FeaturedKIBRIS

Vasiliko’ya LNG terminali inşası fiyasko

Güney Kıbrıs’ta Vasiliko’ya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalinin inşa edilmesinde yaşanan fiyasko tartışılıyor.

Politis gazetesi “Terminal Fiyaskosuyla İlgili İfşa Belgesi” başlığıyla manşetten aktardığı haberinde, Hidrokarbon Yatakları Birliği’nin Meclis Denetim Komitesi’ne LNG terminaliyle ilgili sunduğu açıklayıcı belgeyi ifşa etti.

Gazete, belgede, Güney Kıbrıs’ın LNG terminalini inşa edecek Çin konsorsiyumuyla yaptığı anlaşmada birçok hatanın, usulsüzlüğün ve ihmalin bulunduğunun anlatıldığını yazdı.

Danışmanlık şirketinden alınan ve Güney Kıbrıs’a 250 bin Euro’ya mal olan nihai raporun, projenin tümüyle ilgili gerek riskleri, gerekse diğer unsurları detaylı şekilde sıraladığını kaydeden gazete, bu raporun tamamen görmezden gelindiğini belirtti.

Gazete, söz konusu raporda prosedürlerin 2020 yılına kadar tamamlanmasının öngörüldüğünü ancak daha pahalı, daha komplike ve daha uzun zaman alan önerilerin dikkate alındığını yazdı.

Haberde, danışmanların duymazdan gelindiği ve Kıbrıs Rum Hükümeti’nin Çin’den sıvılaştırılmış doğalgazı yeniden buharlaştırma ve depolama özelliği bulunan gemi satın aldığı; bu geminin de güvenlik gerekçeleriyle Güney Kıbrıs’a seyahat etmesine izin verilmediği ve Çin’de demirli halde bekletildiği ifade edildi.

Öte yandan, Alithia gazetesi ise, Hidrokarbon Uzmanı Charles Ellinas’ın, Vasiliko’ya doğalgaz terminali inşa edilmesi sürecinin çıkmaza girdiğini ve bu çıkmazın ancak, doğalgaz konusunda uzman bağımsız şirketlerin devreye girmesiyle aşılabileceğini söylediğini yazdı.

Habere göre Ellinas, çıkmazın aşılmasının zaman alacağını kaydederken, terminali inşa edecek Çinli CPP konsorsiyumunun, diyalog için masaya çağrılması halinde nasıl bir tavır sergileyeceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Ellinas, terminaldeki inşaatın farklı bir müteahhitle yola devam edilmesi halinde uzayacağını ve bu seçeneğin de çok zor olduğunu kaydederek, CPP konsorsiyumunun terminal inşasında ve doğalgazın sıvılaştırılmasında herhangi bir tecrübesi bulunmadığına işaret etti.

Bu arada gazete, bir diğer haberinde de Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu’nun yarın akşam, bir dizi temasta bulunmak için Mısır’a gideceğini yazdı.

Haberde, Papanastasiu’nun, “Kronos-2” hedefindeki sondaj çalışmasının başarıya ulaşmasının ardından, doğalgazla ilgili tüm altyapıları hazır olan Mısır’ın bu konuda ne düşündüğünü öğrenmek için bu ziyareti yapacağı ifade edildi.


Benzer Haberler

Somali’de şiddetli yağışlar nedeniyle en az 8 bin kişi evini terk etti

Voice Kıbrıs Haber

Bugün hava nasıl olacak?

Voice Kıbrıs Haber

Havai fişek kullanımı mercek altında

TAK

8 kundaklama olayına karışan kişi tutuklandı

TAK

Afrodit yatağıyla ilgili öneri ikinci kez reddedildi

TAK

Kadınlar Konseyi’nin 49’uncu kuruluş yılında “Ayak İzleri” sergisi açıldı

TAK