FeaturedKIBRIS

YSK Başkanı Şefik yeni sistemde nasıl oy kullanılacağını anlattı

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Ferdi Şefik, 7 Ocak erken genel seçiminde ilk kez uygulanacak seçim sistemine ilişkin önemli uyarılar geldi.

Şefik, karma oy kullanacak vatandaşların, oy kullanacakları her ilçede karma oy vermesinin zaruri olduğunu vurguladı, oy pusulalarının geçerli olması için oy ve tercihlerde rakamlara dikkat edilmesini istedi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Ferdi Şefik, BRT’de yayınlanan “Hukuksal Görüş” programında, 7 Ocak’ta gerçekleştirilecek erken genel seçiminde ilk kez uygulanacak yeni seçim sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Şefik, yeni sistemde nasıl oy kullanılacağını izah ettikleri halde sorular geldiğini anlattı.

Vatandaşlardan iki üniversitenin nasıl oy kullanılacağını anlatan videolarının izlenmesi tavsiyesinde bulunan Şefik, www.mahkemeler.net sitesinde sıkça sorulan sorular kısmından vatandaşların sorularını alacaklarını ve tek tek cevap vereceklerini, soru ve yanıtların herkesin görebileceği şekilde olacağını açıkladı.

Şefik, ayrıca tüm seçmenlere oy kullanma yöntemlerini anlatan broşür dağıtacaklarını açıkladı.

Seçmenlerin, “mühür, mühür artı tercih ve karma” olmak üzere üç şekilde oy verebileceğini hatırlatan Şefik, oy pusulalarının geçerli olması için oy ve tercihlerde rakamlara dikkat edilmesini istedi.

YSK Başkanı Şefik, karma oy kullanacak vatandaşların, oy kullanacakları her ilçede karma oy vermesinin zaruri olduğunu vurguladı.

Şefik, “Karma oyda 49 oyun tek partiye 1 oyun ise farklı bir partiye verilmesi halinde kesinlikle geçerli değildir. Her ilçede oyların karma verilmesi gerekir. Sadece bir ilçede karma yapıp ötekileri bir partiye vermek oy pusulasını geçersiz kılar. Seçmenlerin sayılarda çok dikkatli olması lazım. Her ilçedeki çıkacak milletvekili sayısının yarısı ile tümü arasında oy kullanılması lazım. Geçerli oylar en az 24, en çok 50 olmalı. Her seçmen KKTC genelinde aynı oy pusulasıyla oy verecek. Geçmişte Lefkoşalılar sadece Lefkoşa’ya oy verirdi. Şimdi Lefkoşalı vatandaş tüm KKTC geneline oy verecek” dedi.
Karma oy kullanacak seçmenlere alt limit olan 24’ün üzerinde oy kullanmaları tavsiyesinde bulunan Şefik, böylece olası hatalarla 24’ün altına düşerek oy pusulasının geçersiz olmasının önüne geçilebileceğini söyledi.
YSK Başkanı Şefik, oyların ilçe seçim kurullarında toplanacağını ve YSK’ya bildirileceğini, böylece adayların ülke genelinde aldığı oyun belirleneceğini ve oylar bölünerek en yüksek oyu alanların seçimi kazanacağını kaydetti.

Şefik, “Bu seçim geçmiş seçimlerde alıştıklarımızın daha fazlasıdır. Geçmişte de mühür, tercih ve karma vardı. Sadece kendi ilçemize değil tüm ülkeye oy vereceğiz” diye konuştu.
Seçim günü sonuçların açıklanması süreciyle ilgili de bilgi veren YSK Başkanı Şefik, yayın yasağını yasada öngörülenden daha kısa sürede, saat 19.00’dan itibaren kaldırdıklarını söylerken, sosyal medya ve iletişim teknolojileriyle sonuçların çok hızlı öğrenilebildiğini de anlattı.
Şefik, yine de sağlıklı sonuçlar için YSK’nın açıklayacağı sonuçların beklenmesi gerektiğini kaydederek “Geçmişte 1 oyla farklı netice çıkmıştı. Erken bilgiler illa da sağlıklı değildir. Hata yapılabilir, bilinçli hata da yapılabilir, geçmişte bunları yaşadık. Bizim gayretimiz sağlıklı doğru bilgiyi en erken vermektir” dedi.


Benzer Haberler

Zanlı ilk etapta 3 gün tutuklu kalacak!

Voice Kıbrıs Haber

Kıbrıs Rum Savunma Bakanı Palmas “Halkın endişe etmesine gerek yok”

TAK

Gençler polise molotof kokteyli ve taşla saldırdı

TAK

Karamollaoğlu, genel başkanlıktan ayrılacağını açıkladı

AA

İTT Zirvesi başladı

TAK

Narkotik köpeği geçit vermedi!

Voice Kıbrıs Haber