FeaturedKIBRIS

“Yemde pestisit bulunduğu haberleri doğruyu yansıtmıyor”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına bağlı Hayvancılık Dairesi, tüm birimleriyle gümrük girişlerinde her türlü gıda ve yem hammaddelerinde tüm denetimleri yaptıklarını, hayvan ve halk sağlığı konusunda ciddiyetle çalışmakta olduklarını vurguladı.

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, önceki gün çeşitli basın organlarında yer alan “yemde pestisit bulunduğu” haberlerinin doğruyu yansıtmadığı kaydedildi. Daire açıklamasında, “Söz konusu haberde yer alan ürün yem değil yem hammaddesi olup tüm kontrol ve denetim yetkisi de Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili birimlerine aittir” denildi.

Yem yasasına bağlı olarak ülkeye girişi yapılacak olan tüm yem ve yem hammaddelerinin izin ve kontrollerinin gerçekleştirilmekte olduğu belirtilen açıklamada, “Buna bağlı olarak ülkemizin kurak oluşundan mevcut hayvanların beslenmesi için yem ve yem hammaddelerinin bir kısmını yurt dışından ithal etmek zorundayız.” ifadeleri kullanıldı.

İzinlendirilmiş olan söz konusu yem ve yem hammaddelerinin ülkeye girişinde kontrolleri ve gerekli analizlerinin Bakanlık tarım teftiş birimlerince numune alınarak yapılmakta olduğu vurgulanan açıklamada, ülkeye giriş izni verilmeden önce tüm yem ve yem hammaddelerinden numune alınarak analizlerin yapıldığı kaydedildi.

-“Ülkeye mevzuata uygun olmayan hiçbir ürün giremez”

Analiz sonucu limit üstü çıkan her ürün ithalatçı firmanın isteğine bağlı olarak ya menşeine iade ya da imha edilmekte olunduğu kaydedilen açıklamada, “böylelikle ülkeye mevzuatımıza uygun olmayan hiçbir ürünün girişine izin verilmemektedir. Herhangi bir pestisitli ürün kullanılması da mümkün olmamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“22 Ağustos tarihinde çeşitli basın organlarında yer alan haberlerde yemde pestisit bulunduğu yer almaktadır. Ancak söz konusu ürün yem yasası gereği yem hammaddesi olarak sınıflandırılmakta ve karma yem üretiminde kullanılan bir yem hammaddesidir. Haliyle söz konusu haberde yer alan ürün yem değil yem hammaddesi olup tüm kontrol ve denetim yetkisi de Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili birimlerine aittir.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tüm birimleriyle gümrük girişlerinde her türlü gıda ve yem hammaddelerinde tüm denetimleri yapmakta ve hayvan ve halk sağlığı konusunda ciddiyetle çalışmaktadır.”


Benzer Haberler

CTP Girne İlçesi, Alsancak, İncesu, Malatya ve Ilgaz’daydı

Voice Kıbrıs Haber

4. Kozanköy Hellim, Pekmez, Pastelli Festivali ertelendi

TAK

Girne’deki trafik kazasında 4 genç yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

“Sıfır Atık Çöp Toplama Maratonu”, Girne Boğaz Piknik Alanı’nda başladı

TAK

İsrailliler yeniden sokaklara indi

AA

Bir günde 5 yangın!

Voice Kıbrıs Haber