FeaturedVOI Özel Haber

’77 çocuğumuz kanserle mücadele ediyor!’

2001 yılından buyana hizmet veren, kanser ile mücadele eden çocuk ve ailelerine maddi manevi destek sağlayan “Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’nın Vakıf Koordinatör Yardımcısı ve Palyatif Bakım Birimi Sorumlu Hemşiresi Servet Özeralp, Voice of the Island tarafından kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi.

İki bölüm halinde yayınlanacak röportajımızda Özeralp, vakıf hizmetlerinden, tedavi sürecindeki çocuklara verdikleri desteklerden ve toplumun vakıf için neler yapabileceğinden söz ederken,donör olmak ile ilgili de bilgiler verdi.

Özde Azizoğlu Kaya / Voice of the Island 2018

VOI: Hala bilmeyenler varsa, onlar için Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’ndan bahseder misiniz? Verdiğiniz hizmetler nelerdir?

Bir yıl kanser hastalığıyla mücadele ettikten sonra 30 Ağustos 2000 tarihinde hayatı kaybeden Kemal Saraçoğlu’nun adını taşıyan “Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı”, 13 Kasım 2001 tarihinde 72 kurucu üye, 13 bilim adamı danışmanlığında toplumu kanser konusunda bilinçlendirmek ve bu hastalıkla mücadele eden ailelere destek olmak ve rehberlik hizmeti verebilmek amacıylakurulmuş bir hayır kurumudur. Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı 4 ana hedef doğrultusunda kurulmuştur. Bu hedeflerinden bir tanesi özelde kendi ülkemizdeki, genelde de tüm dünyadaki ilik nakli ihtiyacı olan hastalara ilik bulma çalışmaları yapmaktır. Bu çalışmaları Güney Kıbrıs’ta bulunan Karaiskakio Vakfı işbirliği ilesürdürmektedir. Gönüllü vericilerden alınan örnekler Kıbrıs Kemik İliği Bankasını oluşturmaktadır. Hem ülkemizdeki, hem de dünyadaki hastalara umut olabilmek adına bu çalışmaları sürdürmekteyiz.

Hedeflerimizden bir diğeri toplumumuzun kanser konusunda bilinçlendirilmesi ve eğitilmesidir. Bu amaç doğrultusunda sürekli kanser konulu eğitim seminerleri vermekteyiz.

Hedeflerimizden diğerleri iseÜlkemizin epidemiyolojik haritasının oluşması, Kanser kayıt sisteminin kurulması ve kansere yönelik tedavi merkezlerinin kurulması ve geliştirilmesidir.

VOI: Kemal Saraçoğlu Vakfı’na üye kaç çocuk var?

Ülkemizde kanser ve lösemi ile mücadele eden 0 – 21 yaş arası çocuklarımızı üye alan bir vakıfız. Şu an 77 çocuğumuz kanserle mücadele ediyor.

VOI: Tedavi sürecinde çocuklara ne tür destekler veriyorsunuz?

Kanser hastalığıyla mücadele eden çocuklarımıza tedavi, eğitim, sosyal ve psikolojikdanışmanlık hizmeti vermekte olup, onlarınyaşadıkları problemlere kalıcı çözümler getirebilmek, hayatlarını maddi manevi kolaylaştırabilmek en büyük amacımız…

Eğitim:

Kanser hastalığı bilindiği üzere uzun ve meşakatli bir süreçtir. Bu süreçte çocuklar okul ortamından uzaklaşmak zorunda kalıyorlar. Bu bağlamda Eğitim Bakanlığı işbirliğinde evde/hastanede eğitimlerine devam edilmektedir. Tedavi alan çocukların hastane eğitim görebilmeleri adına okul ortamını da hissettirecek şekilde bir sınıf düzenlemesi yapılmış olup, eğitimleri devam etmektedir. Ayni zamanda ilik nakli olmuş çocuklarımızın hastane ortamına girmeleri sakıncalı olduğundan öğretmenlerimiz onların evlerinde eğitim vermektedir. Okula gidebilen çocuklarımızın ise özel ders ve dershane masrafları vakıf tarafından karşılanmaktadır. Üniversite çağındaki gençlerimize de aylık eğitim destek bursu ile katkı sağlamaktayız.

Sağlık:

Sağlık boyutunda yaptığımız desteklerde ise devlet hastanesinde yapılamayan tahlil ve tetkikleri özel kuruluşlarda yapılması durumunda bütçemizin elverdiğince karşılamaktayız.  Tedavi sürecinde yurtdışında giden çocuklarımızın her gidiş gelişlerinde maddi sevk yardımı ve orada kalan çocuklarımızın ev kiraları aylık olarak vakfımız tarafından karşılanmaktadır.

Sosyal/psikolojik:

Çocuklarımızın sosyal açıdan desteklenmesi, onların moral ve motivasyonlarınınyüksek olmasıve kendilerini özel hissetmeleri bizler için büyük bir önem taşımaktadır.Bu bağlamda hastalıktan bir nebze olsun uzaklaşmaları amacıyla doğum günü ve yılbaşı partileri, yurt içi tatilleri, yaşam atölyeleri, piknik organizasyonları yapmaktayız. Ayrıca kurulduğumuz günden buyana psikolog hizmetimiz devlet hastanesi onkoloji servisinde hasta çocuk ve aileleri için devam etmektedir.

Bunların yanı sıra Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Çocuk Onkoloji Servisinin tüm ihtiyaçları ve iç mefruşatı vakfımız tarafından karşılanmaktadır.

VOI: Bu destekleri yapabilmek için nelere ihtiyacınız oluyor?

Vakfımız tüm faaliyetlerini bireysel ve kurumsal bağışlarla sürdürebilmektedir.

Toplumdaki bireyler vakıf için ne yapabilir?

Bireyler vakfımızın çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla gönüllü olabilirler.

Kemik iliği donörü olmak için örnek verebilirler.

Sosyal sorumluluk projeleri veya etkinlik düzenleyerek vakfımıza gelir sağlayabilirler.

Vakıf ürünlerimizden satın alarak hem sevdiklerini sevindirebilir hem de vakfımıza katkı sağlayabilirler.

Tüm GSM operatörlerinden 4110 sms atarak bağışta bulunabilirler veya 4271 diledikleri miktarda abonelik servisimize abone olarak katkıda bulunabilirler.

Tüm banka hesaplarımızdan bağışta bulunabilirler.

Yaklaşan ramazan bayramı dolayısı ile halkımızın yapacağı fitre bağışları vakfımızın faaliyetlerini sürdürebilmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da dileyen kişiler vakfımıza makbuz karşılığı bağış yaparak çocuklarımıza umut olabilirler.

VOI: Sıradaki etkinliğiniz nedir?

Vakfımız yararına yapılan etkinlikler de faaliyetlerimizi sürdürebilmek için çok önemli bir rol almaktadır.

21 Nisan 2018 Cumartesi akşamı, GAÜ Spectrum’da bir piyano dinletisi gerçekleşecektir. Öğrencilerin bir araya gelerek sahneleyeceği piyano dinletisi düzenlenecektir. Bu geceden elde edilecek tüm gelir vakfımıza bağışlanacaktır.

28 Nisan 2018 Cumartesi Lefkoşa AKM’de A Nihgt at theMoviesBrodwayanddisney müzikali düzenlenecektir. Ve ayrıca 5 Mayıs’ta Gençlik Merkezi’nin tüm gelirini vakfa bağışlayacağı 11.Dans Şöleni gösterisi olacaktır.

Devamı yarın Voice of the Island’da



Benzer Haberler

2. Liselerarası Felsefe Olimpiyatları’nda ödüller dağıtıldı

TAK

Yücetürk “Engelsiz Yaşam Evi projesi yılan hikayesine döndü”

TAK

Zanlının verdiği ifade teyit edilecek

Voice Kıbrıs Haber

KTOEÖS “Çözüm, barış ve varoluş mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz”

TAK

Kıbrıs Rum Bakanlar Kurulu Kıbrıslı Türklere yönelik yeni kararları görüşüyor

KHA

2 yerli, 2 ithal ürün imha edildi!

TAK