FeaturedKIBRIS

4 fresk Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerine teslim edildi

“Walk of Truth” isimli uluslararası bir sivil toplum örgütü tarafından bulunan dört fresk/duvar resmi, Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerine teslim edildi.

Pazartesi günü Kıbrıs’ın Lahey Büyükelçiliği’nde bu amaçla özel bir etkinlik düzenlendi. Freskleri Kıbrıs Cumhuriyeti Ulaştırma, Bayındırlık ve İletişim Bakanı Vasiliki Anastasiadou, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nicos Anastasiades adına teslim aldı.

Dört freskten ikisinin Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunan “Apsiniottisa” Ortodoks kilisesine ait olduğu; diğer iki freskin hangi kilise/ manastırdan olduğu tespit edilmemiş; ancak Kıbrıs mirasına ait freskler olduğu belirlenmişti.

Anastasiadou yaptığı konuşmada, Paşaköy’deki Virgin Mary Kilisesi’nin Kültür Miras Teknik Komitesi tarafından restore edilmekte olduğunu söyledi ve dört freskin tam olarak nereye ait olduğunun belirlenmesi için büyük çaba harcandığını belirtti.

Anastasiadou, kültürel mirasın gerçek değerinin ancak menşei, tarihi ve bulunduğu yer hakkında tamamen bilgi sahibi olunduğunda takdir edilebileceğini vurguladı.

Anastasiadou, “Hasara, hırsızlığa, gizli kazıya ve yasadışı olarak yurt dışına kaçırılma tehlikelerine karşı UNESCO’nun deyişiyle, kendi kültürel varlığını korumak her devletin görevidir” şeklinde konuştu.

Vasiliki Anastasiadou, Walk of Truth’a ve kurucusu Tasoula Hadjitofi’ye kültürel objelerin ülkeye geri dönmesi için sarf ettiği çabalardan dolayı teşekkür etti.

Tasoula Hadjitofi de konuşmasında, Bakan’ın törende hazır bulunmasının, kendisine ve Walk of Truth’a bir destek anlamına geldiğini belirtti; babasının kendisine her zaman vatanını aklında tutması gerektiğini söylediğini hatırlattı; tüm yaşamı boyunca bu sözü hatırlayarak vatanına karşı sorumluluk hissettiğini ifade etti.

Hadjitofi, freskleri kurtarmak için harcanan uzun çabalar ve destekten dolayı herkese teşekkür etti.

Walk of Truth Yönetim Kurulu üyesi ve Belçika Federal Polis Heyeti Başkanı Willy Bruggeman ise konuşmasında, Birleşmiş Milletlerin sanatın yağmalanmasını organize bir suç olarak nitelediğini ve her yıl beş milyar dolara mal olduğunu anlattı.

(Kıbrıs Haber Ajansı – CNA)


Benzer Haberler

İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu’nun istifası için yine sokaklara indi

AA

Antarktika’ya düşen gök taşları küresel ısınma nedeniyle tehdit altında

AA

Nöbetçi eczaneler (28 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

İsias Davası için Adıyaman’a giden KKTC heyeti adaya döndü

BRT

Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde olacak

Voice Kıbrıs Haber

Girne’deki bir evden 47 bin TL’lik hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber