FeaturedKIBRIS

Unite Cyprus Now “İki toplum arasında işbirlikleri artmalı”

Christothea Iacovou

Unite Cyprus Now aktivistleri , Kıbrıs’ta şu anda müzakereler olmasa bile iki taraf arasında iletişim ve temasın büyük önem taşıdığını belirtti.

Kıbrıslıların adadaki konumunun müzakereler olmadan da güçlendirebilecek eylemleri dile getirebilmenin hayati önem taşıdığını anlatan aktivistler, en büyük hatanın Kıbrıs sorununda sadece müzakere sürecine odaklanmak olduğuna işaret etti.

UCN aktiviteleri iki toplum arasında işbirliği ve ilişkileri geliştirecek projeler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

UCN aktivistleri kendilerini “ sınır geçiş noktalarının bekçileri olarak” görürken, iki toplum arasında , daha fazla bağlantı ve anlamlı etkileşimler için kulis çalışmalarını da yürütüyor.

‘Voice International’, Unite Cyprus Now üyeleri Kemal Baykallı ve Andromache Sophocleous ile konuştu.

Röportajda Kıbrıs sorunu, Kıbrıs harekâtı ve adanın gelişimi ile geleceği için işbirliğinin gerekliliği tartışıldı.

SORU : Kıbrıs’ta gelecek nedir? İnsanlardan beklentimiz nedir?

Andromache: Siyasi bir çözüm bulmadıkça asla ilerleyemez ve gelişemeyiz. Ancak bunun için çalışırken, iki toplum arasındaki ilişkiyi etkileyen etkenler için de çalışmaların yapılması gerekmektedir. Siyasi koşullar ne olursa olsun, refahımızın tek anahtarı işbirliğidir. İşbirliği yapmazsak ve sinerjimiz üzerinde ilerlemeye çalışmazsak, adayı nefret ve fanatizm tohumlarına teslim edeceğiz.

Kemal :Geleceğimizi şekillendirmek için geçmişi bir koz olarak kullanma eğilimi yanlıştır. Geçmişteki herhangi bir olayın, herhangi bir gelişmenin bu tarihsel bağlamda gerçekleştiğini hatırlamamız gerekiyor. Geçmişimizi şekillendiren birçok yerel, uluslararası etkenler oldu. Sormak istediğimiz soru şu, biz nasıl bir ülkede yaşamak istiyoruz? Biz şimdi kimiz? Kimse 10 yıl önceki aynı kişi değildir. Bu ülkeyle bağımızı nasıl tanımlarız? Nasıl bir hayat yaşamak istiyoruz? Bunlar kendimize sormamız gereken sorulardır.

Şu anda ilerlemeyen bir müzakere sürecinin içindeyiz…

Kemal :Sınırı geçmemin mümkün olmadığı zamanları hatırlıyorum. Artık sınır kapıları var ve insanlar birbirini artık görebiliyor ve yeni sınır kapılarının açılma ihtimali de gündemde. Tarihi eserlerin restore edilmeleri de konuşuluyor, eskiden bu mümkün değildi. Yani evet, şu anda içinde yaşamak istediğimiz ülkenin bu olmadığını biliyoruz ama aynı zamanda şu an bulunduğumuz duruma da bakmamız gerekiyor.

Andromache :Kemal’in dediği gibi, bir zamanlar zor görünen şeyi başarma konusunda adım adım ilerleme kaydettiğimizi ve insanların artık sınırları geçebilmesine izin verilmesinde önemli ilerleme kaydettiğimizi unutmamalıyız. Öncelikli odak noktamız kapsamlı bir çözüme ulaşmak olsa da, bu dönüm noktalarını takdir etmek, ulaşmak istediğimiz geleceğe doğru çalışmaya devam etmemiz için bize ilham verecektir.

SORU: ‘Unite Cyprus Now’ perspektifinden bakıldığında sizce planlar ve bundan sonraki adımlar nelerdir?

Kemal :Bildiğiniz üzere (UCN) daha çok bir inanç ve insanların birleştiği bir girişim yeridir. UCN ilk bir protesto girişimi olarak başlamıştı ve liderlerimizin başlattığı işlerini bitirmelerini istiyorduk. Bu nedenle ilerleme kaydetmediğimizden dolayı, ana hedefimizin Kıbrıs bağlantılarını kolaylaştırmak olması gerektiğini anladık. Her zaman pozitif bir eylemci olmak istedik. Sosyal medyada aktif olduğumuz gibi, mümkün olduğunca diğer kuruluşları da destekliyoruz. Kendimizi sınır geçiş noktalarının bekçileri olarak görüyoruz, daha fazla bağlantı ve anlamlı etkileşimler için kulis yapıyoruz, yani tam anlamıyla sahada barışı inşa ediyoruz. Stratejilerimiz gelişiyor. Sosyal ve alternatif medyaya yatırım yapıyoruz. Ekolojik, LGBTQI ve insan haklarını savunanlara ses vererek veya sanatı olumlu bir eylem olarak kullanarak çeşitli amaçları destekledik. Bu nedenle, çeşitlilik içeren bir topluluğu teşvik etmenin barış için verimli bir zemin yaratacağına inanıyoruz ve çabalarımız da sergileniyor. Ancak bunların dışında sahada birden fazla kuruluşla işbirliği yaparak, stratejik bir kampanya başlatmayı planlıyoruz. Bir sonraki adımlarımıza gelince, durgun yaz aylarını beklerken, potansiyel siyasi açılımlarını algılayarak hazırlıklı bir biçimde önümüzdeki dönem için şimdiden stratejiler oluşturuyoruz.

Andromache: Müzakere olmasa bile iki taraf arasında iletişim ve temas için somut işbirliği önerileri ve fikirleri sunduğumuzu belirtmekte fayda var. Unite Cyprus Now çalışmalarının arasında ,siyasi baskıyı da sürdürüyoruz. Kıbrıslıların adadaki konumunu müzakereler olmadan da güçlendirebilecek eylemleri dile getirebilmek hayati önem taşıyor. Mevcut koşullar göz önüne alındığında, temasların çoğalması, geçiş noktaların artması ve Kıbrıs Türk toplumuna yetki verilmesi çok önemlidir. En büyük hata Kıbrıs sorununda sadece müzakere sürecine odaklanmaktır. Unite Cyprus Now olarak Ukrayna’daki savaş gibi olaylar nedeniyle bölgesel dinamiklerin değiştiğini görüyoruz. Dış etkenlere karşı dayanıklılık çok önemlidir ve Kıbrıs sorunu tarafından dışlanmak yerine daha geniş resmin bir parçası olmayı hedefliyoruz. Somut öneriler yakındır.

Kemal :Kıbrıslıların devam eden ilgisini göstermek için uluslararası toplum, AB üyeleri, diplomatlar ve Birleşmiş Milletler ile yakın temas halindeyiz. Daha fazla geçişi ve olumlu eylemi savunarak, anlamlı teması teşvik etmeyi ve vatandaşlıkla ilgili sorunları ele almayı hedefliyoruz. Daha iyi bir anlayışı desteklemek için AB ve BM ile sürekli temas halindeyiz.

 

SORU:Kıbrıs Rum tarafı müzakereler için özel temsilci talep ediyor. Bu konu hakkındaki düşünceniz nedir?

Andromache: Kıbrıs Cumhuriyeti aktif olarak müzakereler için yeni bir özel temsilci arayışındadır ve bu atamanın önemini vurguluyor. Bu konudaki tartışmalar çok önemli olmakla birlikte, uzayan müzakere boşluğu nedeniyle daha acil konuları da ele almalıyız. Anastasiadis hükümeti altında geçen beş yıl, bir çıkmaza yol açtı ve şimdi, Hristodulidis’in federal bir çözümü olumlu bir şekilde savunması, bir umut duygusu getiriyor. Siyasi açıklamaların, Kıbrıs sorunu üzerindeki etkisini küçümsememek elzemdir. Sayın Hristodulidis’in duruşuna rağmen, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin karşı karşıya olduğu sayısız zorlukla başa çıkması için stratejik bir yaklaşıma ihtiyacı var. Üstlenilmesi gereken başka önemli görevler olduğundan, bu müzakerelerin ötesine geçer. Çözüme giden yolu açık tutarken acil sorunları ele alan dengeli bir yaklaşım bulmak son derece önemlidir.

Kemal: Temsilci ve danışman atama sorunları çözülmezse sorunlar devam edecek. Tarihsel olarak, Birleşmiş Milletler’in ayrı bir siyasi temsilci ile birlikte, BM temsilcisi ve operasyonları için de ayrı bir temsilcisi vardı. (Espen Barth) Eide’nin ayrılmasından bu yana hiçbir siyasi temsilci olmayınca ortaya çıkan endişe şudur: Bir başarısızlığa daha hazır mıyız? İlerleme olmadan başka bir temsilcinin gelip gitmesi üzücü durum ve hayal kırıklığı yaratacaktır.

Sivil toplumun üyeleri olarak tarafsız bir biçimde her iki taraftaki liderlerin eylemlerini dikkate almalıyız. Siyasi bağlantılarımız muhakememizi gölgelememelidir. Sayın Hristodulidis’in geçmiş eylemleri olumsuz bir izlenim bırakmış olsa da ‘gerici’ partilerin desteği kafamızda soru işaretleri uyandırıyor. Sayın Erdoğan yaklaşık bir ay önce bir açıklama yaparak, mevcut Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetini bir önceki hükümete göre daha olumlu ve yapıcı adımlar attığı için övdü. Dolayısıyla Kıbrıs sorunuyla ilgili olumlu sonuçlar çıkarsa, gönülden destekleyeceğiz. Sürekli olarak çelişkili pozisyonları sürdürürsek, olumsuz bir ortam yaratırız. Güven Yaratıcı Önlemler ne olursa olsun, Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulmak çok önemlidir. Etkileri yaygın olduğu için hem Kıbrıslı Türkleri hem de Kıbrıslı Rumları, hatta bölünmüş bölgenin dışında yaşayanları da etkiliyor.

SORU: Son zamanlarda güney ve kuzeydeki benzin istasyonları, Yeşil Hat Tüzüğü hakkında yeni ‘görüşmeler’ yapıldı.Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Andromache : Siyasetçilerin Kıbrıs’ın şu anda sahip olduğu en önemli şeylerden biri olan Yeşil Hat düzenlemesini fiilen desteklememeleri büyük bir sorundu. Kıbrıs Rum siyasetçilerinin adada insanların hareketine izin veren bir düzenlemeyi benimseme ve arkasında durma kapasitesinin olmaması akıllara durgunluk veriyor. Ekonomik temas, tek başına sorunlarımıza çözüm olmasa da bir iletişim şekli olarak faydalıdır. Ayrıca, birleşik bir adanın geleceğimizin ve çocuklarımızın esenliği için çok önemli olduğunu anlayan bilinçli vatandaşlara ihtiyacımız vardır. Yalnızca belirli zamanlarda çıkarlarımıza hizmet eden durumuna güvenmemeli, bunun yerine daha büyük iyilik için gerçek bir birlik için çalışmalıyız.

Kemal :Kıbrıs’ın normal bir ülke olmadığını kabul etmeliyiz ama öyleymiş gibi davranıyoruz. Yeşil Hat Tüzüğü buna bir örnektir. Normal bir dünyada, farklı şekilde ele alınırdı. Ancak Kıbrıs sorununu çözmek için kullandığımız yöntemler uzun vadede sürdürülebilir değil. Kıbrıs sorununa bir çözüm bulmalıyız. Şu anki durum sürdürülemez. Ya iki ayrı devlet olmalı, ki bu mümkün değil, ya da gerekli çözüme sahip birleşik bir ülke olmalıdır. Kıbrıs sorunu insan olarak potansiyelimizi kısıtlıyor, küresel ortaklıklara katkıda bulunma yeteneğimizi engelliyor. Aynı zamanda ilerlememizi engelliyor ve uzun vadede devam edebilecek öngörülemeyen sorunlar yaratarak onu sürdürülemez hale getiriyor.

Andromache: Kıbrıs sorununun genel durumu genellikle gözardı ediliyor. Bu sadece siyasi bir mesele değildir; barışı sağlamak, yaraları iyileştirmek ve birleşik bir Kıbrıs olabilmek için işbirliğini geliştirmeyi içeriyor. Bu yönler önemlidir, ancak tartışmalarımızda bazen unutulabiliyor.

SORU: Birleşik bir Kıbrıs için haykırıyorsunuz. Bazı insanların iki ayrı taraf için olan düşünceleri veya inançları hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Kemal : Milliyetçiliğin bölünmesi ve aşılanması toplumumuzu zehirliyor, gençlerimizden tut, tüm toplumu etkiliyor. Bu durum futbol sahalarında bile holiganlığın arttığını gösteriyor. Biliyorsunuz ki bölücülük ve milliyetçilik toplum içinde adaletsizlikler yaratarak radikal ve gerici hareketlere yol açıyor. Kıbrıs gibi bu kadar küçük bir ülkede, bu gibi sorunlar arttıkça yeniden birleşmeyi imkânsız hale getiriyor. Ayrıca, internet trolleri konusunda dikkatli olmalı ve halkın çoğunluğu temsil etmediğini unutmamalıyız; çünkü bu statükodan yana olan ve birleşik bir Kıbrıs fikrini caydıran güçlerin işine geliyor.

Andromache :Kıbrıs’ta statükonun gerçekte var olmadığını açıklığa kavuşturmalıyız. Zaman içinde her şey değişiyor ve siyasi bir anlaşmanın olması şarttır. Farklı fikirlere yer açmalı, geleceğimiz hakkında tartışmalara açık olmalı ve hayallerimizi değerlerine göre karşılaştırmalıyız. İki bölgeli, iki toplumlu federasyonu alenen desteklerken, iki devletli bir çözümü savunan bir başkanımız vardı. Böyle bir riyakârlık, ilerlemeyi engeller. Siyasi sistemin bu tür eylemlere verdiği destek bizi bir yere götürmez.

Kemal :1977’den beri her iki taraf da sözde İki Toplumlu İki Bölgeli Federal Cumhuriyeti destekliyor. Fakat topluluklar arasında federalizm hakkında bir açıklama ve anlayış eksikliği olmuştur. Crans Montana görüşmeleri sırasında bile federalizm kavramı yeterince tartışılıp anlaşılamadı. Uygun kamusal söylem ve anlayış gerektiren çok önemli bir husus olmaya devam etmektedir.

Andromache :Biz ,Avrupa Birliği’nin bir parçasıyız, ancak Federasyonun ne anlama geldiğine dair hiçbir fikrimiz yok. İki bölgeli, iki toplumu federasyonu destekliyor olsak da düzenin muhalefetiyle karşılaşıyoruz. Zorluklar ve değişikliklerle birlikte iki toplumlu bir ada olarak vizyonumuzu bilinçli bir şekilde destekliyor ve savunuyoruz. Peki, durumu biliyorken ve iki toplumluluk kavramı zamanla gelişmeye devam ederken neden diğer tartışmalarla zaman kaybediyoruz? UCN, adadaki çeşitli toplulukları temsil ettiği için yalnızca iki toplumlu değil, çok toplumlu bir organizasyondur. Sorunları çözmek için erken harekete geçmeliyiz; Aksi takdirde, zaman onları çözecektir.

SORU: UCN üyeleri olarak saldırılarla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Andromache : Sanırım buna alıştık. Oysa başkalarını eleştiren ya da etiketleyenlere tek bir soru kalıyor: Bölünmeye karşı ne yapıyorsunuz? Ne kadar küçük olursa olsun düşünceleri ifade etmek ve harekete geçmek mevcut durumumuzda ileriye doğru atılmış bir adımdır. Sadece çözüm istediğini iddia edenler ile aktif olarak gerçekten çözüm bulmaya çalışanlar arasında ayrım yapmak çok önemlidir. Gerçekten birlik olmayı isteyenler ile bölünmeyi sürdürenler hakkında anlamlı bir tartışma yapalım.

Kemal :Çözüm umudu ortaya çıkınca saldırılar yoğunlaşıyor. Buna karşı çıkan bazı gruplar medya, sosyal medya trolleri, çarpıtılmış bilgiler üzerinden olumsuzlukları tetikliyor. Sivil tartışmalar, saldırılara veya yanlış bilgilere değil gerçeklere dayalı olmalıdır. Bu eğilim, Brexit ve Trump’ın seçimlerinde görüldüğü gibi dünya çapında da yaşanıyor.

SORU : Peki, UCN olarak yeni nesiller ile sürekli iletişim halinde misiniz?

Kemal :Özellikle gençler arasında gerçek empati ve ortak çıkarların yönlendirdiği birçok olumlu eylem görüyorum. İnsan haklarına, LGBTQI haklarına, hayvan refahına ve ekolojiye odaklanıyorlar. Fakat kentsel alanların dışında, hala depolarizasyon ve ilgisizlik vardır. Buna rağmen Hade ve Avli gibi kuruluşlar iyi işler başarıyor ve fark yaratıyor.

 Andromache :Veya gençleri birbirine bağlayan Kıbrıs Dostluk Programına odaklanarak noktamız gençliğe yatırım yapmak, birliği teşvik etmek ve barışçıl bir Kıbrıs tasavvur etmektir. Avrupa değerleri doğrultusunda çeşitlilik içeren, çok toplumlu bir toplumu teşvik ederek gençlere rehberlik etmeyi ve onları desteklemeyi amaçlıyoruz. Politikacılar, genç nesli birleşik bir Kıbrıs umuduyla güçlendirmeli ve bölünmeyi veya nefreti sürdürmemelidir.

Kemal: Unite Cyprus Now şu anda örgütten çok hareketçi bir girişimcidir. Bu nedenle, eylemin bir parçası olmak isteyen olursa, bunu UCN ile yapabilirler biz her zaman destek veriyoruz ve yardım ediyoruz. Bize e-mail göndermeleri veya sosyal medya hesabımızdan mesaj göndermeleri yeterlidir.

SORU; Bize biraz Island Talks girişiminden bahseder misiniz?

Kemal: Island Talks, insanların kendilerini ifade edebilecekleri görüşmeler yapmalarını sağlayan birden fazla podcast’i barındıran bir platformdur. Her podcast kendi tabanını oluşturur. En popüler siyasi podcast olan ve önemli ölçüde dinleyici çeken ‘Nicosia Uncut’ı örnek alırsak, evrensel çekiciliği amaçlamamakla birlikte, anlamlı diyaloğu teşvik ediyor. Mayıs 2020’de başlayan ve dış mali destek olmaksızın insanların katkılarıyla yürütülen kökleşmiş bir girişimidir. Platform, dünya çapında Kıbrıslıları ve Kıbrıslı olmayanları bir araya getirerek hem Kıbrıs içinde hem de Kıbrıs dışında değerli tartışmalara yol açar. Çalışmalarımız, Kıbrıs diasporası da dahil olmak üzere 90’dan fazla ülkede dinleyicilere ulaştı. Genel olarak, bu girişim dışındaki taahhütlerimiz göz önüne alındığında, bunun başarılı bir girişim olduğunu düşünüyorum.

Andromache :Birleşik bir Kıbrıs için hedeflenirken her iki dili de içeren bir platformun olmaması ve bu kökleşmeden gelen çabanın gönüllü bir grup insan tarafından yürütülmesi akıllara durgunluk veriyor. Kurumsal düzeyde, girişimlerin ana akıma ulaşması için çok daha fazlasının benimsenmesi gerekiyor. Kıbrıs’ta sivil toplum çeşitli konularda övgüye değer işler yapıyor, ancak daha geniş etki için kurumsal destek şart. Birleşik bir Kıbrıs için savunuculuk, düşmanlığa ve bölünmeye karşı koymak için hayati önem taşımaya devam ediyor. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz ve önemli olan da budur diye düşünmekteyim.

Voice Kıbrıs Haber 2023


Benzer Haberler

12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaporttan tutuklanan karı koca mahkemeye çıkarıldı!

Voice Kıbrıs Haber

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

AA

Kıbrıs’ın Kanatları sergisi YDÜ’de yarın ziyarete açılacak

Voice Kıbrıs Haber

Lefke Polis Karakolu telefon hatları devre dışı kaldı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs mahkemelerinde ABD-Rusya gerilimi

TAK