FeaturedKIBRIS

Ulusal Konsey toplantısının sonuçlanması için istişareler sürüyor

Ulusal Konsey toplantısının tarihinin belirlenmesi süreciyle ilgili istişareler Salı gününden beri devam ediyor. Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiades’in bu istişarelerde siyasi liderleri 9 Ağustos’ta KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği gayri resmi görüşme konusunda bilgilendirmesi bekleniyor.

KHA’ya ulaşan bilgilere göre, siyasi liderlerin uygunluklarına göre, toplantının gelecek hafta Trodosta’ki başkanlığı yazlık konutunda ya da ay sonu Lefkoşa’nın güneyinde başkanlık sarayında devam etmesi olasılığı bulunuyor. Her durumda Anastasiades 27 Ağustos’ta Dünya Kıbrıslılar Diaspora Konferansının çalışmalarının açılışını yapmak amacıyla Lefkoşa’da bulunacak.

Aynı anda, Ulusal Konsey toplantısının sonuçlandırılması ya daha sonraki bir tarihe ertelenmesininde katalizör bir rol oynayabilecek olan BM Genel Sekreterinin Özel Görevlisi Jane Holl Lute’nin Kıbrıs’a geliş tarihi hala belli olmamaya devam ediyor.

Bu aşamada, genel politika konularını ele alacak olan bakanlar kurulu toplantısının 21 Ağustos’ta Trodosta gerçekleştirilmesi kesinlik kazanmış durumda.

Hükümet kaynağı müzakerelerin başlaması işlemleri ile ilgili olarak, ilk konunun görev tanımını belirleyecek olan Lute’nin Kıbrıs’a gelişi olduğunu belirtti. Aynı anda belirtilenlere göre, içeriği, Anastasiades’in BM Genel Sekreterine gönderdiği mektuba benzer olacağı için Hükümet doğal gazla ilgili büyük bir önem vermiyor.

Aynı kaynağa göre, Türkiye’nin güvenlik ve garantiler konularını tartışmaya hazırlıklı olduğunu hala göstermediği bir anda, tartışma gündeminin doğal gaz konusuna yöneldiği gözlenmektedir.

“Kıbrıs’la ilgili konferansın yapılıp yapılmayacağı doğal gaza değil Türkiye’ye bağlıdır” diyen kaynak Anastasiades’in doğal gazın eşit yönetimi konusunda hiçbir diyaloğa girmeyeceğini vurguladı.

Non paper ile ilgili olarak, Kıbrıs sorununun çözümünü bekleyen iyi niyetli Kıbrıslı Türklerin bu bölümünün rahatlamasına katkıda bulunacak olmasına rağmen benzeri bir konu oluşturmaktadır.

Lefkoşa ilk görünüme sahip olmak için Türkiye’nin özlü tartışmalara girmek için hazır olup olmadığını göstermesini bekliyor.

Hükümet kaynağı, Anastasiadis’in Cran Montana’da üzerinde varılan görüş birliklerinin görev tanımına içerilmesi önerisini hatırlatarak, Ankara tarafından ne kadar kabul edilip edilmeyeceğini sorgulayarak “bir sonuca varılamazsa nedenini bileceğiz” dedi.

(CNA – Kıbrıs Haber Ajansı)


Benzer Haberler

24. Büyükkonuk Eko Günü yarın yapılıyor

TAK

“Çatı Operasyonunda” 4 tutuklu!

Voice Kıbrıs Haber

19’uncu İpek Koza Festivali’nde ilk gün tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

“Masal Atölyesi”ne çocuklardan büyük ilgi

Voice Kıbrıs Haber

Gazze’ye havadan yardımlar can aldı

NTV

Zanlı ilk etapta 3 gün tutuklu kalacak!

Voice Kıbrıs Haber