıklamasına göre, son yıllarda eyaletin demografisi değiştikçe bazı veriler de değişiyor gibi görünüyor. Birçok insan ya yüksek yaşam maliyeti nedeniyle California’dan ya da iklim nedeniyle Wisconsin ve Michigan’dan Arizona’ya taşındı. Böylece, şimdi Arizona’da önemli sayıda Hispanik ve sol görüşlü beyazın yaşadığı görülüyor. Bu, nihai sonuç açısından bir zorluktur, çünkü Arizona 1996’da Demokrat bir adayı desteklemişti.

Arizona seçmenlerini ilgilendiren konularla ilgiliyse Garrett Archer, Cumhuriyetçi ya da Demokrat olmalarına göre seçmenleri ilgilendiren üç konu olduğunu belirtti. Örneğin, göç ve sınır meseleleri Cumhuriyetçilerin gündeminin üst sıralarında yer alırken, Demokratlar özellikle sağlık ve eğitimle ilgileniyor. Kadınlar arasında da farklılıklar buluyor, evli kadınlar bekar kadınlardan farklı oy kullanıyor. Ancak, Garrett Archer’a göre, Arizona çok uzun bir süre “mor” bir eyalet olarak kalmayacak, “kırmızı” eyalete dönecek.

Seçmenlerin de açıkladığına göre, tıbbi bakım, iklim, çevre, polislik kendilerini ilgilendiren konulardır. Brooke Bedrick, seçim savaşının özellikle beklentilerinin karşılanmadığını görenler için önemli olduğunu söylüyor. Çevre, sınır sorunları ve ekonomi kendisini ilgilendiren ana konulardır. Öte yandan David Sharon, kendisini ilgilendiren konuların ülke ekonomisi ve güvenliği olduğunu söylüyor. İşsizliği azaltmayı başardığı için Trump’ı desteklediğini belirtti.

Voice of the Island, 2020


Benzer Haberler

KTAMS: “30 Nisan itibariyle bir ailenin açlık sınırı 23 bin 559 TL”

Voice Kıbrıs Haber

Tufan: “Yollarda değil pistlerde yarışalım”

Voice Kıbrıs Haber

7 Mayıs Dünya Astım Günü: “262 milyon insan astımın etkisinde”

Voice Kıbrıs Haber

Derinya’ya yeni bir pazar yeri inşa ediliyor

Voice Kıbrıs Haber

Holguin’in akşam saatlerinde adaya gelmesi bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Güney’e Ürdün’den yangın söndürme helikopteri desteği

Voice Kıbrıs Haber