FeaturedKIBRISKültür Sanat

Zeki Erkut, Ali Nesim Edebiyat Roman ödülüne layık görüldü

Üç roman yazarı Zeki Erkut’un Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği’nin verdiği Ali Nesim Edebiyat Ödülleri’nden Roman ödülü alacağı açıklandı.

Erkut’un Jans Mans Sokağı Çocukları, Kral ve Serçe, Kıbrıs çatışmasının tüm toplumlardan insanların hayatlarını nasıl etkilediğine dair üç romanı bulunmaktadır.

Erkut’un üç romanı Khora Yayınları, iki romanı da Kalkedon Yayınları tarafından Türkiye’de yayınlandı.

Jans Mans Sokağı Çocukları, 1950’lerden Küçük Kaymaklı (Omorfita) bölgesindeki provokasyonlardan başlayarak günümüze kadar uzanırken, “Kral”, 1974’ten sonra Girne’ye yerleşen ama Limasol’u asla unutmayan Limasollu Kıbrıslı Türk bir göçmenin hikayesini anlatıyor. Roman, yerinden edilmiş insanların, köklerinden sökülmelerinin mutsuzluğunu anlatırken, bazılarının ise yeni koşullara hemen adapte olarak ganimet paylaşımını aktarıyor. Romanın ana karakteri, bu statükoya uyum sağlamayı reddediyor.

Zeki Erkut’un “Serçe” adlı son romanı ise, nadir görülen bir Osteogenesis imperfekta hastalığı olan, kemiklerinin kolayca kırılabildiği ve 132 cm boyunda olan Takis Stroufos (“Serçe”) adlı genç bir adam hakkında. Matematikte çok yetenekli olmasına rağmen, bu durum maço babası için hiçbir anlam ifade etmez ve babası, oğlunun askere alınması için alttan girip üstten çıkıp bazılarını ikna etmeyi başarır.

“Serçe” ordudayken 1974 savaşı patlak verir ve savaş onu, kendisi gibi bir grup diğer “uyumsuz”la birlikte (obez bir genç, tatil için gelip orduya “yakalanan” ve orduya alınan Amerikalı bir genç vb.) Beşparmak Dağları’nda yakalar.

İnsancıl duygulara sahip komutanları ise, bu grubun hayatlarının güvenliği için kaçmalarına ve Serçe’nin de onlara liderlik etmesi gerektiğine karar verir.
Bu karakterlerin isimlerini Kıbrıslı Türk veya başka bir etnik kökenden isimlerle değiştirseniz bile, bir şey değişmez – aynı şeyler geçerlidir. “Serçe”, anti-militarist ve savaş karşıtı bir romandır.

1950 Lefke-Kıbrıs doğumlu olan Zeki Erkut, Kıbrıs ve Türkiye’deki ilerici gazete ve dergilerde yıllarca köşe yazıları yazdı. Ayrıca Yenidüzen gazetesinin kurucularından ve geçmişteki editörlerinden biri olan Erkut, gazetecilik geçmişine sahiptir.

Sıradan bir memurun günlük yaşamındaki traji-komik maceraları anlattığı ve hiciv olarak kaleme aldığı “Halim Çileli’nin Olağanüstü Maceraları” adlı mizah öykülerinden oluşan bir kitabı daha vardır .

Ayrıca, DEV-İŞ’te sendikacılık geçmişi bulunan Erkut, Kıbrıs Türk Barış Derneği’nin eski bir lideri olarak barış aktivistidir. Erkut, Kıbrıs Türk Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı da dahil olmak üzere bankalarda çeşitli üst düzey görevlerde çalıştı. Zeki Erkut’un caz müziği üzerine radyo programları da bulunmaktadır. Araştırmacı gazeteci Sevgul Uludağ ile evli olan çiftin, bir oğulları bulunmaktadır.

Voice Kıbrıs Haber



Benzer Haberler

Trafik denetimlerinde 3 sürücü tutuklandı, 43 araç trafikten men edildi

Voice Kıbrıs Haber

“Sıfır Atık Çöp Toplama Maratonu”, bugün 16.00’da Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nde

Voice Kıbrıs Haber

Girne’de izinsiz alkol satan bar işletmecisine yasal işlem

Voice Kıbrıs Haber

Girne’de evinde kurusıkı tabanca bulunan kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Mağusa ve Girne’de uyuşturucu operasyonu: 7 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa’da adam öldürmeye teşebbüs: 1’i ağır yaralı, 2 kişi bıçaklandı

Voice Kıbrıs Haber