DÜNYA

Wagner lideri Prigojin’in yolcu listesinde olduğu özel uçak düştü

Rusya’da Saint Petersburg-Moskova seferini yapan özel uçak başkentin kuzeyinde düştü.

Rus haber ajansı TASS, Tver’de düşen ve 10 kişinin öldüğü özel jette Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in de bulunduğunu açıkladı. Enkaz alanında şimdiye kadar 4 kişinin cesedinin bulunduğu belirtildi. Wagner tarafından yapılan açıklamada ise Prigojin’e ait ikinci bir uçağın Moskova’a indiği aktarıldı.

TASS’ın, Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı’na (Rosaviatsiya) dayandırdığı haberde, Prigojin’in Tver’de düşen Embraer ERJ-135BJ tipi özel jette bulunduğu belirtildi.

Öte yandan, Wagner’e yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında, uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürüldü.

Rusya Acil Durum Bakanlığı, üç mürettebat da dahil olmak üzere uçaktaki 10 kişinin tamamının kazada öldüğünü açıkladı.

Yetkililer, yolcular arasında Prigojin adında bir kişinin de bulunduğunu belirtirken daha fazla ayrıntı vermedi.

ENKAZ ALANINDA 4 KİŞİNİN CESEDİ BULUNDU

Rus basını, uçakta Prigojin’in sağ kolu Dmitri Utkin’in de bulunduğunu ve  enkaz bölgesinde şu ana kadar 4 cansız bedenin bulunduğunu aktardı. TASS, haber ajansı, uçak düştüğünde Moskova’daki Şeremetyevo havalimanından kalkalı henüz yarım saat olmadığını bildirdi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, uçağın yere düştükten sonra alev aldığı görüldü.WAGNER: PRİGOJİN’E AİT İKİNCİ UÇAK MOSKOVA’YA İNDİWagner’den konuya ilişkin yapılan ilk açıklamada, söz konusu uçakta Prijon’in bulunmadığı belirtilerek,  ” ERJ-135BJ tipi uçak Rus güvenlik güçleri tarafından düşürüldü. Prigojin’e ait 2. uçak ise Moskova’ya indi.” denildi.BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMABeyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın uçak kazası hakkında bilgilendirildiği açıklandı. Ayrıca, “Prigojin’in durumu doğrulanırsa bu hiç kimse için sürpriz olmaz.” denildi.

PROJİN’İN AYAKLANMASI HAKKINDA

Prigojin 24 Haziran’da, beraberindeki savaşçılarla Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e son yılların en büyük tehdidini oluşturan olayda, Prigojin, bir Wagner kampına yönelik Rus askeri saldırısına yanıt olarak iki Rus kentindeki askeri tesislerin kontrolünü ele geçirerek güçlerini Rusya’nın başkentine doğru yürütmüştü.

Kriz, ancak Lukaşenko’nun Prigozhin’in Belarus’a taşınmasını öngören bir anlaşmaya aracılık etmesiyle yatıştırılabildi. Aynı anlaşmanın bir parçası olarak Wagner birliklerine Rus ordusuna ya da kolluk kuvvetlerine kaydolma, ailelerinin ve arkadaşlarının yanına dönme ya da Belarus’a gitme seçenekleri sunuldu.


Benzer Haberler

Tayland Dışişleri Bakanı Parnpree istifa etti

AA

İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu’nun istifası için yine sokaklara indi

AA

Antarktika’ya düşen gök taşları küresel ısınma nedeniyle tehdit altında

AA

ABD’yi hortum vurdu: 10 bin hane elektriksiz kaldı

TRT

Bangladeş’te son 76 yılın en uzun süreli sıcak dalgası etkili oluyor

AA

Japonya’da şiddetli deprem!

AA