FeaturedKIBRIS

24 tesisten 7’si prototip dışı üretim yapıyor

Güney Kıbrıs’taki hellim üreticilerinin, geçen yıl Temmuz ayında Menşe İsmi Korumalı (MİK) ürün üretimi için imzalanan anlaşmadaki kriterleri uygulamadıkları bildirildi.

Haravgi gazetesi, Meclis Tarım Komitesi’nin dünkü toplantısında hellim prototipinin uygulanıp uygulanmadığının gözden geçirildiğini ve bazı hellim üreticilerinin de, anlaşmanın iptal edilmesi için hukuki prosedür başlattığını kaydederek, Hükümet’in bu konuyu görmezden geldiğini yazdı.

Gazete, anlaşmanın temel maddelerinden birinin, Menşe İsmi Korumalı hellim üretimi aleyhinde açılan davanın geri çekilmesini öngördüğünü, ancak davanın Avrupa Mahkemesi’nde görülmeye başladığını ve büyük tehlikeler içerdiğini belirtti.

Haberde, Hükümet ile hayvan besicileri arasında sütün fiyatıyla ilgili anlaşmazlık da bulunduğu ve hellim üreticilerinin, fiyatların üretim maliyetini bile karşılamadığı konusunda şikayetçi olduğu ifade edildi.

Gazete, bu yıl MİK hellim prototipine uygun üretim denetlemelerinin de yetersiz kaldığını; 24 tesisin denetlendiğini ve bunlardan 7’sinin prototip dışı üretim yaptığının tespit edildiğini, bu tesislere de herhangi bir ceza kesilmediğini yazdı.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi ise, Hayvan Besicileri Örgütü Başkanı Nikos Papakipriaku’nun, Güney Kıbrıs’taki peynir üreticilerinin yüzde 80’inin, üretim sırasında süt tozu kullandığını ve Yunanistan’ın “Kıbrıs patentini” kullanarak yılda 4 bin ton hellim pazarladığını söylediğini yazdı.


Benzer Haberler

“İşçilerin İhtiyat Sandığı’ndaki birikimlerine uygulanan faiz oranı yüzde 48’e yükseltildi”

TAK

1 Mayıs İşçi Bayramı yarın kutlanıyor

TAK

Başbakanlık Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi Heyeti Ankara’da temaslarda bulundu

TAK

HTKS’den Ercan’da grev uyarısı!

Voice Kıbrıs Haber

Maviş: “Sorunun değil çözümün parçası olma siyasetini sürdüreceğiz”

Voice Kıbrıs Haber

Büyükkonuk Eko Gün bu pazar

Voice Kıbrıs Haber