FeaturedKIBRIS

Varış: Anayasa’ya göre herkes hayat ve vücut bütünlüğü hakkına sahiptir

TIP-İŞ Ahmet Varış yazılı açıklamada bulunarak “KKTC Anayasası’na göre herkes hayat ve vücut bütünlüğü hakkına sahiptir.” dedi.

Açıklama şu şekilde;

Başkanı Yaşam hakkı, çocukların hak sahibi, eşit, özgür ve onurlu birer birey olarak, barış içerisinde, iyi ve mutlu bir yaşam sürmesi için gerekli olan sağlık, sosyal hizmet, sosyal yardım, eğitim ve adalet alanlarının bütüncül bir biçimde ve çocuk merkezli olarak yapılandırılmasını gerektirir. Yaşam hakkı, temel hakların gerçekleşmesi için ön koşuldur. Ancak görülmektedir ki diğer hakların gerçekleşmesi de yaşama hakkını doğrudan etkilemektedir.

KKTC Anayasası’na göre herkes hayat ve vücut bütünlüğü hakkına sahiptir.

Aile ise toplumun temelidir. Devlet ve diğer kamu tüzel kişiler ananın ve çocuğun korunması için gerekli önlemleri alır ve örgütleri kurar. Aynı zamanda devlet herkesin beden ve ruh sağılığı içinde yaşayabilmesini ve tıbbi bakım görmesini sağlamakla ödevlidir.

Ruh sağlığı sorunları bulunan bireylerin durumlarını, işlevlerini ve iyilik hallerini geliştirmek, ailelerine destek vermek devletin görevidir.

Çocuk hakları sözleşmesi içeriğinde çocuklar korunması gereken varlıklar değil özel hakları olan bireyler olarak ele alınmaktadır.

Ülkemizde son yıllarda giderek artan; toplumuzun dokusuna uygun olmayan çocuk istismarları ve cinayetleri nedeniyle Kıbrıs Türk Kamu Hekimleri olarak derin üzüntü duyuyoruz.

Devletin yetkili organlarının toplumun hem fiziksel hem de ruh sağılığını korumaya yönelik gerekli tedbirleri ivedilikle alması gerekmektedir.

İnsanoğlunun doğumundan ölümüne kadar hayatının her evresinde yanında olan ve şiddet olaylarından mağdur olan tüm bireylerle ilk temas eden meslek grubu olarak devletin ve toplumun tüm kesimlerinin bu sorunların çözümüyle ilgili çaba sarf etmesi gerektiği kanısındayız. Devlet yetkililerini günübirlik çözümlerle sorunları öteleme alışkanlıklarından vazgeçip sorumluk bilinciyle gereken politikaları belirlemesi konusunda göreve çağırıyoruz.


Benzer Haberler

Galatasaray’dan 6 gollü galibiyet: Süper Lig’de yeni rekor

NTV

19’uncu İpek Koza Festivali tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

TürkBankası bahar etkinliğinde ana tema yine “ Sürdürülebilir Bir Gelecek ” oldu

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber

Tatar İİT Zirvesi’nde konuştu “Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı İnsan Haklarını ihlallerine yönelik somut adımlar atmalıyız”

TAK

Büyükkonuk Eko Gün’deki etkinlikler iptal edildi

TAK