FeaturedKIBRIS

Türk planlarını önleyecek tedbirler üzerindeyiz!

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Christodoulides, hükümetin, zeminde yeni oldu bittiler yaratmayı amaçlayan Türk planlarını önleyecek tedbirler üzerinde çalıştığını bildirdi.

Anastasiades’in Kıbrıs konusundaki üst düzey danışma kurulu olan Ulusal Konsey’in bugün yaptığı toplantısından sonra açıklamalarda bulunan Sözcü, Anastasiadis’in siyasi parti liderlerinden önleyici tedbirlerden oluşan bir listeyi içeren somut öneriler sunmalarını istediğini duyurdu.

Christodoulides,Anastasiades’in 28 Haziran – 7 Temmuz tarihleri arasında Crans Monta’da yapılan Kıbrıs Konferansı’ndan sonraki durumla ilgili ortak hareket etme zamanı olduğuna inandığını ifade etti.

Türkiye’nin Kıbrıs’ta müdahale hakkı ve adada kalıcı askeri varlığı konusundaki ısrarı nedeniyle Crans Montana Konferansı’ndan bir sonuç çıkmadığını kaydeden Hükümet Sözcüsü, iletişim eksikliğine ve diğer amaçlara hizmet edecek, Kıbrıs’taki Türk işgalini uzayacak ve yeni oldu bittiler yaratacak her türlü Türk planlarına karşı ortak hareket etme zamanı olduğuna dikkati çekti.

Bu bağlamda, Hükümetin çok kesin tedbirler üzerinde çalışmakta olduğunu, bunlardan bazılarının   Anastasiades’in tarafından, özellikle AB faktörüyle ilgili olarak ana hatlarıyla anlatıldığını hatırlatan Sözcü,
Kıbrıs müzakereleriyle ilgili olarak da, Kıbrıs Cumhurbaşkanı’nın bir hafta önce yaptığı davetin bilindiğini, Türk tarafından henüz bir yanıt alınmadığını söyledi.

Anastasiades’in Perşembe günü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Perşembe günü yapacağı görüşmeden de söz eden Hükümet Sözcüsü, bunu bir veda görüşmesi olacağını,  Anastasiades’ın, kendi görüşlerini tekrarlayacağını belirtti.

Eide’nin Crans Montana’da olanlarla ilgili raporu konusunda da Nikos Christodoulides, raporun büyük olasılıkla Ağustos’un ilk on günü içinde tamamlanacağını, Crans Montana’da ne olduğunun çok iyi bilindiğini, hükümetin kaygılı olmadığını ifade etti.

Soruları da yanıtlayan Christodoulides, BM Genel Sekreteri’nin çerçevesinin altı noktadan oluştuğunu, sadece birinin, güvenlik ve garantilerle Türk ordusunun geri çekilmesiyle ilgili noktada, BM Genel Sekreteri adına somut bir görüş bulunduğunu belirtti.

Hükümet Sözcüsü, “Geri kalan beş noktada Genel Sekreter, duyduğu görüşleri izah etti, taraflardan duydukları konusunda kendi özetini yaptı” şeklinde konuştu.

Crans Montana’dan bir sonuç çıkmadığını, çünkü Türkiye’nin BM Genel Sekreteri’nin çerçevesi içinde bulunan güvenlik ve garantiler konusuyla ilgili birinci noktadan çok uzak olduğunu kaydeden Sözcü, bir gazetecinin, ana muhalefet partisi AKEL Genel Sekreteri Andros Kyprianou’nun, bunun uluslararası toplumun görüşü olmadığı şeklindeki ifadesiyle ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:

” Anastasiades’in Sayın Eide’yle bir önceki toplantısında, Crans Montana Konferansı’nda sonuç çıkmamasının nedenleri açıkça ortadaydı.”

“Ne zaman ki Türkiye Dışişleri Bakanı, resmen Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye, konferansın Kıbrıs Rum tarafının görüşleri dolayısıyla çöktüğüne ilişkin meydan okudu, hepimiz gördük ki Sayın Mogherini böyle bir şeyi teyit etmedi.”

Hükümet Sözcüsü, Ulusal Konsey’in yeni görüşmesini Eylül’de yapacağını bildirdi; hükümetin değerlendirme yapmak ve Türk planlarına karşı hükümetin tepkisi daha da artırmak için Ulusal Konsey’in üyelerinden en kısa zamanda çok somut öneriler beklediğini duyurdu.

Hükümetin ne tür tedbirler alacağı sorusuna Christodoulides, tedbirler listesi tamamlandığında ve uygulandığında açıklanacağını söyledi.

Sözcü, hükümetin, büyük bir ciddiyetle gelişmelerle ilgilenmesi gerektiğini, şimdi yüzleşme zamanı olmadığını ifade etti.

ABD Pentagon adına Türkiye NAVTEX’iyle ilgili bir yanıt gelip gelmediği sorusuna Nikos Christodoulides, “Bugüne kadar ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı’ndan aldığı bilgi, NAVTEX’in Türkiye’nin yaptığı gibi yayınlanma talebi olduğu şeklindedir” dedi.

ABD tarafından gün içinde ayrıntılı bilgi beklendiğine dikkati çeken Hükümet Sözcüsü, birçok ABD gemisinin, gelişmelere bağlı olarak bölgede özellikle Suriye’de görevlendirildiğini kaydettt.


Benzer Haberler

Meteoroloji Dairesi “Yer yer fırtınamsı rüzgar bekleniyor”

Voice Kıbrıs Haber

12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaporttan tutuklanan karı koca mahkemeye çıkarıldı!

Voice Kıbrıs Haber

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

AA

Kıbrıs’ın Kanatları sergisi YDÜ’de yarın ziyarete açılacak

Voice Kıbrıs Haber

Lefke Polis Karakolu telefon hatları devre dışı kaldı

Voice Kıbrıs Haber