FeaturedKIBRISKıbrıs Sorunu

‘ABD üçlü işbirliğine ilgisini yakın gelecekte pratik bir şekilde ifade edecek’

Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis, ABD hükümetinin Kıbrıs Cumhuriyeti -Yunanistan-İsrail üçlü işbirliğine ilgisini, yakın gelecekte pratikte ifade edeceğini umduğunu söyledi.

Lefkoşa’nın güneyinde düzenlenen 6. Enerji Forumu sırasında bir konuşma yapan Nikos Anastasiadis, bölgedeki ülkeler arası sağlanan işbirliği mekanizmalarının “başarılı” olduğunu ve ilgili ülkeler için önemli yararlar sağladığını ve bundan dolayı Avrupa Birliği ülkelerinin de söz konusu mekanizmalara katılmaları için ilgi gösterdiklerini belirtti.

Anastasiadis, Fransa’nın Kıbrıs Cumhuriyeti- Yunanistan- Mısır üçlü işbirliğine katılması konusuna ilgi gösterdiğini ifade ederek yedi Akdeniz ülkesinin katılımıyla ocak ayında Lefkoşa’nın güneyinde bir zirvenin yer almasını beklediğini belirterek, “bu Kıbrıs’ın bölgedeki istikrar ve barış sütunu olarak oynayabileceği rolüne işaret ediliyor” dedi.

Türkiye hakkında da konuşan Anastasiadis, Türkiye’nin bölgedeki geniş işbirliğinin bir parçası olması amacıyla uluslararası hukuk ile tamamen uyumlu olan gerekli yapıcı bir tutum benimsemesi gerektiği mesajı verdi ve komşu ülkelerle sağlanan işbirliğinin “kimseyi hedef almıyor” dedi.

Anastasiadis, Münhasır Ekonomik Bölgedeki doğal zenginliğin adanın tüm yasal sakinlerine ait olduğunu bir kez daha vurguladı.

Avrupa Birliği hakkında ise Nikos Anastasiadis, adanın coğrafik konumu nedeniyle asimetrik tehditlere karşı mücadele ve insani krizlerin ele alınması konuları dahil Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB’de politikaların oluşmasına artık aktif bir şekilde katıldığını vurguladı.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji planlarının, Münhasır Ekonomik Bölgedeki hidrokarbon zenginliğinin değerlendirilmesine bağlı olduğunu ifade eden Nikos Anastasiadis, uluslararası hukuka ve özellikle BM’nin Deniz hukukuna tam saygı göstererek arzu ettikleri komşu ülkeler ile enerji alanında yakın bir işbirliği sağlandığını belirtti.

Münhasır Ekonomik Bölgede ΕΧΧΟΝ Mobil ve Qatar Petroleum şirketleri tarafından yapılan yeni sondaj çalışmaları hakkında da konuşan Anastasiadis, sondaj çalışmalarının sonuçlarının “özel ilgi ile” beklendiğini söyledi.

Kıbrıs Cumhuriyeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti hükümetleri arasında imzalanan son anlaşmaya da değinen Anastasiadis, bunun, doğal gazın Mısır’a doğrudan taşınması için denizaltı boru hattıyla “Afrodit” yatağındaki stokların verimli bir şekilde kullanılmasını hedefleyen bir anlaşma olduğunu belirtti.

(CNA – Kıbrıs Haber Ajansı)


Benzer Haberler

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK

Baba-kız sprint rallisinde zirvede

Voice Kıbrıs Haber

Karma evlilik mağdurlarının vatandaşlık hakkı konusunda panel yapıldı

TAK