FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Volt Genel Sekreteri Hulusi Kilim,Voice Kıbrıs Haber’e konuştu

Volt Genel Sekreteri Hulusi Kilim, partinin kuruluşunun Kıbrıslı Türklerin umutlarını canlandırdığını söyledi.

Kilim, çözülmemiş Kıbrıs sorununun Kıbrıs Türk gençliğinin geleceğini de etkilediğine inandığını kaydetti.

Kilim, “Kıbrıslı Türkler için Kıbrıs meselesi adada hayat kuramamak, iş sahibi olamamak ve gelecek görememek demektir. Statüko, Kıbrıslı Türklerin tamamen aleyhine işliyor ve onların toplumsal varlıklarını tehlikeye atıyor.” dedi.

Ayrıca Kilim, karma evlilikler gibi sorunların da partiyi ilgilendirdiğini belirtti.

Volt Kıbrıs Genel Sekreteri Hulusi Kilim Voice Kıbrıs Haber’e konuştu.

Soru: Volt, Kıbrıs siyasi sahnesindeki ilk iki toplumlu parti olarak ilan edildi. Partinin Kıbrıs Türk toplumuyla ilişkisi nedir? Herhangi bir tepki aldınız mı?

Kilim : Volt, Kıbrıs tarihinde, kuruluşuna Kıbrıslı Rumların ve Türklerin birlikte katıldığı ilk siyasi partidir. Yıllar geçtikçe geleneksel siyasetin ötesine geçerek, Kıbrıs’taki tüm toplumlardan üyelerin siyasi düzeyde birlikte politika üretebilecekleri bir platform oluşturduk.

Volt kurulduğu günden bu yana , Kıbrıslı Türklerden çok olumlu tepkiler ve teşvik edici yorumlar aldık. Ayrıca partiye aktif olarak katılmak istediğini söyleyen birçok kişi bizimle iletişime geçti ve birçok Kıbrıslı Türk’ten partiye üye olarak katılma yönünde talepler aldık.

Pek çok kişi bize böyle bir adımın çok önceden atılması gerektiğini, böyle bir adım attığımız andan itibaren sönen umutlarının yeniden canlandığını söyledi. Bunlar bizi cesaretlendiren, doğru yolda ilerlediğimizi gösteren çok olumlu işaretlerdir.

Şu ana kadar bizimle iletişime geçen herkesten ricamız öne çıkıp partiyle ilgili görüş ve yorumlarıyla bu çabaya katkıda bulunmalarıdır. Çünkü bu yolda ancak herkesin fikrini alarak, yani insanların doğrudan siyasete karışmasının önünü açarak doğru olanı yapmış olacağız.

Soru: Yakın zamanda Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi ile görüştüğünüzü paylaştınız. Partinin esas olarak Kıbrıs Türk toplumunu ilgilendiren sorunların çözümüne yönelik amaçları nelerdir?

“BÜYÜK BİR ADALETSİZLİK VAR”

Hulusi: İki toplumlu bir parti olarak Kıbrıs Türk halkının karşılaştığı sorunları politikalarımıza dahil ederek, bu sorunlara ilişkin siyasi düzeyde farkındalık yaratacak ve çözüm önerileri sunacağız. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki toplumlu bir devlet olduğunu ve birleşik bir Kıbrıs yaratmak için Kıbrıs’ın iki toplumlu karakterini içselleştirmemiz gerektiğini her fırsatta dile getireceğiz.
Kıbrıslı Türkler günümüzde hayatlarının her alanını etkileyen ve büyük bir toplumsal tehdit oluşturan çok boyutlu sorunlarla karşılaşıyorlar. Karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlık sorunu da bunlardan biri olup, kökeni Kıbrıs sorununda yatmaktadır. Bu insanlar, ebeveynlerinden gelen ve anayasal hakları olan Kıbrıs vatandaşlığını alamadıkları için büyük haksızlığa uğruyorlar. Böyle temel bir anayasal haktan mahrum bırakılmaları kabul edilemez. Bu sorun aileleri parçalıyor, vatandaşlar arasındaki eşitliği bozuyor ve insanların gelecek kaygısını artırıyor.
Büyük bir adaletsizlik var. Bu sorunu siyasi düzeyde iyi niyetli bir yaklaşımla çözmenin mümkün olduğuna inanıyoruz. İlgili otoritelerin, tüm taraflarla istişarede bulunarak kararlı bir şekilde hareket edip, bu konuyu bir an önce çözerek, insanların yaşadığı mağduriyetlere son vermesi gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada Volt, hem öneri hem de istişarelerle elinden geldiğince katkı sağlamaya hazırdır.

Soru: Gelecek için iki toplumlu etkinlikler planlıyor musunuz ve yeniden yakınlaşma girişim planları var mı?

Hulusi: İki toplumlu faaliyetleri ve yakınlaşmaya katkıda bulunacak her türlü girişimi destekliyoruz ve bu alanda Volt, Kıbrıslıları birbirine yakınlaştırmayı ve Kıbrıs’ı yeniden birleştirmeyi amaçlayan diğer tüm STK’lar ve siyasi partiler kadar aktif olacaktır.
Karşılıklı güven olduğu zaman uzlaşma gelişir. Güven, sağlıklı iletişim, etkileşim ve dürüstlük ortamında sağlanır. Bu nedenle yaklaşımı zorlaştıran siyasi engelleri aşacak koşulların sağlanması için elimizden geleni yapacağız. Parlamentoya teklifler sunacağız, hükümete sorular soracağız ve liderliklere toplumlar arası iletişimi ve insanlararası etkileşimi artırmayı amaçlayan tek taraflı veya karşılıklı güven artırıcı tedbirleri dikkate almaları için teklifler sunacağız.
Uzun yıllardır paralel hayatlar yaşayan iki toplum arasındaki ilişkileri güçlendiren girişimler, çözüm umudunu artırmakta ve olası bir çözümü kalıcı kılmaktadır. Volt bu girişimleri destekleyecektir ve gerek yolda gerek masada kesinlikle rekabet edecektir.

“GEÇMİŞTE SORUNLARIN OLUŞMASINDA ROL OYNAYANLAR ÇÖZÜM BULAMAZLAR”

Soru: 2017’den bu yana en büyük müzakere boşluğunu ve Crans Montana’da yürütülen müzakerelerin enkazını yaşıyoruz. Statüko Kıbrıs Türk gençliğinin topluma ve siyasete katılımını ve ilgisini nasıl etkiliyor?

Hulusi: Kıbrıs sorununun çözümsüz kalması, Kıbrıs Türk toplumunun genel olarak hissettiği büyük umutsuzluğun kaynaklarından biridir. Çözüm umudunun olmayışı ve siyasi düzeyde bu yönde çaba gösterilmemesi, özellikle gençlerin geleceğe bakış açısını karamsar bir noktaya getiriyor. Civic Space’in Mart 2023’te gerçekleştirdiği araştırma sonucunda, 18-30 yaş arası katılımcıların %57,3’ünün adayı terk etme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bu oran bize durumun ciddiyetini gösteriyor. Gündelik hayatla ilgili konularla ve siyasetle uğraşmak dışında, gençler adayı terk etmeyi bile düşünüyor. Bu sadece Kıbrıslı Türkler için değil, Kıbrıslı Rumlar için de felaket anlamına geliyor.

Üstelik Kıbrıs sorununa çözüm umudunun olmayışı, şu anda ada dışında bulunan gençlerimizin Kıbrıs’a dönmesine engel oluyor. Kıbrıslı Türkler için Kıbrıs meselesi adada hayat kuramamak, iş sahibi olamamak ve gelecek görememek demektir. Statüko tamamen Kıbrıslı Türklerin aleyhine işliyor ve onların toplumsal varlıklarını tehlikeye atıyor.

Volt yönetiminin yaş ortalaması 36. Biz genç bir ekibiz. Kendi jenerasyonumuzla bu ülkenin geleceği olan insanlarla aynı dili konuşuyoruz ve bunu politikalarımıza yansıtıyoruz. Gençlerin Volt’un çağrılarına kulak vermesini, ülke siyasetine ilişkin kamuoyunun iyileştirilmesi yönündeki çabalarımıza katılmasını ve katkıda bulunmasını umuyoruz. Geçmişte sorunların oluşmasında rol oynayanlar, bunlara çözüm bulamazlar. Bu görev gençliğe aittir.

Kallis Antounas-Voice Kıbrıs Haber 2023


Benzer Haberler

Döviz piyasaları dalgalı seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Süratli araç kullanımına yönelik polis denetimleri sıklaştırıldı

TAK

Taçoy “Ülkenin daha iyi bir yönetime ihtiyacı var”

TAK

Trafik yüzünden çıkan kavgada 7 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Ombudsman Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ni kusurlu buldu

TAK

Borsa günü düşüşle tamamladı

AA