FeaturedKIBRISKıbrıs Sorunu

‘Anastasiadis görev tanımında anlaşmaya varılmasına odaklanmalıdır’

AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu yaptığı açıklamada Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Anastasiadis’in çeşitli konuları tartışmaya açmaya devam ettiğini ve bu şekilde müzakerelerin yeniden başlaması ve çözüme ulaşılması perspektifini zora soktuğunu söyledi.

Anastasiadis’in desentralize federasyon konusundan sonra NATO’nun garantörlüğü konusunu açtığına işaret eden Stefanu, böylesi bir konuyu Crans Montana’da güvenlik ve garantiler konusu görüşüldüğünde hiç kimsenin açmadığını, BM Genel Sekreteri’nin çağdışı garantiler sisteminin lağvedilmesi ve yerini çözümün uygulanması mekanizmasının alması mantığını desteklediğini hatırlattı. Stefanu, orada hiç kimsenin NATO’dan söz etmediğini ve Türkiye’nin garantörlüğünün lağvedilmesinin ön koşulunun bunun yerini NATO’nun garantörlüğünün alması olduğunu savunmadığını söyledi.

“Şimdi Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in neden bu konuyu açtığını sadece kendisi biliyor. Kesin olan şu ki, Cumhurbaşkanı bu konuyu gündeme getirerek iç cephede yeni tartışmalara ve anlaşmazlıklara sebep oluyor ve yeni çıkmazlara yol açıyor” diyen Stefanos Stefanu “Cumhurbaşkanı’nın çözümün ilk gününden itibaren garantilerin ve müdahale haklarının lağvedilmesi, işgal ordularının adadan ayrılması ve garantörlüğü içermeyen çözümün uygulanması mekanizması hakkında Genel Sekreter Sn. Gutteres’in tezini değerlendirmesi gerekir. Garantiler ve işgal orduları hakkında Türk tarafınca yapılan açıklamalara en iyi cevap budur” diye ekledi.

AKEL Basın Sözcüsü Stefanu kritik meselenin müzakerelerin yeniden başlaması için görev tanımında anlaşmaya varılması olduğunu ve Anastasiadis’in yeni meseleler açarak sorunlara yol açmaya değil, buna odaklanması gerektiğini söyledi.


Benzer Haberler

Havai fişek kullanımı mercek altında

TAK

8 kundaklama olayına karışan kişi tutuklandı

TAK

Afrodit yatağıyla ilgili öneri ikinci kez reddedildi

TAK

Kadınlar Konseyi’nin 49’uncu kuruluş yılında “Ayak İzleri” sergisi açıldı

TAK

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Üstel ve Yılmaz’dan Ankara’da narenciye için mutabakat zaptı

TAK