FeaturedKIBRIS

Akıncı: Bizim neslin son denemesini başarıya götürelim


Akıncı dün akşam Kuzey Kıbrıs’a gelen TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Akıncı ve Çavuşoğlu ilk önce, dün akşamki helikopter kazasında şehit düşen askerlere rahmet yakınlarına ve tüm Türk ulusuna başsağlığı dilediler. Daha sonra Çavuşoğlu ve Akıncı Cenevre ve Kıbrıs müzakereleri hakkında açıklamalarda bulundular.

Akıncı: Biz aynı yaş kuşağının insanlarıyız bizim neslin son denemesini başarıya götürelim

Akıncı ”Son gelinen noktada aklın yolu bir aynı noktada buluşmuş durumdayız çünkü sürecin başarıya gitmesini istiyoruz. Bütün yaklaşımlarımız Kıbrıs’ta bir çözümün vaktinin geldiği hatta geçtiğidir.  50 yıldır süren bu müzakerelerin artık bir yere bağlanmasının şart olduğudur. Bunun olabilmesi için kafa yoruyoruz, bunun olabilmesi için görüş geliştiriyoruz ve bütün çabamız hep o doğrultudadır” dedi. Buna karşılık Rum tarafının ön koşullu bir şekilde yaklaşmasıyla ilerlemenin  mümkün olmadığını ve önkoşulsuz bir şekilde kendisinin Cenevre’de var olacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin 4 Haziran pazar günü New York’taki davetine olumlu yanıt verdiğini ve Kuzey Kıbrıs’ın bu olumlu yaklaşımı yansımasını Rum tarafında da göstermesini temenni ettiğini ”Onlar da ön koşulsuz bir şekilde ve bu güne kadar ki mutabakatlara bağlı kalarak bizimle Cenevre’de buluşmayı kabul etsinler” deyerek belirtti.  Akıncı her zaman söylediği gibi”Biz aynı yaş kuşağının insanlarıyız bizim neslin son denemesini başarıya götürelim” dedi. Kıbrıs Tük tarafı gibi Kıbrıs Rum tarafının da 11 Şubat 2014 mutabakatına sadakat göstermesini beklediklerini anlattı. ”Bir araya gelelim ve Cenevre’de bütün kozları konuşalım tüm taraflar için kazançlı çıkacağı olumlu bir noktaya varalım, ben bu niyetle New York’a gidiyorum” diyerek sözü Çavuşoğluna bıraktı.

Çavuşoğlu: Hiç bir ön koşul olmadan biz Cenevre’ye hazırız.

Kıbrıs müzakere sürecinde yer yer tıkanmalar olduğunu ve hep Kuzey Kıbrıs’ın yanında olduklarını dile getirdi. Bu güne kadar gelebilmenin Kuzey Kıbrıs’ın hep yapıcı taraf olduğu sebebiyle yaşandığını vurguladı. Anastasiadis’in sunduğu ön koşullar ve Eide’nin çabalarına rağmen bir tıkanmanın meydana geldiğini söyleyen Çavuşoğlu, yapılanın süreci öldürmeden uzatmak olduğunu açıkladı. Çavuşoğlu ” Kısa vadeli çıkar peşinde koşmamamız lazım” dedi ve Rum tarafının başka bir niyetinin de kabul edilmez ön koşulları öne sürerek, eğer bir sonuç olmazsa yada tıkanırsa suçun Türk tarafına ve Türkiye’ye atmak olduğunu bu sebepten bunların iyi niyetli çabalar olmadığıını söyledi. Çavuşoğlu ”Sonuç olarak hiç bir ön koşul olmadan biz Cenevre’ye hazırız” dedi. Çavuşoğlu son olarak Rum tarafının bu adımlardan vaz geçmesi gerektiğini vurguladı.

 

 



Benzer Haberler

Zanlının ceza-i ehliyetinin olduğuna dair rapor alındı

Voice Kıbrıs Haber

Kundaklama olayında ilginç detay

Voice Kıbrıs Haber

Kıbrıslı Rum Metehan’da kokainle yakalandı

Voice Kıbrıs Haber

Polis çok sayıda gümrüksüz mal ele geçirdi

Voice Kıbrıs Haber

3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

TAK

Alevkayası’nda yangın çıktı!

Voice Kıbrıs Haber