ABDÜNYAFeatured

ABD’de seçmenler nasıl şekilleniyor?

Parti seçiminde etnik köken, cinsiyet, din, eğitim düzeyi önemli faktörlerdir.

Eleni Konstantinu

ABD seçmenlerinin davranışı oldukça ilgi çekici, çünkü 25 yıllık verilerde de göründüğü gibi ırk, etnik köken, cinsiyet ve eğitim seviyesi gibi faktörden etkileniyor.

Pew Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olan Dr. Bradley Jones, ABD seçmenlerinin demografik istatistiklerine, seçim eğilimlerine ve 2020’de ABD başkanlık ve kongre seçimlerinin sonuçlarını şekillendirebilecek faktörlere genel bir bakış sundu. Irk, Amerikan siyasetindeki en önemli faktörlerden biridir. Görüldüğü gibi, seçmenlere ırk ve hatta milliyet açısından bakıldığında, yıllar içinde siyasi tercihlerinde göreli istikrar dikkat çekiyor.

Örneğin, beyaz seçmenler daha tutarlı bir şekilde Cumhuriyetçi olarak tanımlanıyor veya Cumhuriyetçi Parti’ye meyilli ve bu yüzdeler yıllar içinde pek değişmedi. Afrikalı seçmenler büyük bir çoğunlukla Demokrat olarak tanımlanıyor veya Demokrat Parti’ye meyilli. İspanyol seçmenler ise ortada bir yerde, %60’ı Demokrat, %30’u Cumhuriyetçi olarak tanımlanıyor. Bu grupların parti yapılandırması son 25 yılda çok fazla değişmemiş olsa da ABD seçmeninin yapılandırması değişti. Dr. Bradley Jones’a göre, son 25 yılda ABD seçmenleri önemli derecede değişti. 1994’te ABD seçmenlerinin %85’i İspanyol olmayan Beyazlardan oluşurken bu oran 2019’da %69’du.

Kadın ve erkek arasındaki uçurum son yıllarda daha belirgin hale gelen Amerikan siyaset tarihindeki bir diğer önemli unsur da cinsiyettir. Aynı zamanda seçmenlerin eğitim düzeyi de önemli bir rol oynamaktadır. Son 25 yılda seçmen eğiliminde büyük bir değişiklik oldu, seçmenler en azından üniversite diplomasına sahipler. Özellikle, bu seçmenler Demokrat Parti’ye eğilim gösterirken, lise eğitimi veya çok düşük eğitim seviyesine sahip olanlar Cumhuriyetçi Parti’ye yöneliyor.

Beyaz Evanjelist Protestanlar, Cumhuriyetçilerin sadık bir destekçisidir. Beyaz Katolikler ve Mormonlar’in çoğunluğu da Cumhuriyetçi Parti’yi destekliyor. Afrikalı Protestanlar, Yahudiler, Hispanik Katolikler ise Demokrat Parti’ye sadık kalıyorlar. Demokrat Parti’yi ateistler de destekliyor.

Son olarak, Demokratların kentsel merkezlerde, Cumhuriyetçilerin ise kırsal alanlarda baskın olduğu görüldüğünden coğrafi alanların da rol oynadığı belirtilmelidir.

Voice of the Island 2020


Benzer Haberler

Hristodulidis Guterres’in 3’lü ya da 5’li görüşme önerdiğini savundu

TAK

ABD’de Republic First Bank kapatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Savaşan, “Health Tourism Expo-Bakü” açılışında KKTC’yi temsilen konuşma yaptı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs ile Kırgızistan arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzalanacak

Voice Kıbrıs Haber

“Timsah Ateşi” seyirciyle buluştu

Voice Kıbrıs Haber

DAÜ: “DAÜ İletişim Fakültesi Yüksek Lisans Programı ilk 5’te yer aldı”

Voice Kıbrıs Haber