FeaturedKIBRIS

Yangınlarda 35 bin 820 TL’lik maddi hasar meydana geldi

Ülke genelinde son bir haftada 12 yangın çıktı, 12 hususi servis olayı meydana geldi.

Polis Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 1-7 Kasım tarihleri arasında meydana gelen yangınların muhtemel sebepleri; yol kenarlarına ve araziler içerisine söndürmeden atılan sigara izmaritleri, ihmal ve dikkatsizlik, sabotaj, sirayet, rüzgarın etkisi ile birbirine çarpan elektrik tellerinden düşen kıvılcımların kuru otları tutuşturması, aşırı yüklemeden dolayı trafo merkezinde elektrik akımını besleyen kablonun kopması, araçların motor bölümündeki elektrik aksamlarında oluşan kısa devreler ve diğer yangınlar.

Hususi servis olayları ise, meydana gelen trafik kazası sonucu yangın riskini önlemek amaçlı araçların akü başlıklarının sökülmesi, denizde boğulma tehlikesi geçiren şahsın kurtarılması,  ralli ve drag yarışlarında yangın riskine karşı tedbirler alınması, ağaçlarda, binalarda ve araçların motor bölümlerinde mahsur kalan kedilerin kurtarılması, kuyuya düşen koyun ve köpeklerin kurtarılması, trafik kazası ve yangın sonucu hayatını kaybeden şahısların Lefkoşa Devlet Hastanesin morguna sevkinin sağlanması olarak yer aldı.

Yangınlarda  35 bin 820 TL’lik maddi hasar meydana geldi.

Söz konusu dönemde  Gazimağusa’da 6, Lefkoşa ve Güzelyurt’ta 2’şer, Girne ve İskele’de 1’er yangın çıktı.

Polis Genel Müdürlüğü İtfaiye Birimi, son günlerde artan yangınlarla mücadelede zamanında alınan tedbirlerin felaketi önleyeceğini vurguladı.

PGM İtfaiye, konuyla ilgili bildiride, seyahat halinde iken araçlardan yol kenarlarına ve araziler içerisine sigara izmariti atılmaması konusunda uyarışa bulunularak gerekli izinler ve tedbirler alınmadan temizlik maksatlı olsa bile ateş yakmanın yasak olduğunu hatırlattı.

Ev ve iş yerlerinde kullanılan çoklu prizlere fazla akım tüketen cihazların (ütü, elektrikli soba, buzdolabı ve fön makinesi vb.) takılmasının yangın riskini artıracağı vurgulandı. Yangınla mücadelede şu konulara dikkat çekildi:

“Trafik kazalarında vatandaşlar İtfaiye, Sağlık ve Trafik ekipleri olay yerine gelmeden araç içerisinde sıkışan kazazedeye müdahale etmemeli, çevre emniyetini almalı, sigara içilmemeli ve kıvılcım çıkarabilecek maddelerin yangına sebebiyet verme ihtimali göz önünde bulundurularak, olay yerinde kullanmak için bir yangın söndürme cihazı olmalıdır.

Elektrik tellerine temas eden ağaç dalları budanmalı ve budanmadan önce çıkabilecek yangın riskine karşı elektrik akımının kesilmesi, alt kısımdaki kuru otların temizlenmesi ve kesim yapılacak yerde yangın söndürme ekipmanlarının bulundurulması gerekmektedir.

İş yerleri ve konutlarda elektrik tesisatlarında aşırı yüklemeden dolayı meydana gelecek olan kısa devreleri önlemek amacı ile elektrik tesisatlarının kontrolü uzman kişilere yaptırılmalı.

Mangal kömürlerini tamamen söndüğünden emin olmadan çöp içerisine veya herhangi bir yere dökülmemeli ve mangal yapılacak yerin etrafı temiz tutulmalı.

Özel araçlar, akaryakıt taşıyan araçlar ve tarımsal araçların servisi, bakımı, egzoz ve lastik kontrolleri zamanında yaptırılmalı.

Araçların içerisinde azami 2 kg kapasiteli kuru kimyevi toz tipi yangın söndürme cihazı bulundurulmalı ve bu cihazın kullanımı öğrenilmeli.”

İş yeri ve konutun herhangi bir yangın riskine karşı sigortalanmasının, oluşacak maddi hasarı gidermede yardımcı olacağı belirtilerek, herhangi bir duman veya ateş belirtisi gören vatandaşların hemen ALO 199 İtfaiye Yangın İhbar hattı, ALO 177 Orman Yangın İhbar hattı ve 155 Polis İmdat hattına ulaşmaları istendi.

Voice Kıbrıs Haber


Benzer Haberler

Ağır koku gelen evden 12 ton çöp çıktı

NTV

Nöbetçi eczaneler (2 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Büyükkonuk – Kaplıca anayolundaki kazada 1 kişi hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Sertab Erener 21 yıl sonra Eurovision sahnesinde

NTV

Büyük Hamam kapılarını yeniden halka açıyor

Voice Kıbrıs Haber

Ersin Tatar bugün KKTC’den ayrılarak Gambiya’ya gidiyor

Voice Kıbrıs Haber