FeaturedKIBRIS

5.Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu

5.Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu, 27 Mayıs -7 Haziran tarihleri arasında Lapta Timios Prodromos Kilisesi’nde gerçekleşiyor.

Sempozyuma, Kuzey Kıbrıs , Türkiye, Almanya, Yunanistan, Ekvator, Mısır, İran, Letonya, İsveç, ve Romanya’dan 25 sanatçı katılıyor.

Sempozyum kapsamında seramik sanatçıları Lapta Timios Prodromos Kilisesi’nde yapacakları çalışmalarla, Aya İrini Akdeniz köyünden çıkarılan arkeolojik dönem eserler ve Lambousa Krallığı’na ait figürlere yeniden hayat verecek.
Sempozyum kapsamında ayrıca, 3 Haziran’da, Şato Lambousa Otel yanındaki Agia Archonitissa Şapeli’nde, sempozyuma katılan sanatçıların , sempozyum öncesinde hayat verdikleri çalışmalar sergilenecek, 6 Haziran Akdeniz köyünde , eski okul binasında, bu güne kadar gerçekleşen sempozyumlardan ortaya çıkan çalışmaların sergileneceği açık hava müzesinin açılışı ve “Alashia Yeniden Doğuyor” belgeselinin tanıtımı da yapılacak.

5’inci Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumuyla ilgili okalrak bugün İpek Koza Lapta Koruma Sürdürülebilir Çevre Derneği binası olan Lapta Timios Prodromos Kiliesinde bir basın toplantısı düzenlendi.

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Lapta Belediyesi ev sahipliğinde, ve Alashia Terracotta Sanat topluluğu işbirliğinde gerçekleştirilecek sempozyumda, Ayia İrini arkeoljik dönemeserlerinin replikaları ve İngiltere’de British Müzesi’nde sergilenen Lambousa Krallığı’na ait figürlerden esinlendikleri çalışmalara hayat vereceklerini söyledi.

Küratörlüğü’nü Ayhatun Ateşin’in yaptığı sempozyuma 10 ülke 25 seramik sanatçısı kaıtldığın ifade eden Namsoy, sempozyuma katkı koyan herkese teşekkür etti.

Namsoy,sempozyumun amacının , Kıbrıs’a ait olan, yasal olan olmayan yollardan yurtdışına çıkartılan eserlerin ve kültürel mirasın,yeniden üretilerek , ait oldukları topraklarda sergilenmesi olduğunu vurguladı.

Sempozyumun, 2014 yılında Akdeniz Köyü’nde başlatıldığını anımsatan Namsoy, 2 yılda 5 kez düzenlenen sempozyumdan çıkan eserlerin, 6 Hazirandan itibaren Akdeniz Köyünde oluşturulacak açık hava müzesinde sergileneceğini kaydetti..
Sempozyum küratörlü seramik sanatçısı Ayhatun Ateşin ise, Alashia’nın Kıbrıs’ın en bilinen en eski adı olduğunu kaydederek, adanın birçok medeniyete ev sahipliği kaydetti.

Sanata dair soruların cevaplarının ,bazen sanat tarihinde ,arkeolojik miraslarda ya da primitif kültürlerin içinde bulunduğun dile getiren Ateşin, adanın 12 bin yıllık insanlık tarihinde üretilen binlerce eserin yüzyıllar boyu Kıbrıs’tan yurtdışına götürüldüğünü ve dünyanın en ünlü müzelerinde sergilendiğini belirtti.
Kıbrıs’ın 3 kıtanın zengin kültür mirası ile harmanlanmış 12 bin yıllık muhteşem bir kültür birikimine sahip olduğunu kaydeden Ateşin, Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu’yla , bu topraklardan sökülen köklerin kopyalarını üreterek yeniden yeşertildiğini vurguladı.

Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu’na katılan dünyanın birçok farklı ülkesinden seramik sanatçılarının, Kıbrıs’ın kaybolmaya yüz tutan kültürel mirasını yaşatmak için çalıştığını anımsatan Ateşin,sempozyuma katılan sanatçılara, Akdeniz köyüne bir açık hava müzesi,kazandrıan Lapta Belediyesi’ne ve organizasyonun gerçekleşmesine kaktı koyan kurum kuruluşlara teşekkür etti.

 

Kaynak: BRT


Benzer Haberler

8 kundaklama olayına karışan kişi tutuklandı

TAK

Afrodit yatağıyla ilgili öneri ikinci kez reddedildi

TAK

Kadınlar Konseyi’nin 49’uncu kuruluş yılında “Ayak İzleri” sergisi açıldı

TAK

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Üstel ve Yılmaz’dan Ankara’da narenciye için mutabakat zaptı

TAK

2024 basın özgürlüğü endeksinde Kuzey Kıbrıs 90’ıncı sırada yer aldı

TAK