DÜNYASağlık

Vejetaryen beslenme türleri

Et tüketimini azaltmak veya tamamen kesmek, zaman zaman birçok kişinin aklına geliyordur fakat alışkanlıklardan vazgeçmek o kadar da kolay değil.

Vejetaryen olmak istiyor ve size hangisinin uygun olduğunu araştırıyorsanız aşağıdaki liste belki biraz yardımcı olabilir.

Vegan:  Bu gruba dahil olanlar herhangi bir sebeple hayvansal kaynaklı hiçbir besini tüketmezler. Vejetaryenler et yemezlerken, veganlar kırmızı et, kümes hayvanları, balık dışında ayrıca yumurta, süt ve ürünleri (peynir, yoğurt), bal yemezler. Tereyağı veya yumurta ile yapılmış hamur ürünü, peynir altı suyu konulmuş hazır besinleri, süt ilavesiyle yapılmış margarinleri yemezler. Beslenmeleri tahıl, meyve, sebze, baklagiller, tohumlar ve fındık-fıstık bazlıdır. Ayrıca veganlar kürk, deri, yün, ipek, kuş tüyü, hayvanlar üzerinde denenmiş kozmetik ürünleri ve kimyasal ürünleri de kullanmazlar.

Lakto – Ovo Vejetaryen: Bu grup hayvansal kaynaklı besinlerden et, kümes hayvanları, balık yemezler, ama yumurta ve süt ürünlerini tüketirler. Genelde vejetaryenler bu grupta yer alır.

Lakto Vejetaryen: Bu grup hayvansal kaynaklı besinlerden yalnızca süt ve süt ürünlerini tüketirler. Diğer hayvansal kaynaklı besinleri tüketmezler. (Bu tarza bazı uzmanlar süt ürünlerini içeren vegan beslenme adını verir.)

Ovo Vejetaryen: Bu grup hayvan kaynaklı hiçbir ürün ve süt ürünlerini de tüketmez ama yumurta tüketir.

Pesko Vejetaryen: Bu grup et ve kümes hayvanlarını tüketmez, ama balık, süt ürünleri ve yumurta tüketir.

Yarı Vejetaryen: Bu grup yalnızca kırmızı et tüketmez.

Pollo Vejetaryen: Bu grup yalnızca kanatlı hayvanları tüketir.

Fruıtarıan: Bu grup botanik olarak sebze ve meyve grubuna giren sebze ve meyvelerle beslenirler. Tüketilerek tohumlarını yayan bitkileri kullanırlar.

Seçtiğiniz Vejetaryen beslenme türünü uygulamada zorlanacağınızı düşünüyorsanız, kendinize zaman tanıyın… Etsiz Pazartesi konseptini uygulayarak geçiş döneminizi kolaylaştırabilirsiniz.

 

 


Benzer Haberler

Uzmanından “endokrin bozucu kimyasallar” uyarısı

AA

Nöbetçi eczaneler (27 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

ABD’de Republic First Bank kapatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Savaşan, “Health Tourism Expo-Bakü” açılışında KKTC’yi temsilen konuşma yaptı

Voice Kıbrıs Haber

ABD’de yeni George Floyd vakası!

NTV

Rusya: “Gelecekte Avrupa ile yeni temellerde ilişki kuracağız”

TRT