FeaturedKIBRIS

AKSA’ya olan borcun devlet borcu olarak devralınması önerisi kabul edildi

Meclis’te Konuşmaların ardından Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun AKSA Enerji Üretim Anonim Şirketi’ne Olan Borçlarının Devlet Borcu Olarak Devralınması Hakkındaki Yasa Önerisi’nin üçüncü görüşülmesine geçildi.

Öneriyle ilgili komitenin başkanı UBP Milletvekili Resmiye Canaltay’ın komite raporunu okumasının ardından CTP Milletvekili Devrim Barçın söz alarak, bu ülkenin vergilerinin yürütme erkanı tarafından birilerine peşkeş çekildiğini ileri sürerek, yapılanları tek tek anlatacağını kaydetti.

Anayasa’ya aykırı uygulamalar yapıldığını belirten Barçın, bugün görüşülen yasanın, Anayasa’ya aykırı şekilde bitmiş bir idari işlemin temizlenme operasyonu olduğunu savundu.

Kıb-Tek’in borcunun bu derecede fahiş rakamlara çıkmasına sebep olanların yargılanması gerektiğini kaydeden Barçın, daha önce bakanlık yapan iki bakanın dönemine yönelik soruşturma açılmasının takipçisi olacaklarını söyledi.

Kıb-Tek’in AKSA’ya olan borcun faizle birlikte nasıl devlet borcu haline getirildiğini anlatan Barçın, kalan parayı da yüzde 24’lük bir oranla ödeme taahhüttü (bono) verildiğini belirtti.

Türkiye’den 560 milyon TL’nin kredi olarak geldiğinin söylendiğine işaret eden Barçın, Maliye Bakanlığı’nın bu parayı Anayasa ve yasalara aykırı şekilde değerlendirdiğini savundu.

Borca karşılık dört bono verildiği yönünde bilgi edindiğini belirten Barçın, 560 milyon TL’nin hangi mevzuata göre ödendiğini sordu. Bitmiş idari işlemlerin arkasından yapılanların, önceden yapılanların kapatılmasına yönelik hareketler olduğunu söyleyen Barçın, bonoların verilmesinin ardından çıkan Bakanlar Kurulu kararını okudu.

Türkiye ile imzalan protokolün ardından bir kuruş para gelmediğini dile getiren Barçın, hükümetin yarın 205 milyon TL borçlanmaya gideceğini ve bunun askeri ödemek için kullanılacağını söyledi.

-Şahiner

CTP Milletvekili Salahi Şahiner de konuşmasında, Kıb-Tek’in AKSA’ya olan borcunun devlet borcu olarak devralınmasının suç olduğunu kaydetti. Şahiner, hükümetin şaibeli işlere girdiğini söyledi.

2024 yılının Mart ayına kadar AKSA’nın devleti herhangi bir şekilde tehdit edemeyeceğini dile getiren Şahiner, sözleşmede yazan faiz oranlarına karşı ekstra ödemeler yapıldığını artık halkın bilmesi gerektiğini kaydetti.

AKSA’ya ödeme yapmak için laynak bulunduğunu fakat başka ödemelere gelince kaynak olmadığı yönündeki söylemlerde bulunulduğunu belirterek, bunun doğru olmadığını söyleyen Şahiner, AKSA ile biten sözleşmenin uzatılması yönünde duyumlar alındığına işaret etti.

Akaryakıt konusuna da değinen Şahiner, yakıtın ihaleyle alınması gerektiğini kaydetti.


Benzer Haberler

“Su konusunda tasarruf yapılması için gerekli uyarılar yapıldı”

Voice Kıbrıs Haber

Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Cenevre’de bir araya gelecek

Voice Kıbrıs Haber

En fazla vaka 2 bölgede tespit edildi

Voice Kıbrıs Haber

Cumhurbaşkanı Tatar, yarın Lacroix’yı kabul edecek

TAK

Lefkoşa’da spor coşkusu

Akıncı’dan Erhan Erçin’in görevinden ayrılmasına ilişkin açıklama!