DÜNYAFeatured

6,8 Milyon kişi açlığın kıyısında

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O’Brien, Yemen’de 6 ay içinde 150 bin yeni kolera vakasının ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

O’Brien, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) düzenlenen Yemen’deki insani duruma ilişkin toplantıda yaptığı açıklamada, ülkede halkın üç tehditle mücadele ettiğini, bunların silahlı çatışmalar, açlık ve salgın hastalıklar olduğunu belirtti.

Uzun süredir devam eden çatışmalar ve gıda sıkıntısının ardından kolera salgınının da giderek arttığına dikkati çeken O’Brien, özellikle son bir ayda çok sayıda yeni kolera vakası tespit edildiğini vurguladı.

Halen 55 bin 206 kişide kolera bulgularına rastlandığını, 500’e yakın kişinin bu nedenle öldüğünü anlatan O’Brien, “Yapılan tahminlere göre gelecek 6 ayda 150 bin yeni kolera vakası görülmesi bekleniyor.” dedi.

O’Brien, ülkedeki sağlık sisteminin iyi işlememesi, hijyen ve temiz su konusunda yaşanan sorunların hastalığın hızlı yayılmasının başlıca nedenleri olduğunu belirtti.

Yemen’deki çatışmaların sürmesi ve insani yardım kaynaklarının yetersizliğinin de salgının yayılmasında etkili olduğuna işaret eden O’Brien, öncelikle çatışmalara son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Stephen O’Brien konuşmasında ülkedeki gıda sorununa da değinerek 17 milyondan fazla Yemenlinin gıdaya ulaşma sıkıntısı yaşadığını, 6,8 milyon kişinin ise açlığın kıyısında olduğunu söyledi.

Kıtlık nedeniyle ailelerin bakamadıkları küçük kızlarını evlendirdiğini, başlık parasıyla da temel ihtiyaçlarını karşıladığını ifade eden O’Brien, üniversite hocalarının bile insani yardıma muhtaç durumda bulunduğunu anlattı.

O’Brien, BMGK üyeleri ve uluslararası topluma da çağrı yaparak, Yemen halkının güvenliğinin sağlanması, insani yardım ve ticari kargolar için limanların açık tutulmasını, ülke kurumlarının ayağa kaldırılması ve memurların maaşlarının ödenmesinin temin edilmesini istedi.

 

Kaynak: TAK


Benzer Haberler

Güneyde vaka sayısı 84 bini aştı

Voice Kıbrıs Haber

Toyota dünya çapında 1 milyon 120 bin aracı geri çağıracak

AA

Hristodulidis maaşının yanı sıra emekli maaşı da alıyor

TAK

“Pandemi Hastanesi’ndeki 160 yatağın 97’si dolu”

Voice Kıbrıs Haber

Game Of Thrones yazarının bir romanı daha dizi oluyor

Sterlin ve Euro’da son rakamlar (24 Kasım 2020 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber