FeaturedKIBRIS

Varol “Yasaya uygun hareket ettiğim için itibarsızsam itibarsız olayım”

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Toprak Ürünleri Kurumu’nun 2024 bütçesini 1 Milyar 68 Milyon 63 Bin TL olarak onaylandı.

Komitede madde madde okunarak onaylanan 1 Milyar 68 Milyon 63 Bin TL’lik TÜK bütçesi o çokluğuyla kabul edildi.

Daha sonra 22 Milyon 727 bin 500 TL’lik Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) bütçesi görüşülmeye başlandı.

CTP Milletvekili Devrim Barçın söz alarak, Ombudsmanlık raporunun sunulmasındaki aksamaların nedenini sordu.

Ombudsman’ın yurtdışı görev ve yollukların artırıldığının görüldüğünü dile getiren Barçın, yurtdışı ziyaretleri hakkında bilgi istedi.

Yasa koyucunun 6 ayda bir rapor yayınlanması zorunluluğu olduğunu ifade eden Barçın, bu raporların neden gecikerek yayınlandığını sordu.

Ombudsman İlkan Varol, göreve geldiğinde önünde bulunan dosyaların fazla olmasından dolayı bu raporların bitirilmesinin zaman aldığını kaydederek, 2016-18 yılından bekleyen çok fazla rapor ve sonuçlanmış birçok dosya bulunduğunu kaydetti. Varol, kendisinin idare ile görüşerek 57 dosyanın çözülerek mağduriyetlerinin giderildiğini belirtti.

Ombudsmanlıkta 65 dosyanın olduğunu dile getiren Varol, 2023 yılı raporlarının da hazırlandığını kaydetti.

Yurtdışı temaslarıyla ilgili de bilgi veren Varol, ilk yurtdışı ziyaretinin Bursa’ya olduğunu ve ombudsmanlık olarak kurucu üye olduklarını söyledi.

Avrupa Ombudsmanlar Birliği’ne katıldıklarını dile getiren Varol, tüm ombudsmanlıkların ekip olarak yurtdışında katıldıklarını kaydetti.

CTP Milletvekili Doğuş Derya da imza bekleyen dosyaların neyle ilgili olduğunu sordu.

Maliye Bakanı Özdemir Berova basın personeli olmayan bakanlıkların yurtdışı ziyaretlerine TAK ve BRT personelinin katılmasının sakıncası olmadığını belirtti.

-Candan

Toplantıda söz alan CTP Milletvekili Armağan Otel, ombudsmanın yurt dışı temaslarının faydalı bulduğunu kaydederek “Ne kadar çok uluslararası ortamda yer alırsak, o kadar iyidir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bir önceki Ombudsman’ın farklı, şu an görevde olan Ombudsman’ın ise farklı bir stille çalıştığını kaydeden Candan, “Ombudsmanın sürekli ‘ona böyle, şuna şöyle’ demesini doğru bulmuyorum. Önemli olan işlerin doğru yürütülmesi” dedi.

Yurtdışı görevlerine TAK’tan iki değil bir muhabirin görevlendirilmesinin daha doğru olacağını ifade eden Candan, kendilerinin yurt dışına basın götürmediğini, haberlerini de kendilerinin yazdığını söyledi.

-Varol

Bunun üzerine söz alan Ombudsman İlkan Varol, kendisiyle Dubai’ye giden TAK muhabiri ile foto muhabirinin amaca hizmet için götürüldüğünü belirterek, “Bunun ötesi yok” dedi.

Foto muhabirinin sadece fotoğraf çekmediğini, görüntü de aldığını ifade eden Varol, orada çekilen fotoğrafların diğer Ombusmanlarla da paylaşıldığını kaydetti.

Varol, “Birçok teşekkür mailleri aldık… Sadece fotoğraf diyebilirsiniz ama bu bile ikili ilişkilerde önemli. TAK’daki arkadaşlarımızın bu konuda ciddi emeği var…” dedi.

-Baybars

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, ombudsmanın görevinin her mesele ilgili görüş bildirmek olmadığını kaydederek, “Bunun ayrımını yapmak lazım…” dedi.

Kamuya mal olan meseslerle inisiyatif alınmasının, toplumun da bunu bilmesinin önemli olduğunu kaydeden Baybars, yurt dışından nereye davet alınırsa oraya gidilmesinin görünürlük için önemli olduğunu vurguladı.

Bütçede tasarruf yapılması gerektiğini düşünmediğini, israfa herkesin karşı olduğunu belirten Ayşegül Baybars, Ombudsman yasasının tadil edilmesi için ellerinden geleni yapmaya da hazır olduklarını vurguladı.

-Şahiner

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, de Ombudsman bütçesi üzerine söz aldı. Şahiner, “Ülke siyasi yolsuzlukların çöplüğüne döndü. Bu konuda Ombudsman ne yapıyor? Halk arasında Ombudsman itibar kaybeden, varlığı yokluğu bir olan, siyasetin kirli defterlerini örten bir kurum olarak görülüyor…” dedi.

-Şahali

Komite Başkan Vekili Erkut Şahali, Ombudsmanın hak ettiği değeri görmediğini belirterek, yürütülen faaliyetlerin de yurtdışı görüşmelerinin de olumlu olduğunu, 57 başvuruda idare ile vatandaşın uzlaştırılmasını da önemli bulduğunu söyledi.

TAK tartışmasının yanlış zeminde yapıldığını belirten Şahali, basın mensubu talep ederken isim mi söylendiğini yoksa birinin mi görevlendirilmesini istediğini sordu.

Erkut Şahali, haber ve fotoğraflarda iki aynı ismin imzasını gördüğünü, bu tür görevlerde dönüşüm olması gerektiğini belirtti.

Şahali, UBP’nin Dilekçe Komitesi başkanını bakan olarak atamasından dolayı Meclis’teki komitenin çalışamadığını kaydederek, bu konudaki serzenişin haklı olduğunu ifade etti.

-Varol

Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Ombudsman İlkan Varol, gayri yasal bir şey yapmaktansa eleştirilere maruz kalmayı tercih ettiğini kaydetti. Varol, “Yasaya uygun hareket ettiğim için itibarsızsam itibarsız olayım…Yasa bana çizgimi gösteriyor, beğenirler ya da beğenmezler ben bu yolu izliyorum… Ombudsmanın kanal kanal gezmesi doğru değildir.. Göreve geldim, beni televizyonlardan aradılar… Benim görevim bu değil…Benim görev yerim ofisimdir, evrakların başıdır…” dedi.

CTP Milletvekili Ongun Talat’ın sorusu üzerine, kendilerine başvuran insanların avukat tutacak parası olmadığını kaydeden Varol, 57 başvuruda idare ile vatandaşın uzlaştırıldığına işaret ederek, “Amaca ulaştık mı, ulaştık.” dedi.

Ombudsman raporlarına basının ilgi göstermediğini belirten Varol, “Ombudsmanın her raporunda kamu yararı vardır, ricayla minnetle rapor yayınlatıyoruz….” şeklinde konuştu.

İşleri bıraktığı yerde bulduğunu, bunun üzücü olduğunu kaydeden Varol, “Ekip, personel ve yasada düzenlemeye ihtiyacımız var” dedi.

Binalarının aylık kirasının 4 bin sterlin olduğunu ve bu miktarın kendileri için fazla olduğunu ifade eden Varol, binayı kiraladıkları vakıflara bir dilekçe yaptığını ve kiralarının 4 binden 2 bin sterline düşürüldüğünü söyledi.

Konuşmaların ardından söz alan Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Canaltay, İlkan Varol’un kadın olarak orada olmasının önemli olduğunu belirterek, “ Siyasetti ve bürokrasideki kadın sayısını umarım artırabiliriz… ” dedi.

Konuşmaların ardından Ombudsman bütçesi oy çokluğuyla onaylandı. Kısa bir aranın ardından Dışişleri Bakanlığı’nın 588 milyon 99 bin 400 TL’lik bütçesi görüşülmeye başlandı.


Benzer Haberler

Girne’deki bir evden 47 bin TL’lik hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

Süper Lig’de sona doğru

BRT

Uyuşturucuyu iç çamaşırına ve çoraba sakladılar

Voice Kıbrıs Haber

‘Herse ve Lokma Günü’ etkinliği yoğun katılım ile tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliğinin basına yalan ve yanlış haber düzenlettiği aşikardır”

TAK

Önce ağaca ardından toprak sete çarpıp durabildi, 3 kişi yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber