CoronavirüsKIBRIS

“Sadece birlikte çalışırsak bu krizden daha güçlü çıkabileceğiz”

ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Judith Garber, Kıbrıs haber Ajansı, KHA’ya yaptığı açıklamalarda, ülkesinin, Kıbrıs’ın güneyi ile ikili işbirliğine değer verdiğini ve her iki tarafın da koronavirüsü salgınına karşı mücadelede işbirliği yaptığı için Kıbrıs’ın güneyindeki hükümet ile bu konudaki istişareleri artırmayı hedeflediklerini söyledi ve “her zaman bunları güçlendirecek yollar arıyoruz” dedi.

“Sadece birlikte çalışırsak bu krizden daha güçlü çıkabileceğiz” diyen Büyükelçi, salgın nedeniyle Kıbrıs’taki iki toplumun sağlık uzmanlarıyla ikili işbirliğinin daha da artması umudunu dile getirdi.

Amerikan Hükümeti’nin COVID-19 ile ilgili dünyada insani ve sağlık yardımlarına liderlik ettiğini belirten Büyükelçi,  ABD Dışişleri Bakanı’nın 26 Mart tarihinde bu amaçla 274 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladığını hatırlattı.

“Amerika Birleşik Devletleri, Kıbrıs Cumhuriyetine henüz doğrudan yardım sunmadı çünkü Washington şu an belli kriterlere dayalı olarak daha korunmasız ülkelere kaynak akıtmaktadır” diyen Büyükelçi Garber, “Kıbrıs Cumhuriyeti COVID-19 salgınına karşı gösterdiği direnç ve sağlık alanında mevcut tedavilerle diğer ülkelere kıyasla daha güçlü bir konumdadır” dedi.

Amerikalıların tüm dünyayı sarsan koronavirüsü kurbanlarına cömert destek verdiklerini ve salgına “jeopolitik çıkarlar doğrultusunda değil gerçek insani boyutu ile yanıt verdiklerini” belirten Büyükelçi, bu finansmanın 64 ülkede, halk sağlığı eğitimini geliştireceğini,  sağlık tedavileri tesislerini koruyacağını ve hastalığı izlemek için laboratuvar yeteneklerini artıracağını vurguladı.

Bu salgında ABD’nin Kıbrıs’a nasıl yardım ettiği sorusuna Büyükelçi, ABD’nin tüm dünyada onlarca yıldır kamu sağlığı konusunda en büyük ikili yardım sağlayan ülke olduğunu hatırlattı.

“Dünya sağlık güvenliği alanındaki bu yatırımın, Kıbrıs Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’nün COVID-19’a karşı mücadeleye ulusal düzeyde liderlik yapmasıyla daha da görünür olduğunu söyleyen Büyükelçi Garber, “Kıbrıs Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’nün 1990’lı yıllarda Uluslararası Amerikan Kalkınma Hizmetleri finansmanıyla kurulmasından gurur duyuyoruz” dedi.

Enstitü’nün bugüne kadar yedi binden fazla koronavirüsü testi yaptığını ve bunun da Kıbrıs’ı dünyada kişi başına testlerin en yüksek olduğu ülkeler arasında en yüksek seviyeye getirdiğini kaydetti.

Büyükelçi Garber, ABD’nin koronavirüsü salgınına karşı yapılan mücadelede Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) verdiği desteğe de değinerek “11 Mart’tan itibaren WHO, 57 ülkeye kişisel korunma malzemesi gönderdi. ABD’nin WHO’ya katkısı 2019’da 400 milyon doları aştı ve bu da ikinci katkının yaklaşık iki katı anlamına geliyor. Bugün, Amerikanlı özel sektör ve Amerikan şirketleri tüm dünyada COVID-19 ile mücadele için 1,5 milyar dolar bağışta bulundular” dedi.

Büyükelçi, ABD’deki hükümet hizmetlerinin COVID-19 salgınına karşı ülkelere finansman verilmesi önceliği için işbirliği yaptıklarını açıkladı.

ABD devlet kurumlarının COVID-19 salgınıyla başa çıkmak için finansman almaya uygun ülkelere öncelik vermek için nasıl birlikte çalıştıklarını izah eden Büyükelçi, bu öncelik verilmesinin bir dizi faktörlere bağlı olduğunu; örneğin  vaka sayısı ve bunun toplum içinde yayılması, aynı zamanda bugün Çin, İran, Kore Cumhuriyeti, İtalya ve Japonya gibi virüs ile bağlantılı olan noktaları dikkate aldığını söyledi. Büyükelçi, “Diğer bir faktör ise bir ülkenin ne denli savunmasız olduğu, siyasi istikrarsızlık veya yerinden olmuş nüfusun varlığıdır” dedi.

“Bunun dışında, sağlık sistemi özellikle kırılgan olan ve uluslararası sağlık kanunlarının en az uyguladığı ülkelere öncelik verilmektedir” diyen Büyükelçi Garber,  “ABD Hükümeti ayrıca verilen yardımların belli bir ülkede COVID-19 salgınının göğüslenmesindeki etkilerini de değerlendirir” dedi.
Büyükelçi Garber şöyle devam etti:

“Dolayısıyla yardımımıza daha çok ihtiyaç duyan toplumlara öncelik tanımak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve bu daha çok tıbbi yardım ve malzeme içeriyor”.

“ABD tehlike altında olan ülkelere ve dünya çapında bu amaç için uğraşan sivil toplum örgütlerine ve çok taraflı örgütlere yardım etmeye devam edecek ve Cumhurbaşkanı Trump 3 Mart’ta dış yardım için 1,3 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı. Bu ek finansman sağlık sistemlerini, insani yardımları ve ekonominin istikrarı ve güvenliği çabalarına yardımcı olacak”.

Washington ile Lefkoşa arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesiyle ilgili bir soruya Büyükelçi, “ABD Kıbrıs Cumhuriyeti ile ikili işbirliğine değer veriyor ve bunu güçlendirme yolları arıyor. COVID-19 salgını ile mücadele çerçevesinde Hükümetiniz ile daha açık ve şeffaf diyalog istiyoruz” yanıtını verdi ve bu hastalıkla ilgili daha çabuk ve şeffaf verilere ulaşılması amacıyla bu işbirliğinin devam etmesi dileğinde bulundu.

“ABD’de yenilikçiler yeni koronavirüsle mücadele edecek yeni bir aşı bulunması için acele ederken, ABD ve Asya’da yeni tedavi seçenekleri deneniyor. Kıbrıs ve tüm Avrupa Birliği’nde üniversiteler ve araştırma merkezleri testlerin genişletilmesini, yeni tedavilerin bulunması ve vatandaşların salgından koruması yollarını araştırıyorlar. Sadece birlikte çalışırsak bu virüsten en az zararla kurtulabilir ve krizden daha güçlü çıkabiliriz” diyen Büyükelçi Garber, ABD’nin Avrupa, Asya Latin Amerika ve Afrika’daki müttefikleriyle uluslararası düzeyde mükemmel ilişkileri olduğunu belirterek, Başkan Trump’ın son dönemde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile telefon görüşmesi yaptığını ve her iki ülkenin de gezegenimizi sarsan bu krizle mücadelede işbirliği yaptığını söyledi.

 

(CNA)



Benzer Haberler

TİKA, Lefkoşa’daki tarihi evlerin dış cephelerinde yenileme çalışmalarını tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

Ersoy: “Aklımızla dalga geçme Tufan Hoca!”

Voice Kıbrıs Haber

19 Mayıs Tolga Kınacı 3×3 Basketbol Turnuvası Merkez Lefkoşa’da başladı

Voice Kıbrıs Haber

LTB sınırlarındaki su tahlil sonuçları temiz çıktı

Voice Kıbrıs Haber

Kalecik III Sözleşmesi hakkında hazırlanan çalışma Sayıştay Başkanlığı’na sunuldu

TAK

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kalkındırma Derneği’nin genel başkanlığına Dr. Hasan Birtan getirildi

TAK