FeaturedKIBRIS

UNICAP, domatesten ötesi…

UNICAP adı son bir yıldır marketlerdeki farklı domatesle tanındı toplumda. Poşetler içinde veya açıkta saplı, yapraklı, kokulu domatesle marka oldu. Kendi de, fiyatı da farklı, “iyi tarım” ürünü, GAP sertifikalı domates. Domatesin hikâyesi, üretim şekli ilginç ama daha ilginç olan bu şirket. Domates gibi şirket de yapısı nedeniyle bu topraklar için ilk. Hatta belki dünyada ilk. Hayal gibi ama ayakları yere basan kolektif bir yapı.

Toplumla tanışma yeni ama ilk nüveler yaklaşık 4 yıl önce atıldı şirketin. Hani hep yaygın adalı sohbetlerinden. Biz neden yapamıyoruz, neden üretemiyoruz, neden değerlerimize sahip çıkamıyoruz gibi sohbetler… Birkaç kişi arasında başladı, yavaş yavaş çember genişledi. Öyle duyuruyla, ilânla falan değil; bir kişi yakınındaki 3 kişiye aktardı düşüncesini. Böyle böyle birkaç kişi çoğalarak arttı. Çoğalırken ama felsefe ortaklığı, düşünce birlikteliği esas alındı. Neydi bunlar? Değerlerimize sahip çıkalım, iyi işler yapalım, kaliteli ve ayağı yere basan işler. Rasyonel ve randımanlı. Katma değer yaratalım…

Aylar, hatta yılı bulan konuşmalar, sohbetler, tartışmalar sonunda onlarca insan bir araya geldi. İdeolojik, mesleki, arkadaş çevresi anlamında ortak yanları olmayan insanlar. Çoğu birbirini tanımayan toplumun farklı kesimlerinden onlarcası. İş insanı var aralarında, öğretmen var, memur var, doktor var, emekli var, işçi var. Benim gibi ticari hayatla hiç bağlantısı olmayanlar var.

Şimdilerde şirketin 100’e yakın ortağı var. Çoğunluğu A hissesine sahip. Bir kısmı B ve C hissedarı. Genel kurulu yapılıyor, yönetim kurulu var. Son bir yıldan beri de arazide çalışmalar başlamış durumda.

Neden domates!

Çalışma alanı çok geniş olmasına karşın, uzun tartışmalar sonunda ilk üretim alanı olarak domates belirlendi. Bunun için geniş araştırma yapıldı. Ortaklardan oluşan gönüllü bir ekip yurt içinde, yurt dışında, Türkiye’de, İsrail’de yerinde inceleme yaptı. Ve ülkede örneği olmayan modern seralarda, topraksız, “iyi tarım” ürünü domates yetiştirilmesi ilk eylem olarak geçtiğimiz yılın başında uygulamaya girdi. Şirket felsefesine uygun olarak da piyasada “rekabet yaratmayacak” şekilde faaliyet yapma kararı alındı.

Üretim yeri ve şirket merkezi olarak, detaylı araştırmalar sonunda “tarıma elverişsiz” bir arazi kiralandı. Güneşköy’de, su tesisleri yanında. Modern sera da Türkiye’den bir firma tarafından kuruldu. Hangi domateslerin nasıl ekileceği bilimsel yöntemlerle belirlendi.

Sera bir ilk, ful otomasyon

Seranın kuruluşundan itibaren her aşamasında arazide çalışan, şimdilerde de üretimden dağıtıma her aşamadan sorumlu, şirket ortaklarından Ekonomist Hasan Başoğlu, seranın özelliklerini anlattı.

“Sera domates üretimi için dizayn edildi. 7,5 metre tepe yüksekliğinde, havalandırma, gölgeleme, ısıtma ve gübreleme otomasyonu gibi günümüz teknolojilerini kullanan bir yapıdadır. Çift tepe havalandırma, Gotik Sera diye tabir edilen bir yapı. Dışarıdan gelecek zararlı böceklere karşı koruma sağlaması için tüm havalandırma alanları sinek tülü ile donatılmıştır.”

Haber: Nezire Gürkan


Benzer Haberler

Narenciye bahçesinde iş kazası!

Voice Kıbrıs Haber

4 kişi yaralandı, 3 sürücü tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Arif Akkeleş’in ölüm sebebi açıklandı

Voice Kıbrıs Haber

“Amaç asgari ücreti haziran ayına sarkıtmaksa bunu asla kabul etmeyeceğiz”

TAK

ABD’de hava yolu şirketi 101 yaşındaki kadını uçuşa bebek olarak kaydetti

TAK

Küresel piyasalar Fed haftasına pozitif seyirle başladı

Voice Kıbrıs Haber