EkonomiFeatured

11 Bin 500 Yatak Bekliyor

KKTC’de “yatırım amaçlı otel arazisi” alan az sayıda şirket otelini tamamladı. Özellikle Bafra Bölgesikktc, ya’nde izni alan, “hakkını satış için” çaba harcıyor. Yatak sayısı tıkandı, yeni yatırım şart

BAFRA DURDU: 13 parselin  ayrıldığı ve “Alanya modeli” düşünülen Bafra bölgesinde, sadece Kaya Artemis zamanında yatırımını tamamladı. Nuh’un Gemisi az bir gecikmeyle hizmete girdi, diğer parsellerde ise ya yarım inşaat var, ya da çivi çakılmadı

YATIRIMCI BEKLİYOR: Bafra Bölgesi’nde yeni yatırımcıların devreye girmesi ile birlikte inşaatlaşma hızlandı. “Çivi çakmayan” yatırımcılar ise, “uzatma” ile yatırım parsellerini ellerinde tutmaya devam ediyor. 11 bin 500 yatak kapasitelik bir alan atıl duruyor

BAKANLIK YAZI YAZDI: Havadis’in, Turizm Bakanlığı çevrelerinden derlediği bilgilere göre, bakanlık, elinde yatırım izni bulunan tamamı Türkiye merkezli şirketlere yazı yazdı. Turizm bakanlığı, “yatırım olmaması halinde” izinlerin iptal edeceğini bildirdi. Ancak iptallerin hangi şartlarda olacağı muamma

RAHATSIZLIK SÜRÜYOR: Turizm alanlarının “ihalesiz” verilmesi yanında, “torpile dayalı sistemle” arazi alanların, yatırım yapmaması, izinlerinin uzatılması, buna rağmen temel dahi atılmaması turizm çevrelerinde rahatsız yaratıyor. KKTC iş dünyası da “yatırım alanlarının bu yolla kısıtlanmasından” rahatsız

 

Bertuğ TOPAL

Ülkede sınırlı sayıda turizm yatırım alanını ihalesiz olarak peşkeş çeken siyaset kurumu, yarım kalan yatırımların peşine düşmüyor. Bir çok “yatırımcı” turizm alanlarını kiralamasının ardından, inşaat alanlarını satmak için çaba harcıyor.

Siyasette ve iş dünyasında “rant” haline gelen sisten, ülkede hali hazırda 11 bin 500 yatak kapasitesinin atıl durmasına neden oluyor. Uzun vadeli arazileri kiralayanlar yatırım yapmazken, yeni yatırımcılara ise kapı kapanıyor.

2003 yılında Bafra Turizm bölgesi olarak belirlenen ve toplam 13 parsel olarak Türkiyeli şirketlere temin edilen arazilerin sadece 3 tanesinde turizm tesisi yapıldı.

Büyük umutlarla Bafra bölgesinin turizme kazandırılması amacıyla yapılan düzenleme ile 13 parsellik bölge ayrıldı.

2003 yılında yapılan düzenleme ile Türkiyeli şirketlere verilen 13 parselden sadece 2 tanesi üzerinde turizm yatırımı tamamlanmış durumda. Bir tanesi ise yarım durumda.

2003 yılından başlayarak ilerike dönemleri de kapsayan şekilde Bafra Turizm Bölgesi’ne yapılan turizm teşvik politikası tam olarak başarıya ulaşmadı. 2003 yılında başlayan projede ilk olarak 11 parsel turizm tesisi yapılması için Türkiyeli şirketlere verildi.

Ardından ise 2 Türkiyeli şirket daha turizm tesisi yapacağını ifade ederek Bafra Turizm Bölgesi’nden parsel aldı.

 

Sadece 2 şirket tamamladı

Bafra Turizm Bölgesi’nde turizm tesisi yapmak amacıyla 13 Türkiyeli şirket büyük araziler aldı. Ancak çeşitli nedenlerle bu şirketlerden sadece 2 tanesi turizm tesislerini tamamlayarak hizmete açtı. Kaya Artemis ve Nuh’un Gemisi dışında, hiçbir şirket turizm sistemine dahil olmuş değil.

Bir tanesi ise yarım inşaat şeklinde duruyor. Diğer 10 şirket ise 2003 yılından bu yana herhangi bir yatırımda bulunmadı.

Bakanlık yazı yazdı

Havadis’in, Turizm Bakanlığı çevrelerinden derlediği bilgilere göre, bakanlık, elinde yatırım izni bulunan tamamı Türkiye merkezli şirketlere yazı yazdı. Turizm bakanlığı, “yatırım olmaması halinde” izinlerin iptal edeceğini bildirdi. Ancak iptallerin hangi şartlarda olacağı muamma.

Golf alan da dahil 14 arazi

Bafra Turizm Bölgesi 2003 yılında yatırıma açılan bir bölge. Bu bölgede Turizm tesisi yapılması için planlanan 13 adet otel arazisi ve 1 adet golf alanı bulunuyor.

Bu bölge tamamlandığı zaman, 13 adet tesisin yatak kapasitesi yaklaşık 14-15 bin civarında olması bekleniyordu.

Bu tesislerde de yaklaşık 5000 kişiye istihdam olanağı sağlanacaktı ancak sadece 2 şirketin turizm tesisini bitirmesi nedeniyle bu sayı hiç bir zaman tutturulamadı.

Hedef gerçekleşmedi

İlk kira mukaveleleri Nisan 2003’te yapılan Bafra Turizm Bölgesi’nde aradan 14 yıl geçmesine rağmen bugüne kadar maalesef 13 tesisten sadece 2 tanesi tamamlanmış, 1 tanesi 2007 yılında, diğeri de 2011 yılında faaliyete geçti.

Değerler kullanılamıyor

2003 yılında Bafra Turizm Bölgesi’nde turizm tesisi yapılması için tahsis edilen arazilerin yüzde 75’i boş dururken bu arazilerin verimli bir şekilde kullandırılması da engellenmiş oluyor.

Devlet tarafından turizm tesisi inşa edilmesi amacıyla tahsis edilen arazilere çivi bile çakılmaması ciddi anlamda turizme zarar veriyor.

Satmaya kalkan bile var

Bafra Turizm Bölgesi’nden turizm tesisi yapmak amacıyla arazi tahsis eden bazı Türkiyeli şirketler arazinin kullanım hakkını başka şirketlere devretmeye bile kalktı.

Çeşitli dönemlerde hem arazi üzerinde çivi bile çakmayıp hem de bu araziler üzerinden kar elde etmeye çalışan şirketler, devletin girişimi ile başarısız oldu.

Turizmciler de rahatsız

Bafra Turizm Bölgesi’nde tesislerini tamamlayan iki şirket de bu durumdan rahatsız. 2003 yılında bir turizm merkezi olarak tasarlanan ve bir çok otelin açılması planlanan bölgede sadece iki şirketin tesislerini tamamlayarak hizmete açması bu otellerin yalnız kalmasına neden oluyor.

 

Devletten yaptırım bekleniyor

Turizm temsilcileri, tüm bu yaşananlara rağmen Bafra Turizm Bölgesi’nin daha verimli kullanılması amacıyla devletten bazı yaptırımlar bekliyor.

Bafra Turizm Bölgesi’nin daha aktif bir şekilde turizme katkı verebilmesi için mevcut hükümetin adım atması gerektiğini kaydeden turizm temsilcileri, başta Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş olmak üzere Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu’nun da bir an önce konuya eğilmesini bekliyor.

 

Dolmacı: Rant kapısına dönüşmeden devlet müdahale etmeli

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Dolmacı Havadis’e yaptığı açıklamada bafra Turizm Bölgesi’nde Türkiyeli şirketlere tahsis edilen ve halen daha inşaatına bile başlanmayan bölgelerin geri alınması gerektiğini belirtti.

Dolmacı, bu arazilerin belirli bir süre için Türkiyeli şirketlere verildiğini ve süreleri dolanların ellerinden alınması gerektiğini kaydetti.

Bafra Turizm Bölgesi’nde yapılanın bütünlüklü bir proje olduğunu da ifade eden Dolmacı, bölgede sadece 3 otelin bulunmasının öneminin kalmayacağını belirtti.

Devletin bir an önce bu konuda önlem alması gerektiğini kaydeden Dolmacı, önlem alınmadığı takdirde ise bu arazilerin bir rant kapısına dönüşebileceğini belirtti.

 

İşte şirketlerden bazıları

İskele Bölgesi’nde kendilerine turizm arazisi tahsis edilen şirketlerden bazıları şöyle:

 

  1. Kotitaş Turizm
  2. Akfen Gayrimenkul
  3. Akol Turizm
  4. Bodova Turizm
  5. Huderis Turizm
  6. Pegas
  7. Merinem Ltd.

Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK