FeaturedKIBRIS

“‘WiSpear’ şirketi casusluk ürünlerini satmak için basına reklam da verdi”

Rum tarafında şirket açan, silahlı  dolaşan eski İsrail istihbarat ajanı Tel Dilian’ın özel telefon görüşmelerini izleme imkânına da sahip van tipi aracı gündemdeki yerini koruyor.

Alithia, Tel Dilian isimli eski İsrail ajanının, merkezi Larnaka’da bulunan“ WiSpear” isimli şirketi ve casusluk maksatlı donattığı van tipi aracının reklamının ilk kez Forbes’de yapılmadığını, Alithia’nın da 20 Şubat 2019’da, söz konusu aracın 200 metre mesafeden cep telefonu görüşmelerini izleme ve verilerini kaydetme olanağına sahip son teknoloji casusluk gereçleri ile donatmasını haber yaptığını, Forbes’in bu haberi de yayınladığını yazdı.

AKEL’in,  Forbes’in söz konusu van aracı ve donanımını geçen hafta yeniden gündeme getirmesi üzerine tepki gösterdiğini, bunun üzerine Rum polisinin de meseleye müdahale ettiğini belirten gazete, casusluğun, doğası gereği gizli yapılması gereken bir şey olmasına karşın bu şirketin, casusluk ürünlerinin satışını yapmak hedefiyle Şubat 2019’da basına reklam da verdiğine, gizli olmadığına işaret etti.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün,  polis tarafından gerekli araştırmanın yapılacağına inanmak istediklerini, AKEL’in bu meselenin üzerinin örtülmesini kabul etmeyeceğini söyledi. Kamuoyu ile paylaştıklarından çok daha fazlasını bildiklerine, ancak hükümetten işitmek istediklerine dikkat çeken Kiprianu  Kıbrıs Cumhuriyeti’nin konuyla ilgili söyleyeceklerini işittikten sonra kendilerinin de bildiklerini kamuoyu ile paylaşacaklarını açıkladı.

Gazete, Kıbrıs Cumhuriyeti Sözcü Prodromos Prodromu’nun AKEL Genel Sekreteri’nin dünkü açıklamasının ardından, “WiSpear”  şirketinin 2011’de, AKEL’in iktidarda olduğu dönemde kurulduğunu, bu tür casusluk maksatlı elektronik ürünlerin  ithali, üretimi, reklamı ve satışının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 92 (I) 1996 tarihli Özel İletişimin Gizliliğinin Korunması Yasası tahtında düzenlendiğine de işaret etti.

Habere göre Prodromu, vatandaşların özel konuşmalarının gizliliğinin korunması maksadıyla bir yasa düzenlemesi hazırlandığını ve bütün siyasi partilerle istişare edildiğini de hatırlattı. Kıbrıs Cumhuriyeti Polis Genel Müdürü, van aracın sahibi olan Tel Dilian’ın Güney’de silah taşıma izni bulunduğunu açıkladı.

AKEL, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, şirketin işletme iznini 2011’de aldığını açıkladığını ancak  izleme-takip   gereçleri bulundurma, izleme-takip faaliyeti yapma iznini  aldığından söz etmediğine dikkat çekerek  “söz konusu şirketin ne tür, hangi faaliyetler için izni var? Van aracı ne zaman aldı?  Müdahil olanlar kimlerdi ve yapılması gereken denetimlerden kim sorumlu? İzinleri kim verdi?” sorularını yönelterek Prodromu’dan cevap istedi.

Rum polisi ise konunun her yönüyle araştırılmakta olduğunu açıkladı.

(TAK)


Benzer Haberler

KKTC İzci Liderleri Derneği kuruluşunun 1. yılını “çadırlı kamp” etkinliği ile kutluyor

TAK

Meclis Genel Kurulu sıralarını dolduran çocuklar temsili toplantıda çocuk haklarını konuştu

TAK

Brent petrolün varil fiyatı 83,85 dolar

TAK

Girne Belediyesi’nden İkinci Bahar üyelerine doğum günü ziyareti

TAK

Cumhuriyet Meclisi ve Barolar Birliği futbol takımları dostluk maçı yaptı

Voice Kıbrıs Haber

DAÜ-SEN Genel Kurulu’nda yetkili kurullar belirlendi

TAK