Sağlık

Yüksek motivasyon iş yerini başarıya ulaştırır

Uzm. Adli-Klinik Psk. Ebru Çorbacı 

İş Yerinde Çalışanların Motivasyonunun Önemi

Çalışan kişinin çalıştığı iş yerindeki motivasyonu işine olan bağlılığının ve dolayısı ile iş yerini etkilemektedir. Bunun yanında çalışan bireyin iş ortamında sergilediği duygusal tepkinin olumlu veya olumsuz oluşu ister istemez iş dışındaki hayatını da yansımaktadır.

İş Yerindeki Huzursuzluk Bireyin Hayatını Nasıl Etkiler? 

Çalışan kişi açısından iş, hayatındaki en önemli yaşam aktivitelerinden birisidir. Bir düşünüldüğünde bir iş yerinde çalışan kişi gününün ortalama üçte birini işte geçirmektedir. Geçirilen sürenin uzunluğundan dolayı çalışan kişide birtakım fiziksel, ruhsal ve sosyal ihtiyaçlar doğmaktadır. Doğal olarak çalışan birey bu oluşan ihtiyaçların çalıştığı yer tarafından karşılanmasını beklemektedir. Bu ihtiyaçların karşılanmaması durumunda çalışan olumsuz yönde etkilenmektedir. Çalışanın var olan iş motivasyonunun düşüşü özellikle iş huzuru, çalışan bireyin genel yaşam doyumu, fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkilenmektedir. Kısacası çalışan kişinin hayatının büyük bir bölümü iş yerinde yaşadığı ve üstesinden gelemediği sorunlar yüzünden ciddi derecede etkilenmektedir.

Motivasyon Kaybı Bulaşıcıdır

İş yerinde motivasyon kaybının bir diğer önemli özelliği de bulaşıcı olmasıdır. Bu konuda yapılan çalışmalara göre motivasyon kaybı yaşayan çalışan, birlikte çalıştığı diğer çalışma arkadaşlarına hızla iş yerine olan olumsuz tutumunu yansıtmakta ve onları da olumsuz yönde etkilemektedir. Tüm bunların sonucunda çalışanlar teker teker hem iş hayatları ile ilgili hem de gelecek hakkında kaygı duymaya başlarlar.  Motivasyon kaybının iş yeri tarafından fark edilmediği ve ya önüne geçilemediği durumlarda çalışanların hızlı ve anlaşılamayan bir şekilde yaşadıkları stres belirtilerini yaptıkları işe yansıttıkları görülmektedir.

Çalışanların Motivasyonunun İş Yerine Etkisi Hafife Alınamaz

Bir iş yerinde çalışanın motivasyonunun düşük olması, o iş yerine çeşitli sorunlar yaratmaktadır.  En sık yaşanan sorunlar arasında; çalışanların birbirleri arasında grup uyum sorunları, personelin sürekli rapor alarak işe gelmemesi, iş veriminin düşüklüğü, personelin şikâyet ve yakınmalarının atması, işe devamsızlığın atması, işe geliş vakitlerinde sürekli aksama gibi problemler yer almaktadır.

Çalışanların İşini Sevmesi İş Yerinde Nasıl Etki Yaratır?

Çalışanların başarılı olması ve iş yerinin üretimin artması arasında doğru orantı bulunmaktadır. Bir iş yerinde çalışanların başarılı, huzurlu ve üretken olabilmeleri için çalışan bireylerin işlerine odaklanmaları, işlerini sevmeleri, motivasyonlarının yüksek olması çok önemlidir.   Bu yüzden çalışanların iş motivasyonlarının yüksek oluşu o iş yerinin ilerlemesi için gereklidir.

Yüksek Motivasyon İş Yerini Başarıya Ulaştırır

Bir iş yerin de çalışanların huzurlu, sağlıklı ilişki kuran bireyler olması çalışanların çalışma ortamını, çalıştığı arkadaşlarını ve işte olmayı sevdiğinin göstergesidir. Çalışanların işine olan ilgisinin düşmesi ise kişinin işini, iş ortamını veya birlikte çalıştığı arkadaşlarını sevmediğini ve işine karşı negatif bir tutum içerisinde olduğunun göstergesidir. İşini ve çalıştığı ortamı seven çalışan, işine daha sıkı tutunur. Çalışanın yüksek motivasyonu sayesinde şirkette işler daha sağlıklı ilerler, oluşan sorunlar çalışanların birbirlerini sevmesi sayesinde müşteriye yansıtılmadan çözülür. Bu sayede şirket kısa sürede başarı elde eder. Çalışanların başarılı, pratik çözümler bulabilen, zor müşteri potansiyeli ile başa çıkabilme kapasitelerine sahip olması şüphesiz o iş yerinin başarısını arttırır. Bu yüzden çalışanların motivasyonunun yüksek olması iş yerinin hedeflediği başarıları elde etmesi için gereklidir.

Uzm. Adli-Klinik Psk. Ebru Çorbacı 


Benzer Haberler

Nöbetçi eczaneler (2 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (1 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Elektronik sigara kullanan gençler, kurşun ve uranyuma maruz kalıyor olabilir

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (30 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (29 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (28 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber