FeaturedKIBRIS

Türkiye’nin Cenevre görüşmelerindeki rolü kritik olacak

Jonathan R. Cohen’in

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan R. Cohen’in, “Türkiye’nin Cenevre görüşmelerindeki rolü kritik olacak” dediği ve gelecek hafta Kıbrıs sorununu görüşmek üzere Türkiye’ye gideceğini açıkladığı haber verildi.

Haravgi’nin haberine göre “Kıbrıs Mücadelesi Dünya Komitesi”nin (PSEKA), çalışmaları Salı günü ABD’de başlayan 33’üncü konferansında yaptığı konuşmada Türkiye’nin Cenevre görüşmelerindeki rolüne dikkat çeken Cohen “Türklerle uygun şekilde meşgul olacaklarını” söyledi.

Cohen, iki liderin ve Eide’nin tavrının kendisini cesaretlendirdiğini belirterek, olasılık olduğunu görmeselerdi müzakereleri kabul etmeyeceklerine inanç belirtti.

Gazeteye göre, gelecek hafta Türkiye’ye gideceğini ve Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmeler yapacağını da açıklayan Jonathan Cohen,  bunun, anayasa değişikliği referandumundan sonra Türkiye’ye yapacağı ilk ziyaret olacağını belirterek “Referandumdan sonra Türkiye derinden bölünmüştür ve Erdoğan  tam desteğe sahip değildir, bu da, ya daha ılımlı veya tam tersi olmasını gündeme getirebilir” dedi.

Gazete, ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty’nin ise  geçen hafta BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştüğünü belirterek “Bekleyip Cenevre’de ne olacağını görelim” dediğini yazdı.

Habere göre,  ABD’nin Garantiler ve Türk askerinin çekilmesi konusundaki tezleri sorulduğunda Doherty “ABD masada değildir, buna garantör güçler ve iki taraf karar verecek. Her iki tarafın da fiziki, ekonomik, siyasi ve diğer güvenlik endişeleri göğüslenmeli” dedi.

Aynı gazete “Kathleen Ann Doherty: ‘Roller Coaster İle Güzergah… ‘Amerikan Hükümeti Kıbrıs’ı Stratejik Açıdan Önemli Buluyor’” başlıklı haberinde Cohen’in PSEKA konferansında muhatap olduğu bir soruya karşılık ABD’nin  Güney Kıbrıs’ın “MEB”i içerisindeki doğal zenginliklerden istifade etme hakkını” desteklediğini belirttiğini yazdı.

Habere göre “Hidrokarbonlardan elde edilecek gelirin  Ada’daki bütün insanlar arasında adil paylaşılması gerektiğine inanıyoruz” vurgusunu yapan Cohen “bütün müdahil tarafları söylemlerinde ve Kıbrıs araştırmalarına her türlü tepkide itidalli olmaya cesaretlendiriyoruz. Amerikan hükümeti Kıbrıs’ı gerek siyasi gerekse ekonomik açıdan stratejik önemli buluyor” dedi.

 

Kaynak: TAK


Benzer Haberler

“Kendi tarafımızdaki genişletme işini önümüzdeki haftadan itibaren başlatacağız”

TAK

ABD’de TikTok anketi: Halk yasaklanmasını istiyor

NTV

Kıb-Tek’e 675 TL üzeri borcu olan abonelere uyarı

Voice Kıbrıs Haber

Küresel piyasalar Fed’in faizi sabit bırakma kararı sonrası karışık seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Öfke patlamalarının damar işlevini bozabileceği uyarısı

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (2 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber