FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

VOIS: Hedefimiz Kıbrıs’taki uluslararası öğrencilerin sesi olmak

Ayşe DERMUŞ

Kamerun’dan Kıbrıs’ın kuzeyine doktora eğitimi görmeye gelen Emmanuel Achiri, Doğu Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler doktorası yapıyor. Kıbrıs’ta uluslararası öğrencilerin sesi olma hedefiyle kurulan VOIS Kıbrıs’ın kurucularından biri olan Achiri, VOIS Kıbrıs’ın şu anki başkanlığını yürütüyor.

“Amacımız birlikte sesimizi yükseltmek”

Emmanuel Achiri, VOIS Kıbrıs’ın, Kıbrıs’ta uluslararası öğrencilerin sesi olma hedefiyle kurulduğunu belirtti. VOIS’un bir sivil toplum örgütü olduğuna dikkat çeken Achiri, uluslararası öğrencilerin Kıbrıs’ın kuzeyinde karşılaştıkları sorunlar hakkında konuşabilecekleri bir platform olduğunu belirtti. “Amacımız, uluslararası öğrencileri birer başlık altında birleştirmek ve birlikte yaşadığımız adaletsizliklerle ilgili sesimizi yükseltmektir” diyen Achiri, sadece uluslararası öğrenciler için değil, aynı zamanda halk için de, çalışmayı planladıklarını kaydetti. Yerel halk ve diğer paydaşlarla birlikte çalışmayı planladıklarını ifade eden Achiri, ülkemizde yaşadıkları bazı problemler olduğunu söyledi. “Yaşadığımız bazı sorunlar var; ırkçılık, genel olarak ayrımcılık, polis ve yargı, cinsel taciz, insan kaçakçılığı, sömürü ve korkunç çalışma koşulları, kötü konut koşulları (evler için fiyatlar çok yüksek olsa bile) dahil olmak üzere kampüslerde ve kampüs dışında 0 kurumsal ayrımcılık özellikle taksi ve otobüs şoförleri için ayrımcı uygulamalar” şeklinde konuşan Achiri, bunlar uluslararası öğrencilerin karşılaştığı sorunlardan bazıları olduğunu kaydetti.

“Öğrenciler gelmeden koşulları bilmeli”

Kıbrıs’ı burada çalışan bir arkadaşından duyduğunu ifade eden Achiri, gelmeden önce bu kadar zorluklara sahip olmayı beklemediğini söyledi ve “eminim ki pek çok öğrenci bunu da beklemiyordu” dedi. Üniversitelerin, Kıbrıs’ın kuzeyiyle ilgili gerçekleri açıklayabilmeleri gerektiğini düşündüklerini dile getiren Achiri, “bu, bir devlet olarak tanınmamasının yanı sıra, işlerin buraya gelmesinin kolay olmadığı gerçeğini de ileri sürüyor” dedi. Achiri, “Aslında, okul web sitelerinin bunun için bir bölümü olmalıdır. Muhtemel öğrencilerin gelmeden önce koşulların ne olduğunu bilmeleri, böylece daha bilinçli bir karar almaları daha iyidir” şeklinde konuştu. Diğer bir büyük konunun ise üniversitenin kayıt altına alındığı farklı üniversiteler tarafından yeniden gündeme getirilmesi gerektiği olduğunu belirten Achiri, “bu ajanların katı etik kodlar altında hareket etmeleri ve yanlış yönlendirilmiş ya da yanlış bilgilendirildikleri durumlarda hesap vermeleri gerekmektedir” dedi. Söz konusu öğrencilerin getirdikleri her öğrenci için üniversitelerden komisyon aldığını savunan Achiri, davalara bağlı olarak farklı beklentiler ve gerçeklerin bulunduğunu dile getirdi. Birçok öğrenciye, Kıbrıs’a gelmeden yüksek ücretli işlere kolayca kavuşacakları ve bu işlerin yaşam masraflarını ve okul ücretlerini karşılayabileceklerinin söylendiğini ifade eden Achiri, bazı kişiler tarafından aday öğrencilerin kasıtlı olarak yanlış yönlendirildiğini belirtti.

“Yerel halk ve paydaşlarımız destek çağrımıza kulak vermeli”

Bazı toplumlarda internete erişimin hala bir problem olduğunu belirten Achiri, bu nedenle, çoğu zaman aday öğrencilerin, kurumların ve kurumların onlara ne söylediğine güvenmek zorunda kaldığını kaydetti. Tek amaçlarının birçok uluslararası öğrencinin karşılaştığı travma deneyimlerini aydınlatmak olduğuna dikkat çeken Achiri, “çünkü daha iyi tedavi edilmeye layık olduğumuza inanıyoruz; Her insanın hak ettiği saygınlık ve saygı ile. Ayrıca, aradığımız değişiklikler sadece uluslararası öğrenciler için değil, Kıbrıs’ın kuzeyindeki topluma da faydalı olacaktır; Tüm ve meritokrasinin eşit muamelesine dayanan daha adil bir toplum. Bu nedenle, VOIS Kıbrıs’ı, özellikle de ahlaki ve maddi olarak, bu sorunları daha iyi ele alabileceğimiz şekilde destekleyebilmemiz için tüm iyi dilekçileri davet ediyoruz. Yerel halkın ve paydaşlarımızın destek çağrımıza kulak vereceğini ve Kıbrıs’ın kuzeyini daha canlı bir yer haline getirebileceğimizi ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

Voice of the Island 2018


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Mahkemede söz alan zanlı “Anlaştığım madde eksik geldi”

Voice Kıbrıs Haber

Gardiyanoğlu “Kamuya 20 engelli daha istihdam edilecek”

TAK

Özersay “Yeni tutuklamaların yapılacağını düşünüyoruz”

TAK

KTOEÖS’ten şok eylem

Voice Kıbrıs Haber

7 yıl hapse mahkum edilen zanlı Türkiye’ye iade edilecek!

Voice Kıbrıs Haber