Türkiye

Türkiye’ye bedelli askerlik geliyor mu?

bedelli-askerlik

Bedelli askerlik 2018 gündeminde var mı? Bedelli askerlik son dakika gelişmeleri nelerdir? Askerlik çağına gelmiş gençler bu soruların yanıtlarını internetten sık sık araştırma yaparak öğrenmeye çalışıyor.

TC Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin bedelli askerlik konusuna ilişkin son durum açıklaması; “Şu anda hükümetimizin gündeminde bedelli askerlik söz konusu değil, gündemimizde yok.”  Peki askerlik tecil süreleri ne kadar? Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksek okullarda öğrenim görmekte olan kişilerin askerlikleri 29 yaşını geçmemek suretiyle mezun oluncaya veya ilişkileri kesilene kadar ertelenebilir. Bedelli askerlik 2017 2018 ne zaman geliyor ve bedelli askerlik en son ne zaman çıkmıştı? İşte bedelli askerlik son dakika gelişmeleri ve bedelli askerlik tecil sürelerine ilişkin detaylı bilgi haberimizde…

BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMALARI

TC Milli Savunma Bakanı Canikli, bedelli askerlik konusunda, “Şu anda hükümetimizin gündeminde bedelli askerlik söz konusu değil, gündemimizde yok.” dedi.

TC Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Akaryakıt İkmal ve NATO Pol Tesisleri İşletmesi Başkanlığının 2018 yılı bütçeleri üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Türkiye’nin karşı karışıya kaldığı problemin yalnızca terör saldırılarının defedilmesi gibi göründüğünü, esasen bunu vekalet savaşlarının bir parçası olarak görmek gerektiğini söyleyen Canikli, PKK, DEAŞ ve FETÖ’nün taşeron örgüt olarak kullanıldığının tartışmasız şekilde ortaya çıktığını dile getirdi.

 

“Savunmaya ayrılan kaynakların artırılması kaçınılmaz”

Türkiye dahil bölgedeki diğer devletlerin kolay yönetilebilir hale getirilmesinin hedeflendiğini belirten Canikli, bu durumun, Türkiye’nin ciddi anlamda güvenlik riskiyle karşı karşıya kaldığını ortaya koyduğuna dikkat çekti. Canikli, savunmaya ayrılan kaynakların artırılmasının bu anlamda son derece önemli, kaçınılmaz ve yerinde olduğunun altını çizdi.

TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN BEDELLİ AÇIKLAMASI

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bedelli askerlik konusunda açıklamalarda bulundu. Son günlerde en fazla konuşulan konulardan biri olan bedelli askerlik konusunda konuşan Erdoğan, “Hükümetin gündeminde bedelli askerlik yok. Bedelli askerlik yok, dedikodusu var.” sözlerini kullandı.

TÜRKİYE’DE BEDELLİ ASKERLİK İÇİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Son dönemlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan bedelli askerlik meselesi ile ilgili kulislerden önemli bir haber geldi. Alınan son bilgilere göre bedelli askerlik meselesinin gündeme gelebilceği iddia ediliyor. Sosyal medya platformu Twitter üzerinde yüz binlerce takipçisi olan ve Ankara kulislerinde konuşulan konuları henüz gündeme gelmeden takipçileri ile paylaşan Ankara Kuşu adlı kullanıcı, önceki akşam soru cevap kısmında takipçilerinin belli askerlik çıkacak mı sorunu yanıladı. Attığı Tweet’te Ankara Kuşu, bedelli askerliğin çıkacağını söyledi. Bu da bedelli askerlik meselesinin Ankara kulislerinde konuşulmakta olduğu anlamına gelmektedir. Binlerce bedelli askerlik bekleyen kişiye üzücü haber Bakan Mehmet Şimşek’ten gelmişti.

Bedelli askerliğin hükümetin gündeminde olmadığını belirten Mehmet Şimşek’in bu açıklaması sonrası bedelli askerlik tamamen rafa mı kalktı?  Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Fox TV’de bedelli askerlik sorusunu cevapladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, daha önce bedelli askerliğin gündemimizde olmadığı Başbakan tarafından açıklandı dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, daha önce bedelli askerliğin gündemimizde olmadığı Başbakan tarafından açıklandı dedi. Şimşek ayrıca, bedellinin benim konum olmadığını da belirtti. İşte O Açıklama Bedelli askerlik son zamanlarda özellikle sosyal medya kampanyalarıyla sık sık gündeme geliyordu. Bu konuda hükümetin herhangi bir çalışması olmadığı da yine belirtiliyordu. Sosyal medyada bedelli askerlik gelecek, geliyor şeklinde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ‘Bedelli Askerlik gündemimizde yok’ dedi.

Bedelli askerlik sosyal medyanın gündeminde

Bedelli Askerlik beklentisi süren binlerce vatandaşın başlattığı ‘Bedelliaskerliktorbayasada’ hashtagı kısa sürede sosyal medyanın en çok konuşulan konuları arasındaki yerini aldı. Bir süredir çeşitli sosyal medya kampanyaları düzenleyen ve bedelli askerlik beklediğini dile getiren vatandaşlar kadar, bedelli askerliğe karşı olduğunu bildiren sosyal medya kullanıcıları da aynı hashtag üzerinden görüşlerini bildiriyor

BEDELLİ ASKERLİK ÇIKACAK MI?

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı bir programda bedelli askerlik hakkında şunları söylemişti: “Bedelli askerlik konusunda, şu anda gündemimizde bu yok. Çünkü, şu anda ciddi manada asker kadrosunda eksilme var. Onun için biz, vatansever evlatlarımızı askere bekliyoruz.

Hele hele üniversite bitirmiş, bedelli askerlik bekliyor. Zaten gelip yapacağın askerlik 6 ay. Bunun da yaklaşık 20 günü izin. 5 ay 10 gün. Gel askerliğini yap. Askerlik bir de sana birçok kazanım sağlıyor. Askerlikteki o belli disiplin anlayışı, bunlar çok çok önemli. Bir diğeri ise korunmada, birçok şeylerde bazı adımları atmaya yardımcı olur. İnsan hayatının disiplininde de askerliğin sağladığı birçok faydalar var. Bunun dışında da yani normal şu andaki süreçte de zaten 11 ay filan… Bunlardan kaçınmanın da ben doğru olmadığına inanıyorum.

Çünkü Genelkurmay Başkanlığımız, bunun yanında Milli Savunma Bakanlığımız bu sayısal durumu önümüze koyduğu zaman hakikaten bu da düşündürüyor. Orada öyle bir şişme olabilir ama öbür tarafta da ciddi bir ihtiyacımız var. Kaldı ki hep söylerdik ya ‘biz asker bir milletiz’. Asker milletsek bunun gereğini de yapalım, bundan kaçınmayalım ve geçmişimizde bu yoktu, son zamanlarda bunlar biraz artış kaydediyor. Temenni ederim ki bunlar gündemden yavaş yavaş düşer ve herkes o şerefli giysiyi giymek suretiyle yola devam eder. Biz yaptık, 16 ay yedek subaylık yaptım. Şimdi artık yedek subaylıkta da süre iyice azaldı.”

KİMLER BEDELLİ ASKERLİK YAPABİLİR?

İki farklı bedelli askerlik vardır:

18 yaş ve üzerinde olup Türk vatandaşı olmasına rağmen en az 3 yıl yurt dışında çalışmış erkekler 21 günlük bedelli askerlik yaparak bu hizmeti tamamlayabilirler. Buna “dahte” yani “dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” denir.

Türkiye’de ikamet eden, 18 yaş ve üzeri erkekler için dönem dönem çıkarılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmeti de bulunmaktadır. Bu ikinci tür geçicidir. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği dönemde gerekli şartları taşıyanlar bu geçici bedelli askerlikten faydalanabilir.

Bedelli askerlikle ilgili bugüne dek defalarca geçici kanun çıkarılmıştır. Bugüne kadarki kanunlarda genellikle yüksek sayılabilecek döviz bedeli ya da TL bazında ücret talep edilmiştir. En son 2012 yılında yürürlüğe giren kanunda bedel 30.000 TL ve alt yaş sınırı 30 yaşından gün olmak olarak belirlenmişti. Daha önceki kanunlarda 21 günlük temel askeri eğitim her halükarda yapılırken 2012’de yapılan kanunda 21 gün şartı da kaldırılmıştır.

TÜRKİYE’DE EN SON BEDELLİ ASKERLİK NE ZAMAN ÇIKMIŞTI?

Askerlik çağına gelen ancak çeşitli sebepler dolayısıyla bu görevi ifa etmede sorun yaşayan vatandaşlar için çıkartılan bedelli askerlikten, bu güne kadar yaklaşık 400 bin kişi faydalandı. İlk olarak 1987 yılında çıkartılan bedelli askerlik imkanından 18 bin 433 kişi faydalanırken, bu tarihten yaklaşık 5 yıl sonra, 1992 yılında yeniden gündeme gelen bedelli askerlik başvurularından ise 35 bin 111 kişi faydalandı.

Bu rakam 1999 yılında 72 bin 290, 2011 yılında 69 bin 073, en son 2014 yılında çıkartılan bedelli askerlik uygulamasında ise 203 bin 824 kişi bedelli askerlik uygulamasına dahil olmuştur.

2011 yılında gerçekleştirilen başvurulardan, 30 yaşından gün alan ve 30 bin TL tutar ödeyenler faydalanırken, 2014 yılında başvuruya açılan uygulamada ise 1987 ve önceki tarihlerde doğan ve 18 bin TL ödeme şansı elde edenler faydalanabildi.

Askerliğimi ne kadar süre tecil ettirebilirim? Askerlik tecil süreleri nelerdir?

Askerliğin tecilli ertelenmesi için birçok sebep bulunabilir. Bununla ilgili olarak sağlık sebepleri, doğal afet gibi nedenler olabileceği gibi kişinin kendinden kaynaklanan eğitim, sağlık, ailevi nedenler olabilir.  Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksek okullarda öğrenim görmekte olan kişilerin askerlikleri 29 yaşını geçmemek suretiyle mezun oluncaya veya ilişkileri kesilene kadar ertelenebilir. 


Benzer Haberler

Türkiye’de katliam gibi kaza!

NTV

TC Dışişleri Bakanı Fidan Holgun’i kabul etti

AA

Sosyal medya fenomeni Yağmur Taktaş’ın mezarı otopsi için açıldı

AA

Karamollaoğlu, genel başkanlıktan ayrılacağını açıkladı

AA

Türk bilim insanları, KKTC’de de e-sigara ve ısıtılmış ürünlerin yasaklanmasını istiyor

AA

Türkiye Ticaret Bakanlığı, İsrail’le ticaretin tamamen durdurulduğunu duyurdu

AA