FeaturedKIBRIS

“Yardımlar şeffaf bir şekilde açıklandıkça, kamuoyunun desteği daha da artacak”

Cumhurbaşkanı BRT’de yayınlanan “Burası Önemli” programına katılarak Türkiye’de yaşanan deprem felaketi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tatar, Türkiye’de yaşanan deprem felaketini duyduğu anda, büyük bir endişeyle “ne kadar saat sonra çocuklarımız kurtulabilir?, bizler ne yapabiliriz? diye düşündüğünü belirterek,” Sabah saat 03.30’da bilgilendirildim ve Cumhurbaşkanlığına gittim. Hemen Milli Eğitim Bakanımızla görüştüm. Ardından da koordinasyon düzenledik. Sayın Başbakan, Sayın Büyükelçi ve ilgili makamları davet ettim” dedi.

Tatar, “Toplantıda Adıyaman’a derhal bir ekip göndermek gerektiğini düşündük. Hemen Zeki Ziya’yı aradım ve uçak talebimizi anlattım. Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’nun girişimi ile Adıyaman’a ilk uçağımızı indirebildik” diye konuştu.

Ellerinden geleni yaptıklarını, çocukların, öğretmenlerin ve vatandaşların kaybından büyük üzüntü duyduklarını vurgulayan Tatar, eğitimde gelecek planlamasına devam ettiklerini, Pazartesi okulların açılacağını, bugün Nazım Çavuşoğlu ile görüştüğünü ve son durumu değerlendirdiklerini kaydetti.

Çocukların adını yaşatmakiçin tüm imkanların seferber edildiğini dile getiren Tatar, spor salonu ya da voleybol salonu ve bir anıt yapımı için hükümetle koordine içinde çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Tatar, “Bu acı bitmez bu memlekette çocuklarımızın ve kayıplarımızın acısı hep yaşayacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar Türkiye’deki son durumu da takip ettiklerini, felaketin en büyüğünün Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’da yaşandığını vurgulayarak. Burada da bizim ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın aileleri vardı tüm kayıpların mekanları cennet olsun ailelerine sabırlar dilerim” diye konuştu.

Tatar, dün akşam da Türkiye kanallarında yapılan yardım kampanyasına telefonla bağlanarak yapması gerekeni yaptığını, Türkiye’yle KKTC’nin ayrılmaz bir bütün olduğunu tek yürek olarak hareket edileceğini, bizim çocuklarımızın da bu depremde hayatlarını kaybettiğini aktardığını ifade etti.

KKTC’de de bir dayanışma ruhu oluştuğunu ve yaşanan süreçte Kıbrıs Türkü’nün beraberce bir şeyleri yönetebileceğini gösterdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı “Herkes gönül birliği içinde çalışmalar yaptı ama kayıplarımızın üzüntüsü de bitmez. Yaralar sarılır ama üzüntü kalır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı , devlet bunu en etkili biçimde yönetebilmiştir. Öz eleştiri olabilir elbette ama gelecekte neler yapılabileceği, benzer durumlarda nasıl hazırlıklı olunabilir, elde edilen tecrübelerle ortaya konmalı. Koordinasyon toplantılarında tüm bunlar konuşuluyor. Ben en az ayda bir koordinasyon toplantıları yapıyorum. Bu toplantılarda
hükümete tavsiyelerde bulunmak adına çalışıyoruz’ dedi.

Maaş kesintileri ile ilgili soru üzerine Tatar, konuya vicdani bakmak gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı , “tamirat gerektiren okullarda ve öncelikler için maaşlardan yüzde 1-2 kesinti yapılacak. Bu kesintilerin ne kadarının nereye gideceği konusunda şuan birşey diyemem ama nerelere harcandığı kalem kalem kayıt altına alınacaktır. Toplanan paranın nerelere harcanacağı şeffaf bir şekilde ortaya konmalıdır. Kamuoyunun bu şeffaflığı görmesiyle yardımlar daha da artacaktır” dedi.

Tatar, “Konteyner konut projesine destek veren tüm kurum ve kuruluşlara da teşekkür ediyorum. Bu projenin maliyeti belirlendi hükümetin toplayacağı yardımlardan buraya aktarılır mı? onu da oluşturulacak komite belirleyecektir. Bu kesintiler için anayasaya aykırıdır diyen de var ama şimdi bu durumda kim mahkemeye gidebilecek. Kamuoyu vicdanıdır bu” diye konuştu.

Bina yapımından önce zemine bakılması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, zeminden sona inşaatın sağlamlığının geldiğini kaydetti.

Tatar, “Devlet kanunları ile yönetmelikleri ile bu işleri denetlemelidir. Bizim ülkemizde mimarımızın ve mühendisimizin yapacağı binaları kimse sorgulayamaz. Yapılan inşaatları sağlamlık anlamında başarılıdır” dedi.


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Mahkemede söz alan zanlı “Anlaştığım madde eksik geldi”

Voice Kıbrıs Haber

Gardiyanoğlu “Kamuya 20 engelli daha istihdam edilecek”

TAK

Özersay “Yeni tutuklamaların yapılacağını düşünüyoruz”

TAK

KTOEÖS’ten şok eylem

Voice Kıbrıs Haber

7 yıl hapse mahkum edilen zanlı Türkiye’ye iade edilecek!

Voice Kıbrıs Haber