FeaturedKIBRIS

Yenilenebilir enerji konuşuldu

Meclis Genel Kurulu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner “Sigortalar ve Sosyal Güvenlik Yasası” ile ilgili güncel konuşma yapmak üzere kürsüye çıktı.

Bunun üzerine CTP Milletvekili Doğuş Derya’nın güncel konuşmaların milletvekillerinin hükümeti denetimi için olduğunu dile getirerek Bakanı eleştirmesi üzerine Saner, geçen hafta konuyla ilgili bazı sorularla cevap vermek için bu konuşmayı yapmak istediğini ancak Derya’yı haklı bulduğunu söyleyerek konuşma istemini geri çekti.

ŞAHALİ

Ardından “Yenilenebilir Enerji Tüzüğü” ile ilgili güncel konuşma yapmak üzere kürsüye çıkan CTP Milletvekili Erkut Şahali, Derya’nın eleştirilerine katıldığını söyleyerek, yasaların oylanması sürecini eleştirdi.

Konuşmasında Ombudsman Emine Dizdarlı’nın Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün yurt dışı ziyaretine ilişkin raporuna değinen Şahali, “Bu kadar rezaletin ardından Başbakanın göreve devam ısrarı siyaseti yaralamaktadır” diyerek Başbakanın istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Ardından enerji konusuna değinen Şahali, önceki düzenlemelerle, enerjide arz güvenliğinin riske edilmemesi için yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma limitini yüzde 10’la sınırlandırdığını anlattı.

Hükümetin yeni düzenlemeyle bu limiti artırma kararı aldığını söyleyen Şahali, sadece evsel değil ticari yatırım yapılmasına olanak sağlandığını dile getirdi.

Ticari yatırımlara izin veriliyorsa 2024’ten sonra AKSA vizyonumuzda yoktur denmemesi gerektiğini kaydeden Şahali, devletin ihalelerle yenilenebilir enerji yatırımı yapıp satanlardan alım garantili şekilde enerji temin etmesinin “1 değil 80 AKSA” yaratacağını savundu.

“Biz ne kabloya ne yenilenebilir enerjiye karşı değiliz” diyen Şahali konuyla ilgili bilimsel fizibilite çalışmaları yapılması gerektiğini ve tek taraflı bağımlılığa karşı olduklarını söyledi.

Yapılan düzenlemelerle ilgili teknik detayları soran Şahali, “garantili alımın AKSA’yı dilimlere ayırmak” anlamına geldiğini söyledi.

BAKANLARIN GÜNCEL KONUŞMA HAKKI

Şahali’nin konuşmasının ardından, iç tüzük maddesini okuyan Sibel Siber, bakanların güncel konuşma yapma hakkı olduğunu belirtti.

ATUN

Ardından Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Şahali’ye cevap vermek üzere kürsüye çıktı.

Yenilenebilir enerjinin son derece değerli olduğunu ifade eden ve bu noktadan hareket ederek yasal düzenlemelere gittiklerini anlatan Atun, konuyla ilgili yaptıkları çalışmaları aktardı.

Ülkenin iklim şartlarına değinerek, bu çerçevede ilgili tüzükte değişikliğe gidildiğini anlatan Atun, önceki hükümetleri döneminde yaptıkları çalışmalara değindi.

Teknolojik gelişmelere ayak uydurmak gerektiğini ve bu yapılırken de ülke ihtiyaçlarının dikkate alınması gerektiğini belirten Atun, gelinen aşamada, kaldıkları yerden tüzük değişikliği yaptıklarını kaydetti.

Atun, 70 Megavatın 1 yıl için planladıkları enerji rakamı olduğunu, 2018’in ikinci yarısında koşulların tekrardan güncellenmesinin gerekeceğini ifade ederek, gelen başvuruların değerlendirilmesi ve kota konulmaması yönünde bir kararları bulunduğunu söyledi.

70 megavatlık kapasitenin bir fueloil makinesinin bir yıllık çalışmasına eşdeğer olduğunu dile getiren Atun, kablo projesine de değindi.

Kablo projesinin tek yönlü olmadığını tamamen senkron paralel şekilde olduğunu söyleyen Atun, “Tek yönlü bir anlaşmayı zaten benimsemeyiz” dedi.

“AKSA’dan vazgeçilmiş olmuyor” ifadesinin yanlış olduğunu söyleyen Atun, “Biz fueloil bağımlılığımızdan vazgeçmiş oluyoruz” dedi.

Güneyle olan bağlantının önemini de vurgulayan Atun, izinlendirmelerle ilgili bilgi verdi.

Halka zaman kaybetmeden yenilenebilir enerjiye yatırım yapma çağırısında bulunan Atun, tüzük ve yeni uygulamanın sadece tasarruf sağlamayacağını, yatırımların ekonomiye katkı yapacağını dile getirdi.

Ersan Saner’in konuşma talebine değinen Atun, kendisinin de benzeri taleplerde bulunup konuşma yaptığını dile getirerek, bunun muhalefete soru sorma ve tartışma olanağı sunduğunu söyledi.

Kaynak: TAK


Benzer Haberler

Döviz piyasaları dalgalı seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Süratli araç kullanımına yönelik polis denetimleri sıklaştırıldı

TAK

Taçoy “Ülkenin daha iyi bir yönetime ihtiyacı var”

TAK

Trafik yüzünden çıkan kavgada 7 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Ombudsman Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ni kusurlu buldu

TAK

Borsa günü düşüşle tamamladı

AA