FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Yaşanmış hikayeleri dinledi ve şarkı oluşturdu…

Tünay Mertekci

Amerika’da Sosyal Bilimler ve Müzik eğitimi görüp bu yıl yüksek lisans eğitimi için Londra’ya gidecek olan 22 yaşındaki Melodi Var Öngel Kıbrıs hakkında çok başarılı bir projeye imza attı.

Melodi, bugüne kadar Kıbrıs’a sadece ailesiyle birlikte tatil için geldiğini belirtiyor ve Kıbrıs’a staja geldiğini ve bu projenin staj yaptığı sırada şekillendiğini ifade ediyor.

Aslen Adanalı olan Melodi’nin Kıbrıs’ta barış için gerçekleştirdiği proje birçok kişi tarafından taktirle karşılanırken, 2 yıl önce de Ermeniler ile Türkleri bir araya getiren bir barış projesi yaptığını söylüyor.

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlardan dinlediği hikayeleri beste yapıp “Sınırlar Ötesi Şarkılar” projesini oluşturan Melodi, 5 Eylül’de Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde, 6 Eylül’de ise ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde konser verecek.

Başka barış projelerine de imza atmıştı…

İki yıl önce Ermenilerle Türkleri bir araya getiren bir barış projesi yaptığını söyleyen Melodi Var Öngel, 4 Ermeni gencin İstanbul’a geldiğini ve daha sonra da 4 Türkiyeli gencin de Ermenistan’a gittiğini söyleyerek beraber konser verdiklerini belirtti.

Üniversitede “barış için sanat” isimli bir ders aldığını dile getiren Melodi, bu projenin orada ortaya çıktığını, devamında da yine böyle bir proje düşündüğünü söyledi.

O sırada da kendisinin hikayelerden besteler topladığını belirten Melodi, Kıbrıs’taki sorunu düşünerek, Kıbrıs’taki hikayeleri toplayarak niye bunları beste yapmadığını düşündüğünü söyledi.

Projedeki amacın Kıbrıslı Rum ve Türklerin, barış, dostluk, arkadaşlık, ada bölünmeden önce ve sonra yaşadıkları güzel ilişkiler üzerine hikayeler toplamak ve onları da şarkıya dönüştürmek olduğuna dikkat çeken Melodi, “şarkı sözünü ben toparlıyorum ama buradaki amaç, insanların bana söylediği kelimeleri değiştirmeden şarkı sözü yapmak. Onların hikayelerine beste yapıyorum. Bu önemli bir detay. Benim amacım hikayeyi olduğu gibi aktarmak” şeklinde konuştu.

“Projenin bu kadar destek göreceğini ilk başta tahmin edemedim”

Yunancasının olmadığından dolayı Kıbrıslı Türklerin hikayelerini Türkçe, Kıbrıslı Rumların hikayelerini de İngilizce yaptığını dile getiren Melodi, konserlerde Türkoloji bölümünden mezun Orestis’in yardımıyla tüm bestelerin arkasına yerleştirileceği panoda Yunancasıyla izleyicilerle buluşacağını kaydetti.

“Yani şarkı sözleri 3 dilde olacak konserde. Ben İngilizce ve Türkçe olarak söyleyeceğim, Kıbrıslı Rumlar ben İngilizce söylerken arkadaki ekrandan Yunancalarını görebilecekler” diyen Melodi, Kıbrıs’a staja geldiğinde insanlarla iletişim kurmaya başladığını ifade etti.

Konuştuğu kişilerin çoğunun 1974’ten önce yaşamış insanlar olduğunu belirten Melodi, projenin birçok kişi tarafından beğenildiğini söyledi ve hikayeleri anlatanların heyecanla anlattıklarına dikkat çekti.

Bu kadar destek göreceğini ilk başta tahmin etmediğini dile getiren Melodi, insanların bu kadar barış yanlısı olabileceğini tahmin edemediğini kaydetti.

Toplamda 10-12 hikaye topladığını ifade eden Melodi, 8 hikayeyi şarkıya dönüştürdüğünü söyledi ve 2 tanesinin de tüm hikayelerden oluşturduğu ilhamla yaratıldığını ifade etti.

Bu projeye uzun vadeli baktığına vurgu yapan Melodi, devamının da olacağını ifade etti.

“Türkiye’deyken Kıbrıs hakkında çok bir şey bilmiyordum”

Gelecek yıl için Lefkoşa Türk Belediyesi Orkestrası ile konuştuklarını belirten Melodi, 2019-2020 yılında şarkılarını orkestranın seslendireceğini dile getirdi.

5 Eylül’de Lefkoşa AKM’de, 6 Eylül’de ise ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde saat 20.00’de başlayacak konser vereceğini söyleyen Melodi, ekibin içerisinde kendisinin ve gitarist Serkan Kaya’nın olmak üzere Türkiye’den gelen iki kişinin olduğunu belirtti.

Serkan Kaya’nın bu projede sadece gitarist olarak yer almadığını dile getiren Melodi, bütün şarkıları düzenleme ve renklendirme kısmında Serkan Kaya’nın yardım ettiğini kaydetti.

Kıbrıs’tan ise Ahmet Akarsu’nun, vokalde Nihan Görgü’nün, akordeonda İliana’nın ve bağlamada Süleyman Şaşkara’nın bulunduğunu ifade eden Melodi, ekibin bu şekilde oluşuğunun altını çizdi.

Türkiye’de kendilerine Kıbrıs hakkında çok bir şey öğretilmediğini söyleyen Melodi, bundan önce sadece 1974’ü bildiğini ve adanın ikiye bölündüğünü bildiğini kaydetti.

“Adana’da esir düşmüş bir Kıbrıslı Rum ile konuştum ve ben Adanalıyım…”

Amerika’ya üniversite eğitimine gittikten sonra bakış açısının değiştiğine dikkat çeken Melodi, stajı sırasında ve Amerika’da Kıbrıs ile ilgili birçok şey okuma fırsatı yakaladığının altını çizdi.

İnsanlarla da konuşunca birçok şe öğrendiğini söyleyen Melodi, birçok şeyin fakrına vardığını ve birçok açıdan birçok görüş öğrenme fırsatı yakaladığını dile getirdi.

Dinlediği savaş hikayelerinin de bulunduğuna vurgu yapan Melodi, “ben hep umutlu baktım. İnsanların hala çaba içerisinde olup bir şeyler yapıyor olduğunu görmek, projeye destek verdiğini görmek hoşuma gitti” dedi.

Konserlerin ücretsiz olacağını ifade eden Melodi, dileyen herkesin gelebileceğini söyledi ve insanların sadece gelip dinleyip keyif almalarını istediğini söyledi.

En hüzünlü şarkının bir Kıbrıslı Rum tarafından anlatılan hikaye olduğuna dikkat çeken Melodi, “Adana’da esir düşmüş biriydi. Ben de Adanalıyım. Öyle bir denk geldi ki Adana’daki esir hikayelerini anlatıyor ve ben o şehirdenim. Şaşırdı bu büyük tesadüfe ve hoşuna da gitti. Acı çekmesine rağmen o kadar hala eskisi gibi yaşamak istiyorum dedi. Barış istiyorum dedi. Bizim çektiklerimizi başkaları çeksin istemiyorum dedi” şeklinde konuştu.

Voice of the Island 2018


Benzer Haberler

Danışman sayısı 47 değil 13

“Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı” madde madde görüşüldü

Voice Kıbrıs Haber

“Ne yazık ki yeraltı kaynaklarımızı da kaybetme noktasına geliyoruz”

Kıbrıs Konusu ve Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklerle ilişkileri ele alındı

Voice Kıbrıs Haber

İhbar üzerine gidilen iş yeri mühürlendi

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (3 Ekim 2021)