FeaturedVOI Özel Haber

‘Umarım bir gün bu çalışma için verilen tepkileri hatırlar güleriz’

Tünay MERTEKCİ

Akademisyen Dr. Düriye Gökçebağ, AGİT işbirliğinde hazırlanan Önem Taşıyan Kelimeler Sözlüğü hakkında Voice Of The Island’a özel açıklamalarda bulundu ve sözlüğün tamamen bir öneri niteliğinde olduğunu ve taraflara kesinlikle empoze edilmek üzere değil, iki taraftın hassasiyet sahibi olduğu konularda karşılıklı farkındalık yaratma niteliği taşıdığına inandığını söyledi.

Bu çalışma, Kıbrıs’ta geçmişte yaşananları görmezden gelerek şu anki mevcut durumun olduğu gibi kabullenip bunu meşrulaştıracak söylem edinme gayesi içinde olduğu görüşünü benimsemediğini dile getiren Gökçebağ, ayrıca esas olarak iki toplum arasındaki diyalogu geliştirebilecek bu ve buna benzer girişimlere yoğunlaşarak Kıbrıs’ta iki toplumlu iki bölgeli federal bir çözümün hedeflenmesi gerektiği de vurguladı.

Sözlüğe karşı Kıbrıs’ın özellikle güneyde gereğinden fazla tepki yağdığını söyleyen Gökçebağ, “ umarım bir gün tüm bu gerginliklere rağmen atılan verilen bu tepkileri hatırlayıp da gülümseyecek olgunluğa erişiz” şeklinde konuştu.

Gökçebağ: İki taraf arası diyaloğu pekiştirecek bir çalışma

Akademisyen Dr. Düriye Gökçebağ, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) işbirliğinde hazırlanan Önem Taşıyan Kelimeler Sözlüğünün Kıbrıs’ın güneyinde tepki toplamasının ardından, “bu çalışmanın bu denli yankı yaratmış olmasını biraz anlamsız buldum” şeklinde konuştu.

Sözlüğün herhangi bir kullanma zorunluluğun olmamasına rağmen verilen bu tepkilerin aslında toplumların yakınlaşması adına hala çok yol katedilmesi gerektiğini gözler önüne serdiğini vurgulayan Gökçebağ, sözlüğü özellikle gazetecilere yönelik öneride bulunacak ve iki tarafın arasında diyaloğu pekiştirebilecek bir çalışma olarak gördüğünü belirterek “Bu çalışmada özellikle gazeteciler için önerilen kelimeler var. Fakat bunları kullanıp kullanmamak herkesin özgür iradesindedir. Sözlükte ayrıca ortak bir uzlaşıya varılamamış pek çok kelime var. Bir dil uzmanı olarak, özellikle bu konunun da üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olduğu görüşündeyim.” dedi.

“Sözlüğe, toplumların hassasiyetlerine müdahale eden veya bu hassasiyetleri görmezden gelip ortalığı kışkırtmaya çalışan bir tehdit unsuru değil de iki toplumlu dilbilimsel bir çalışma olarak da bakılabilir” diyen Gökçebağ, Kıbrıs’ta yaşanmış bir gerçeği çarptırma niteliği taşımadığına inandığını dile getirdi.

“Kıbrıs’ın kuzeyinde çok yankı uyandırmadı..”

Bu projede gördüğü önemli noktalardan birinin iki toplumdan insanların birbirleriyle karşılıklı olarak bir takım konularda empati kurulmasına yardımcı olduğunu kaydeden Gökçebağ, mevcut şartlarda bunu bile başarmak büyük bir adımdır” dedi.

Böyle bir projenin toplumlar tarafından tamamen benimsenerek bir anda büyük bir başarı göstermesini kimsenin beklemediğini vurgulayan Gökçebağ, bu projeyi toplumlararası diyaloğu geliştirmesi ve aynı zamanda bazı konularda düşündürmesi açısından önemsediğini belirtti.

Bu çalışmanın, Kuzeyde, Kıbrıs’ın güneyinde olduğu kadar yankı uyandırmadığını kaydeden Gökçebağ, bunun da üzerinde düşünülmesi gereken bir şey olduğunu ifade etti.

Kıbrıs’ın güneyinde daha tutucu bir eğitim yapısı olduğuna dikkat çeken Gökçebağ, “Bunun basına da medyaya da yansıdığını görüyorum. Eğitim yapısının bir uzantısı olarak, özellikle medyada belli kesimden insanlar bu sözlüğe gereğinden fazla tepki göstererek içeriğini görüp okumadan önyargıyla yaklaşıp konuyu farklı farklı yerlere getirmiştir ” şeklinde konuştu.

“Barış yanlısı insanlar olumlu baktı..”

Kıbrıs’ın güneyindeki iki toplum arasındaki diyaloga önem veren özellikle barış yanlısı insanların çoğunun sözlüğe olumlu baktığını belirten Gökçebağ, “Açık görüşlü insanlar arasında olan diyalogun giderek güçlenmesi ve daha geniş kitlelere yayılması bizi arzu ettiğimiz geleceğe taşıyacak tek yoldur” dedi.

Sözlüğe katkı koyan herkese emeklerinden dolay teşekkür eden Gökçebağ, “umarım bir gün bu ve benzeri çalışmalar için verilen tepkileri hatırlayıp da gülümseriz” dedi ve ileride iki toplum arasındaki diyalogu geliştirecek başka çalışmalara da imza atılmasını umut ettiğini kaydetti.

Voice Of The Island-2018


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber