FeaturedKIBRIS

Ülkede diyabet oranı dünya standartlarının 3 katı !

53. Ulusal Diyabet Kongresi’nin açılışı dün akşam gerçekleştirildi.

Türkiye Diyabet Vakfı ile Türk Diyabet Cemiyeti İşbirliğinde düzenlenen Kongre 23 Nisan Pazar gününe kadar sürecek.

Girne Elexus Otel’de yer alan Kongre’nin açılışında yapılan konuşmalarda diyabetle mücadelede koruyucu ve önleyici çalışmaların önemine işaret edilerek, diyabetle mücadelenin devlet politikası olması gerektiği vurgulandı.

Kongrenin açılış töreninde, Kongre Genel Sekreterleri Neslihan Başçıl Tütüncü ve İbrahim Şahin,Kongre Başkanı Profesör Doktor Miyase Bayraktar,Türk Diyabet Cemiyet Başkanı Profesör Doktor Hasan İlkova, Türkiye Diyabet Vakfı . dönem başkanı Profesör Doktor Ahmet Kaya, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Profesör Doktor Mehmet Temel Yılmaz sırasıyla birer konuşma yaparak, diyabetin tüm dünyayı tehdit eden bir hastalık olduğuna vurgu yaptı. Konuşmacılar, diyabetle mücadelede koruyucu ve önleyici çalışmaların önemine işaret ederek, diyabetle mücadelenin devlet politikası olması gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu yaptığı konuşmada, kongrenin KKTC’de gerçekleşmesinden mutluluk duyduğunu belirterek,turizm ve üniversiteler ülkesi olan ülkede , son dönemde açılan tıp fakülteleri ve tıp fakültesi hastaneleriyle , sağlı alanında da ciddi adımlar atıldığını dile getirdi.

Küçük ve nüfusu az bir ülke olan KKTC’de , genetik faktörler, hareketsiz yaşam biçimi ve yanlış beslenme alışkanlıkları yüzünden diyabetin büyük bir problem olduğunu kaydeden Sucuoğlu,ülkede diyabet oranı dünya standartlarının 3 katı olduğunu anımsattı.

Bakanlık, hükümet, sivil toplum örgütleri , yerel yönetimlerin, işbirliği içinde ülkede,diyabetle mücadelede , bilinçlendirici ve koruyucu önlemlerle ilgili çalışmalar yaptığını kaydeden Sucuoğlu, ülkenin küçük bir nüfusa sahip olmasının avantajının kullanılması ve diyabet oranlarının daha kabul edilebilir düzeylere çekilmesi gerektiğini vurguladı..

Meclis Başkanı Sibel Siber de, Kıbrıs tarihi doğal güzellikleri ve zenginlikleriyle eşsiz bir ada olduğunu belirterek kongre katılımcıların bu güzellikleri de tanımalarını diledi.

Diyabetin Kuzey Kıbrıs’ta da çok ciddi sorun olduğunu anımsatan Siber, Kuzey Kıbrıs’ta diyabet oranlarının, dünya ortalamasının
3 katı olduğunu anımsattı.

Diyabetle mücadelede ,hükümet, Meclis ve belediyeler ile sivil toplum örgütlerine de çok önemli görevler düştüğünü vurgulayan Siber,Milli Eğitim Bakanlığı’nın diyabeti okul müfredatına alması,okullarda daha fazla spor derslerine yer verilmesi, belediyelerin yürüyüş ve bisiklet yollarını yaygınlaştırması, Meclis’in ise koruyucu önleyici çalışmalarla ilgili yasları hazırlaması gerektiğini ifade etti.

Siber diyabetle mücadele konusunda bir devlet politikası oluşturulması halinde bu mücadelede başarıya ulaşılabileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise konuşmasında, KKTC Meclisi’nin üçte birinin doktorlardan oluştuğuna dikkati çekti. Akıncı, diyabetle mücadelede çok daha iyi noktalara gelinmesi gerektiğini vurguladı.

Diyabetle mücadelede sivil toplum yerel yönetimler devlete önemli görevler düştüğüne işaret eden Akıncı, Cumhurbaşkanlığı olarak bu mücadelede yapılacak her çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını anlattı.

Kıbrıs’ta diyabet yaygınlığının dünya ortalamasının 3 katı olduğunu ve ülkede diyabet konusunda 1994 yılında profesör doktor Mehmet Temel Yılmaz’ın çalışmalarıyla önemli adımlar atıldığını söyleyen Akıncı, Yılmaz’a Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür etti.

Sağlıksız beslenme , hareketsiz yaşam gibi 21. Yüzyılın getirdiği kötü yaşam şartları nedeniyle her bireyin potansiyel diyabet hastası olduğunu dile getiren Akıncı,yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle diyabetin önlenebileceğini anımsattı.

Akıncı konuşmasının sonunda , Kongre’nin gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkür ederek konferansın insanlığa , Türk Ulusu’na ve Kıbrıslı Türklere hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından, Türkiye Diyabet Vakfı en iyi bilimsel proje ve yayın destek ödülleri sahiplerini buldu.

Etkinlikte daha sonra “Dünya’da ve Türkiye’de Diyabet Kontrol ve Mücadele Programı konulu açılış paneli yer aldı.

Kaynak: BRT


Benzer Haberler

Orkide Yürüyüşü yapıldı

TAK

Gazimağusa Belediye Başkanı Uluçay Gamabel personelinin maaşlarının performans kriterlerine göre ödeneceğini açıkladı

TAK

Nijerya’da düzenlenen saldırılarda Sivil Ortak Görev Gücünden 25 kişi öldü

NTV

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (29 Nisan 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Arıklı: “Bu kurultay YDP’nin gerçekten yeniden doğuşu olacaktır”

TAK

Bugün hava nasıl olacak?

Voice Kıbrıs Haber