FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

‘Umut dolu ve kaynağı sevgi olan bir platform’

Tünay MERTEKCİ

Together isimli bir platform oluşturan Erdoğan Kavaz ile Andry Demetriu, amaçlarının Kıbrıs’ta yaşayan tüm toplulukların bir araya gelerek bir şeyler üretmek olduğuna dikkat çekti. Demetriu, “Birbirimize, iki topluluğa yol açtığımız acıyı affetmeli ve bunu hem kendimiz hem de gelecek nesiller için yapmalıyız” dedi. Kavaz ise platformlarının umut dolu bir platform olduğuna dikkat çekti ve platformlarının kaynağının sevgi olduğuna vurgu yaptı.

Kavaz: Birçok projede bir araya geldik

Together isimli platformun kurucularından Erdoğan Kavaz, “Together ismi bir araya gelmek, bir arada olmaktan gelir. Biz Andry ile birçok kez projelerde bir araya geldik, Fakat ilk defa biz bağlantı kurduk” diye konuştu. Kendilerinin yine istediklerini yaptıklarını söyleyen Kavaz, Andry’nin barış aktivizminde bir ikon olduğunu belirtti. Tam zamanlı barış aktivizminde tam zamanlı Andry’nin çalıştığını ifade eden Kavaz, çocuklarla, yetişkinlerle ilgili bir şeyler ve tiyatro yaptığını söyledi. Tiyatroyu yönettiğini dile getiren Kavaz, “Biz yine yaptığımız şeyler yaparken, Andry paylaştığım bir şeyi görür ve mesaj atar, ‘bir fikrim var buluşmak ister misin?’ diye. Ben gelen çağrıları zaten muhakkak değerlendiririm. Çünkü bir sebebi olduğuna inanırım. O çağrıya cevap vermemle ve buluşmamızla birlikte Together ismi başladı” dedi.

“Amaçlarımız ortak”

Kendilerinin bir araya gelmeye, bir birbirilerini tanımaya ve yapmak istediklerini anlatmaya, anlamaya başladıklarını vurgulayan Kavaz, “Heyecanlandık, ortak bir sürü şey bulduk ve aniden ortaya çıktı” dedi. Kendilerinin ayrı ayrı bazı hayallerinin olduğuna dikkat çeken Kavaz, bunu bir platforma döktüklerini ifade etti. “Neden bunu bir arada yapmayalım ki?” diye düşündüklerine dikkat çeken Kavaz, aslında Andry ile birlikte iki çok farklı insan olduklarını fakat ortak özelliklerinin ve amaçlarının çok olduğunu söyledi.

“İki insanın bir araya gelmesi demek, bir sürü insanın bir araya gelmesi demektir”

Kendilerinin sadece bu projeyi başlatanlar olduğunu ifade eden Kavaz, “Bu bizim kısmı, gerçekten bizim olması lazım. Gerçekten hedefimiz, amacımız, isteğimiz, arzumuz bizim herkes tarafından bir arada olmak. Adı o, metafor o. İsim kaderdir ve nasıl başlarsa öyle gider. İki insanın bir araya gelmesi demek, bir sürü insanın bir araya gelmesi demektir. Biz insanları bir araya getirecek sosyal, kültürel, sanatsal etkinlikler yaparak insanları kaynaştırmak istiyoruz. En iyi metot olduğunu düşünüyoruz. Çünkü hem aynı topraktayız, aynı kültüre sahibiz hem de sanat çok ciddi bir birleştiricidir aslında. Üretmek çok ciddi bir birleştiricidir. Birlikte yapmak, bu yapılabilecek en iyi şeylerden biri olduğunu düşündük ve herhangi bir dışardan katkı, destek, fon gibi şeylerle başlamadık. En iyi yatırım bizce sevgidir ve bununla ilgili yapılacak bütün çalışmalardır. O yüzden gücümüzü de oradan alıyoruz. Sınırsız bir kaynaktır sevgi. Onunla başladık ve muhakkak bir şekilde yolunu bulacaktır. Zaten inanlar katıldıkça, biz duyuldukça, bilindikçe, sahiplendikçe insanlar, fon, para, diğer imkanlar muhakkak gelecektir. Ama odak noktamız barış, sanat ve birlikteliktir. Sadece Kıbrıslı Rum Türk değil, ada üzerinde yaşayan herkesi bir araya getirmektir” dedi.

“İnsanlar üretmediği sürece mutsuz olur”

Hedeflerinin insan bazında önce kendiyle barışı sağlayan bir toplum oluşturmak olduğunun altını çizen Kavaz, bunun hep birlikte yapılabileceğini söyledi. Kendiyle barışık insanlar olursa o aradığımız barışın da geleceğini vurgulayan Kavaz, “Çok büyük misyonlar, değiştirmek gibi misyonlar değil yaptığımız şey, insanlara sadece bazı hatırlatmalar yapmamız lazım. Bu iş teori işi değil. Teorinin tıkandığı yer uygulamadır. Uygulamayı eğer ne kadar doğal, ne kadar kendiliğinden oluşturabilirsek, empati yapabilirsek, o aradığımız barış sağlanabilir” diye konuştu. Çünkü insanın üretmediği sürece hep mutsuz olduğunu dile getiren Kavaz, bunu da en iyi kendinden bildiğini söyledi. “Üretimin her türlüsü bunların hepsi küçük küçük tecrübelerde saklıdır. Eğer biz, din, dil, ırk hiç fark etmez, bir araya gelip bir şeyler üretebiliyorsak, bu demektir ki aslında biz büyük ölçekli şeyleri de üretebileceğiz. Çözüm de üretebileceğiz. Daha da iyi anlayacağız bir birimizi. İnsan olduğumuzu hatırlayacağız. Hiçbir şeyin fark etmediğini, hiçbir şeyin değişmediğini, hep aynı olduğumuzu göreceğiz” diyen Kavaz, bunun sağlanması durumunda, o aradığımız şey neyse oraya ulaşacağımızı kaydetti.

“Herkese kapımız açık”

Bütün çeşitliliğiyle, bütün dokusuyla, renkleriyle, geçmişiyle herkese kapılarının açık olduğuna dikkat çeken Kavaz, “Üretmeye, var olmaya, keşfetmeye ve kucaklamaya hazır olan herkesle de üretmeye hazırız” dedi.

Fikir almaya, görüş almaya, buluşmaya, çok büyük hedefler, büyük misyonlar olmasına gerek yok. Sadece bir araya gelmenin tadına varalım” diyen Kavaz, zaten oradan bir sürü şeyin doğacağını aktardı. Kavaz, “Büyük planlara gerek yoktur diye düşünüyorum. Hedef belli: birlikte olmak, bir araya gelmek. Adı sütündedir aslında platformun. Aynı odanın içerisinde yalnız kalmaktan bahsetmiyorum. Gerçekten bağ kurmak. Gerçekten dokunmak bir birinin hayatına, ışık tutmak, anlatmak paylaşmak. Bunlar zaten yapılıyor. Bunlar sadece şöyle düşünelim bu platformu bu yol daha fazla bir çekim kuvveti, motivasyon vermek için vardır. Bu zaten yapılıyor. Sadece biz yapmıyoruz. İyi ki yapılıyor. Bu platform, umut dolu bir platformdur ve kaynağı da sevgidir” dedi.

Demetriu: Tüm toplumlara yönelik bir platform

Platformun kurucularından Andry Demetriu, platformlarının insanlara yönelik olduğunu belirtti. Sadece Kıbrıs’ta yaşayan iki topluma değil, tüm toplumlara yönelik bir platform olduğuna dikkat çeken Demetriu,  “Bizimle barış, işbirliği ve insanların dostluğuyla ilgili aynı sevgiyi ve sorumluluğu paylaşan tüm insanlara yöneliktir” dedi. “Biz her şeye açığız. Erdoğan bazı projeler yapıyor, iki toplumlu çocuk ve genç tiyatrosuyla başladık. Çok iyi gidiyor ve ay sonuna da küçük bir gösteri yapacağımız konusunda iyimseriz” diyen Demetriu, hem ebeveynler hem de çocuklar tarafından daha çok kucaklanması için sivil topluma bu mesajı geçmek istediklerini kaydetti. Çünkü gerçekten çocukların sadece Kıbrıs’ın değil tüm dünyanın geleceği ve yarını olduğuna inandıklarını ifade eden Demetriu, genç şairlerle birlikte her iki tarafta da iki çocuk gecesine hazırlandıklarını ifade etti. Platforma başladıkları zaman son 3 ayda birçok kez çocukları da yetişkinleri de bir araya getirdiklerini dile getiren Demetriu, amaçlarının insanları bir araya getirmek olduğunu söyledi.

Etkinlik olarak bu güne kadar henüz bir şey yapmadıklarını kaydeden Demetriu, ilerleyen süreçte yapacaklarını ifade etti.

“En önemlisi çocukları bir araya getirebilmek”

Demetriu, “Sanıyorum ki asıl önemli olan şudur: Toplum tarafından kucaklanması amaçlanan, sürekli olacak şeyler yapacağız. Bu çerçevede yavaş yavaş etkinliklerimiz çıkacaktır” diye konuştu. “Workshop düzenlediğimizde birçok insan geldi. Amacımız çocuk ve gecelerinin dışında da birçok etkinlik düzenlemek” diyen Demetriu, Erdoğan Kavaz’ın grubuyla birlikte bir gösteri hazırladığını, çocuklarla da bir gösteri hazırladıklarını vurguladı. Tüm bunların zaman ve sabır gerektirdiğini söyleyen Demetriu, “Kendim için en önemlisi çocuklardır. Her iki toplumdan da çocukları bir araya getirebilmektir. Çünkü çocuklar, aileleri tarafından gelen ve büyüklerin taşıdığı kötü niyet taşımadan gelirler” dedi. Çocukların ruhları açık bir şekilde geldiğini ifade eden Demetriu, çocukların nasıl bir birini kucakladıklarının görülebildiğine dikkat çekti. “Barış içerisinde birlikte yaşamak nimettir. Sanırım çocuk tiyatro gurubu, Kıbrıs’ta iki toplumlu oluşturulan ilk tiyatro grubudur” diye konuşan Demetriu, “Erdoğan ile Kıbrıs’ta yaptığımız ilk projedir. Bu şey bize çok fazla bir güç ve enerji verdi. Arkadaşlıklar, işbirlikleri vs. hepsi çocukların içinden çıkıyor” şeklinde konuştu.

“Her şeyden önce insanız”

Demetriu, “Platformun mesajı budur: Barış içinde bir arada yaşama, empati, başka birinin yerine kendini koyma, birbirini anlama, paylaşılmayacak hiçbir şeylerinin olmadığını anlamak” dedi. Farklı bir dile, farklı dine, farklı kültüre sahip olabileceğimizi fakat her şeyden önce insan olduğumuzu söyleyen Demetriu, “Bizi diğer insanlarla sadece Kıbrıs’taki insanlarla değil tabii, birleştiren birçok ortak noktamız var. Eğitim, öğretim, okullarımız aracılığıyla bu politik-kültürel eğitimin geçmesini, çeşitliliği kabullenmesini, sevgiyle kabullenmesini, zenginleşerek düşünmesini diliyorum ve farklı olanı kucaklayabilmeyi diliyorum” dedi.

“Birbirimize yol açtığımız acıyı affetmeliyiz”

Bu platformu yaratmamın kendisi için bir hayal olduğunu söylemek istediğini dile getiren Demetriu, “Erdoğan’la birlikte olduğumuz için, yaptığımız ve inandığımız şeyleri birlikte sunabilmekten çok mutlu hissediyorum” dedi. Demetriu, “Paylaşıyoruz ve bu platformda diğer insanlara aynı şekilde çalışmalarını sağlamak için ilham vermek istiyorum. Bu dostluk ve barış içinde bir arada yaşama mesajını çok kutsanmış bir yere taşımayı istiyorum” şeklinde konuştu. Bunun politik-kültürel bir zenginlik olduğuna dikkat çeken Demetriu, bunun daima olacağına vurgu yaptı. Demetriu, “Bu sebepten kucaklaşmalı görmeliyiz ve bununla birlikte ilerlemeliyiz. Birbirimize, iki topluluğa yol açtığımız acıyı affetmeli ve bunu hem kendimiz hem de gelecek nesiller için yapmalıyız. Sadece barışın kültür yoluyla ilerleyebileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

(Voice of the Island 2019)


Benzer Haberler

Zanlı ilk etapta 3 gün tutuklu kalacak!

Voice Kıbrıs Haber

Kıbrıs Rum Savunma Bakanı Palmas “Halkın endişe etmesine gerek yok”

TAK

Gençler polise molotof kokteyli ve taşla saldırdı

TAK

Karamollaoğlu, genel başkanlıktan ayrılacağını açıkladı

AA

İTT Zirvesi başladı

TAK

Narkotik köpeği geçit vermedi!

Voice Kıbrıs Haber